Μετά από 15 χρόνια πετυχημένης πορείας στα ελληνικά γήπεδα ο Ντανιέλο, ο μόνος ξένος παίκτης που έχει φορέσει το εθνόσημο, μαθαίνει στους επίδοξους «Μπατίστα» όχι μόνο πώς να κλωτσάνε την μπάλα σωστά, αλλά πώς θα ανέβουν οι ίδιοι αλλά και το άθλημα στο βάθρο του νικητή. Daniel Batista Lima. Ο άσος των γηπέδων ετοιμάζει τα νέα αστέρια
Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα ως παίκτης έχετε αναλάβει έναν… ίσως πιο δύσκολο ρόλο: να δημιουργήσετε τους συνεχιστές αυτής της πορείας.
Πραγματικά ο ρόλος του προπονητή είναι αρκετά δύσκολος, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες που πρέπει να μάθουν να δουλεύουν σαν ομάδα. Για να δημιουργήσουμε συνεχιστές και άξιους παίκτες πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε δυνατούς χαρακτήρες, που να δίνουν σημασία και στην τεχνική αλλά και στη μόρφωσή τους και την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Ποια είναι η πρώτη σας έγνοια γι’ αυτά τα παιδιά;
Να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Να αλλάξουν νοοτροπία και να αποκτήσουν ισχυρή θέληση και προσωπικότητα, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στην αθλητική τους πορεία. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι σκληρή μάχη και απαιτεί σκληρή δουλειά και αρκετές στερήσεις για να φτάσει κανείς το επιθυμητό επίπεδο. Αυτό όμως θα είναι και ένα μάθημα ζωής για όλα όσα αντιμετωπίσουν και εκτός ποδοσφαίρου.
Πείτε μας τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που επαναλαμβάνετε στα παιδιά.
Δουλειά, δουλειά, δουλειά!! Τίποτα άλλο.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προπόνησή τους;
Αυτό είναι ένα ζήτημα που εγώ προσωπικά θέτω στην ομάδα της ΑΕΚ. Επαναλαμβάνω συνέχεια ότι πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τη διατροφή τους, καθώς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε οποιονδήποτε αθλητή. Επειδή γνωρίζω από τη δική μου εμπειρία τη σημασία της διατροφής για τη σωστή προπόνηση, δίνουμε στα παιδιά συγκεκριμένο διαιτολόγιο, στο οποίο το κύριο μέρος αφορά σίγουρα 70% υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και κατανάλωση πολλών υγρών.
Ξέρω ότι υποστηρίζετε φανατικά τα βιολογικά τρόφιμα. Γιατί;
Με τα βιολογικά τρόφιμα ασχολούμαι για πάνω από 15 χρόνια. Καταναλώνοντας βιολογικά τρόφιμα είδα τεράστια βελτίωση στην αντοχή μου, στην απόδοσή μου και στη δύναμή μου. Συνέχιζα να καταναλώνω βιολογικά και στα καταστήματα που επισκεπτόμουν αγόραζα και βιβλία διατροφής. Εκεί μπορούσα να βρω πολλές πληροφορίες για τους αθλητές, τι πρέπει να καταναλώνουν πριν και μετά την προπόνηση ή πριν και μετά το παιχνίδι κ.λπ. Σιγά σιγά έγινε για μένα τρόπος ζωής και τώρα πια είμαι «φανατικός» των βιολογικών. Αισθάνομαι πιο υγιής, πιο ορεξάτος και πιο ενεργητικός. Και αυτή η αλλαγή είναι εμφανής όχι μόνο σ΄εμένα αλλά και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου.
Ποια είναι η γνώμη σας για τα συμπληρώματα διατροφής;
Έχουν και αυτά πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί οι ανάγκες του αθλητή – ποδοσφαιριστή είναι αυξημένες σε σχέση με ένα κοινό άτομο. Το σώμα χρειάζεται στήριξη, για να επανέλθει γρήγορα από την καταπόνηση. Σε όλα τα χρόνια που έπαιξα έχω χρησιμοποιήσει συμπληρώματα διατροφής, τα οποία έβρισκα στα καταστήματα βιολογικών τροφίμων, όπως π.χ. τη σπιρουλίνα, ένα σκεύασμα από φύκια πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Αν αντιλαμβανόσασταν ότι κάποιο παιδί έχει «ντοπαριστεί» σε κάποιον αγώνα, τι θα κάνατε;
Πρώτο μου μέλημα είναι τα παιδιά να μάθουν να μη χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους ως εύκολη λύση επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα την υγεία και την ανάπτυξή τους. Το πρώτο που θα έκανα είναι να μάθω γιατί κατανάλωσε αυτές τις ουσίες και από ποιον έμαθε για τη χρήση τους. Αυτό που έχει μεγάλη σπουδαιότητα και πρέπει να γίνει βίωμα στα παιδιά είναι ότι η βελτίωση της απόδοσης και η διατήρηση της ενέργειας και της δύναμης ενός αθλητή αποκτώνται μόνο με σκληρή δουλειά, σωστή διατροφή και ξεκούραση.
Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Ποιος είναι ο κρυμμένος σας άσος;
Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να μπορούν τα παιδιά να αγωνίζονται με σωστό και υγιή τρόπο για ό,τι διεκδικούν. Η ομάδα έχει χαράξει μια πολύ σημαντική πορεία ως τώρα. Ξεκινήσαμε έχοντας αρκετά προβλήματα και ως προς το θέμα της φυσικής κατάστασης. Καταφέραμε όμως να δημιουργήσουμε μια ποιοτική και ανταγωνιστική ομάδα που έχει ήδη πολλές διακρίσεις και κύριο σκοπό να παρουσιάζει ωραίο και δημιουργικό παιχνίδι.
Βλέπω ότι φοράτε το ενεργειακό βραχιόλι EFX. Σε τι σάς βοηθάει;
Πριν με πλησιάσουν και με ενημερώσουν για το βραχιόλι EFX, δεν ήξερα ακόμα πόσο γνωστό είναι στο εξωτερικό και ποια ακριβώς είναι η δράση του. Κάνοντας το τεστ ευστάθειας με το βραχιόλι EFX εντυπωσιάστηκα από τα άμεσα αποτελέσματά του. Από τότε που άρχισα να το χρησιμοποιώ, το σώμα μου έχει καλύτερη ανταπόκριση. Επανέρχομαι γρηγορότερα μετά από κάθε τραυματισμό και μου δίνει ενέργεια στις δύσκολες στιγμές της ημέρας.
Ποιος είναι ο Daniel Batista Lima
Γεννήθηκε το 1964 στο Capo Verde (Πράσινο Ακρωτήρι), πρώην αποικία της Πορτογαλίας. Από μικρός ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και σε ηλικία 16 ετών βρέθηκε στη Β’ ομάδα της Feyenoord. Το 1983 πήγε στην Exelsior, ομάδα Α’ κατηγορίας Ολλανδίας, όπου έμεινε ένα χρόνο.
Το καλοκαίρι του 1986 αρχίζει η καριέρα του στην Ελλάδα. Πρώτη ομάδα ο Εθνικός Πειραιώς, 1986 – 1989. Επόμενος σταθμός η ΑΕΚ, 1989 – 1992. Από το 1992 μέχρι το 1995 αγωνίζεται στον Ολυμπιακό, για να επιστρέψει στην ΑΕΚ μέχρι το 1999. Η μεγάλη καριέρα του «Ντανιέλο» έκλεισε στον ΑΡΗ, 1999 – 2001. Πέτυχε συνολικά 136 γκολ (πρωτάθλημα – κύπελλο) και 18 γκολ στα κύπελλα Ευρώπης. Κέρδισε 1 πρωτάθλημα και 3 κύπελλα. Αγωνίστηκε 16 φορές με την ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ, ο μόνος ξένος παίκτης που φόρεσε το εθνόσημο. Από το 2002 ως και σήμερα είναι επαγγελματίας προπονητής.
Είναι ιδιοκτήτης ακαδημίας ποδοσφαίρου (Eleonas Football club Daniel Batista) που εδρεύει στις Αχαρνές και προπονητής στην ομάδα Νέων της ΑΕΚ.
Eleonas Football Club, Λ. Καραμανλή & Δεκελείας 205, Αχαρναί Τ. Κ. 136 71, Τηλ. 210 2409731, Fax. 210 2446921, www.eleonas-fc.gr, email: info@eleonas-fc.gr
Πηγή Natura Nrg Τεύχος 18
Post Views: 752