GreenCOP21: Με το μάτι στο θερμόμετρο

COP21: Με το μάτι στο θερμόμετρο

«Καραδοκεί η κλιματική καταστροφή» προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, πριν λίγες μέρες σε ομιλία του στην 21η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή 190 και πλέον ηγετών από όλο τον κόσμο. COP21: Με το μάτι στο θερμόμετρο

♦ της Μαρίας Γκέκα

«Ο κόσμος περιμένει από εσάς περισσότερα από ημίμετρα. Οι αποφάσεις που θα πάρετε εδώ στο Παρίσι θα έχουν αντίκτυπο ανά τους αιώνες… Έξω από τις αίθουσες στις οποίες συναντιόμαστε, παντού στον κόσμο, ζητούν μία παγκόσμια και ισχυρή συμφωνία. Δεν πρόκειται απλώς για ένα κύμα υποστήριξης: είναι ένα κύμα που έχει ξεσπάσει. Έχουμε την υποχρέωση να ακούσουμε αυτές τις φωνές». Τόνισε επιτακτικά ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.
Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Τα κράτη κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Για να περιοριστεί έστω και την ύστατη στιγμή η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας που μπορεί να αλλάξει εντελώς το περιβάλλον στο οποίο θα ζουν οι επόμενες γενιές.

Μείζον θέμα η άνοδος της θερμοκρασίας

Πριν από κάποια χρόνια λέγαμε ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να μην ανέβει η μέση θερμοκρασία της Γης. Σήμερα ελπίζουμε να βρούμε έναν τρόπο για να σταματήσουμε αυτή την άνοδο στους 2 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα. Αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος της 21ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP21). Βασική επιδίωξή της είναι μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ουσιαστική περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου από το 2020. Η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας δεν ήταν εύκολη, αφού προσέκρουε στη διαφορά απόψεων για τα μέτρα που έπρεπε να υιοθετηθούν αλλά και σε αντικρουόμενα συμφέροντα.
Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Αυτό γίνεται καταφανές από τη συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί υπαρξιακό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, γεγονός που εντάσσει την κλιματική αλλαγή εκτός
από περιβαλλοντικό σε ζήτημα ασφάλειας.

UNICEF: Τα παιδιά θα σηκώσουν το κύριο βάρος της κλιματικής αλλαγής

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλή συχνότητα πλημμυρών και 160 εκατομμύρια σε ζώνες μεγάλης ξηρασίας μένοντας εκτεθειμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η UNICEF σε έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Από τα 530 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε ζώνες επιρρεπείς σε πλημμύρες, περίπου τα 300 εκατομμύρια ζουν σε χώρες με συνθήκες φτώχιας – με λιγότερα από 3,10 δολάρια την ημέρα.
Όμως οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις γεωργικές καλλιέργειες μπορούν να προκαλέσουν την έσχατη ένδεια, αφού η  γεωργία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας στις φτωχές χώρες. Εν ολίγοις κλιματική αλλαγή και έκρηξη φτώχιας είναι  δύο όψεις του ίδιου νομίσματος…

earth-icecream-meltingΤι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;

Παρά το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στις καθαρές πηγές ενέργειας και τη δυνατότητα κοινωνικά δίκαιης μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών με έμφαση στην προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια: έχει παγώσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αδιαφορεί για τις επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, προωθεί σχεδόν αποκλειστικά επενδύσεις σε ακόμα περισσότερα ορυκτά καύσιμα (κυρίως λιγνίτη και πετρέλαιο στα νησιά), λαμβάνει πρωτοβουλίες υποστήριξης (άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις) της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.
Κι όμως, ακόμα και την ύστατη στιγμή μπορεί να υπάρξει λύση! Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια με δεσμεύσεις που εξασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η χώρα μας πρέπει να δεσμευτεί για:

  • Δραστική μείωση της χρήσης λιγνίτη ως το 2030.
  • Απόδοση στις λιγνιτικές περιφέρειες της χώρας τμήματος των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 60% ως το 2030.
  • Ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Η κλιματική αλλαγή αφορά την υγεία μας

Αύξηση των κρουσμάτων άσθματος, αλλεργιών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη συνυπεύθυνη για το θάνατο 400 χιλιάδων ατόμων ετησίως, Από το 2010 μέχρι το 2030 μπορεί να χάσουν τη ζωή τους 100 εκατομμύρια άνθρωποι ως αποτέλεσμα της συνδυαστικής δράσης της κλιματικής αλλαγής και της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η κλιματική αλλαγή αφορά τη διατροφή μας

Είναι υπεύθυνη γιατί βάζει σε κίνδυνο βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, όπως το λάδι, τα ψάρια και το κρασί. Ειδικά για τα αλιεύματα, η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί την παρουσία ξενικών ειδών όπως ο λαγοκέφαλος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού μεσογειακών ειδών ψαριών, αλλαγές στη λειτουργία των οικοσυστημάτων και μείωση της βιοποικιλότητας. Ήδη έχουν καταγραφεί μειώσεις στον πληθυσμό ειδών, όπως η παπαλίνα και ο γαύρος.

Η κλιματική αλλαγή αφορά τις πόλεις μας

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει άμεσα αρκετές ελληνικές πόλεις. Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα παρατηρηθούν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Λαμία και Λάρισα. Σε αυτές τις πόλεις αναμένεται να σημειωθούν έως και 20 επιπλέον «πολύ θερμές μέρες». Επίσης, αύξηση του αριθμού των «τροπικών νυχτών» θα συμβεί σχεδόν σε όλες τις ελληνικές πόλεις.  Αυτό θα επηρεάσει άμεσα την υγεία του πληθυσμού, αλλά και τα επίπεδα δυσφορίας των πολιτών.

parthenon-greece-athensΗ κλιματική αλλαγή αφορά την εθνική μας κληρονομιά

Οι μεταβολές στις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες αυξάνουν το ρυθμό φθοράς των μνημείων. Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει θερμικό σοκ στα υλικά των μνημείων. Η αύξηση των έντονων βροχοπτώσεων θα αυξήσει το ρυθμό απώλειας υλικού από τα ασβεστολιθικά πετρώματα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν λεπτομέρειες και απεικονίσεις στις επιφάνειες των μνημείων.

Η κλιματική αλλαγή αφορά τα καλοκαίρια μας

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα πλήξει πρώτα τις τουριστικές περιοχές. Η αύξηση των ημερών καύσωνα και των τροπικών νυχτών θα αυξήσει τα επίπεδα δυσφορίας των επισκεπτών σε πολλούς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Ιδιαίτερα αυτό θα συμβεί στις νησιωτικές περιοχές, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις δαπάνες για την ψύξη των τουριστικών μονάδων.

forest-fireΗ κλιματική αλλαγή αφορά τη φύση μας

Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο, τη συχνότητα και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη με άμεσες καταστροφικές συνέπειες. Συνέπειες όπως πλημμύρες, διάβρωση του εδάφους και μείωση της γονιμότητάς του. Βουνά, όπως η Οίτη και η Πάρνηθα, θα έχουν αύξηση έως και κατά 15 ημέρες στον αριθμό ημερών με εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Πηγή: NaturaNrg #66

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης