GreenDeep Blue... Βουτήξτε στη μαγεία του ελληνικού βυθού

Deep Blue… Βουτήξτε στη μαγεία του ελληνικού βυθού

Πόση μαγεία μπορεί να κρύβει ο βυθός των ελληνικών θαλασσών; Λίγοι μπορούν να τον απολαύσουν ζωντανά. Εμείς ας αρκεστούμε στις υπέροχες λήψεις του πολυβραβευμένου φωτογράφου Νικόλα Σαμαρά. Ο φωτογραφικός φακός είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχει ένας επαγγελματίας υποβρύχιος φωτογράφος για να μεταφέρει στο κοινό την πληροφορία για το τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια, στο μυστηριώδη βυθό. Μία φωτογραφία μπορεί να αναδείξει και να διαφημίσει μια περιοχή. Mπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση ενός ναυαγίου, αλλά ακόμη και να κοινοποιήσει ένα θέμα οικολογικής σημασίας.

♦ της Μαρίας Γκέκα, Photos: Nicholas Samaras

Οι περισσότερες διακρίσεις του Νικόλα Σαμαρά σε διεθνείς διαγωνισμούς προέρχονται από φωτογραφίες του ελληνικού βυθού. Το γεγονός αυτό, όπως είπε ο ίδιος στη Naturanrg, αποτελεί ένα αδιάσειστο στοιχείο για την ομορφιά του. «H χώρα μας είναι διάσημη για τις χρυσές παραλίες της και τα σμαραγδένια νερά αλλά ταυτόχρονα κάτω από την επιφάνεια κρύβει ένα θησαυρό που παραμένει ανεκμετάλλευτος και απροστάτευτος από την υπεραλίευση και την ανθρώπινη παρέμβαση. Οι υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες εδώ και πολλά χρόνια έχουν προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων και προστατευόμενων περιοχών κατάδυσης. Eπιτρέποντας έτσι στην υποβρύχια ζωή να αναπτυχθεί και να προσελκύσει έτσι δύτες από όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα υποβρύχια τοπία έχουμε και εμείς, μπορεί όχι με την πολύχρωμη πανδαισία ενός τροπικού προορισμού αλλά με μια άγρια ομορφιά που συναρπάζει». Από τον ελληνικό βυθό ξεχωρίζει το Αρτεμίσιο πέλαγος και τον Κορινθιακό κόλπο για τα σπάνια κοράλλια τους και τα πολύχρωμα δάση με τις γοργόνειες. Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία που κρύβουν στα νερά τους απίστευτη ομορφιά.

Νικόλας Σαμαράς

Ο Νικόλας Σαμαράς είναι επαγγελματίας υποβρύχιος φωτογράφος που ειδικεύεται στη φωτογράφιση της θαλάσσιας άγριας ζωής. Σπούδασε στο Central Saint Martin’s College of Art & Design του Λονδίνου ακολουθώντας μια επιτυχημένη πορεία ως Creative Director στο χώρο της διαφήμισης παράλληλα με την ενασχόλησή του με την κατάδυση και την υποβρύχια φωτογράφιση.

Το 2002 αποφάσισε να ασχοληθεί κατά αποκλειστικότητα με την υποβρύχια φωτογραφία πραγματοποιώντας καταδυτικά ταξίδια σε προορισμούς με μεγάλο φωτογραφικό ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει διεθνή βραβεία στους σημαντικότερους διαγωνισμούς υποβρύχιας φωτογραφίας καλλιτεχνικού αλλά και οικολογικού προσανατολισμού. Mεταξύ των οποίων το πολύ σημαντικό Festival Mondial De L’Image Sous Marine, CIWEM’s Environmental Photographer of the Year, Liquid Capture / Masters of Underwater Photography, Wetpixel Picture of the Year, Miami’s Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science. Φωτογραφίες του και άρθρα έχουν φιλοξενηθεί στον ελληνικό και ξένο τύπο. Σημαντικότερα το National Geographic Magazine, Discovery Channel Magazine, Scuba Diving Magazine (USA), Explore Nature, Γεωτρόπιο. Το 2008 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας με τίτλο «Soulfly» στην Ελλάδα και την Αυστρία. Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί στην Καλιφόρνια Oceanside Museum of Art (OMA), στο Λονδίνο  SW1 Gallery, τη Βενετία κ.α..
Deep Blue... Βουτήξτε στη μαγεία του ελληνικού βυθού Deep Blue... Βουτήξτε στη μαγεία του ελληνικού βυθού

Πηγή: NaturaNrg #39

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης