LifeΆνθρωποιΔείτε καθαρά

Δείτε καθαρά

Τα μάτια μάς μεταφέρουν την εικόνα του κόσμου που μας περιβάλλει, των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μας, ακόμα και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Συχνά η εικόνα αυτή θολώνει, αλλάζει, δεν είναι ξεκάθαρη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης που γιορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου, μιλήσαμε με τον παγκοσμίου φήμης θεραπευτή Martin Brofman για το βιβλίο του «Βελτιώστε την όρασή σας» και πώς αυτό μπορεί να συμβεί ώστε να Δείτε καθαρά.

της Τάνιας Μαρκουτσά

Σύμφωνα με τον Brofman, ακολουθώντας τις οδηγίες του, όχι μόνο βελτιώνουμε την όρασή μας, αλλά «βλέπουμε» καθαρότερα τον εξωτερικό κόσμο και γνωρίζουμε τον αληθινό μας εαυτό, τις πραγματικές μας ανάγκες και επιθυμίες, ώστε να ζήσουμε μια πλήρη κι ευτυχισμένη ζωή. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Γιατί όχι όμως;  Ο συγγραφέας προτείνει ένα πρακτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όσους αναζητούν τη διαύγεια σε όλα τα επίπεδα. Διερευνά τα κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα όρασης και προτείνει πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις. Οι απορίες είναι αναμενόμενες.

Πιστεύετε ότι όλα τα φυσικά μας προβλήματα εξαρτώνται, προέρχονται από τη συναισθηματική, ψυχική μας κατάσταση. Είναι πραγματικά το μυαλό μας τόσο δυνατό;

Απολύτως. Και το Πνεύμα μας, το βαθύτερο σημείο της συνείδησής μας είναι ακόμα πιο δυνατό. Κοιτάμε το σώμα μας σαν την εξωτερική έκφραση της συνειδητότητάς μας, όπου συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με ειδικές εντάσεις στη συνείδησή μας, μάς επιτρέπουν να διαβάσουμε το σώμα ως ένα χάρτη της εσωτερικής συνείδησης, με σκοπό να καταλάβουμε τη βαθιά αιτία για το εξωτερικό σύμπτωμα. Εάν η κατάσταση της συνειδητότητάς μας, δημιουργεί ένα σύμπτωμα, αλλάζοντας τις σκέψεις μας γι’ αυτό, μπορούμε να απαλλαγούμε κι από το σύμπτωμα.

Στο βιβλίο σας επιμένετε ότι εάν πραγματικά πιστέψουμε ότι μπορούμε να δούμε καθαρά, μπορούμε και να τα καταφέρουμε. Είναι δυνατόν να βελτιώσουμε την όρασή μας μόνο και μόνο επειδή το πιστεύουμε πραγματικά; Και πώς μπορεί η επιστήμη να το εξηγήσει αυτό;

Μπορούμε να βελτιώσουμε την όρασή μας, όχι μόνο πιστεύοντας ότι αυτό είναι πιθανό, αλλά κάνοντας κάτι, προκειμένου να το πετύχουμε – απελευθερώνοντας την ένταση στη συνειδητότητά μας που επηρέασε την όρασή μας εξαρχής. Η μειωμένη όραση έρχεται κάποια στιγμή που στη ζωή μας βιώνουμε άγχος σε σχέση με το περιβάλλον μας, με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.

Όταν αυτό συμβαίνει για μια μακρά χρονική περίοδο, οι μύες των ματιών που νιώθουν αυτές τις εντάσεις μπορούν να «παγώσουν» προσωρινά, εμποδίζοντας τα μάτια να εστιάσουν. Αυτοί οι μύες μπορούν όμως να χαλαρώσουν ξανά και η καθαρή όραση να αποκατασταθεί, χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης, όπως για παράδειγμα ασκήσεις των ματιών Hatha yoga (αντίστοιχες αυτών που οι οπτομέτρες αποκαλούν «εκπαίδευση κινητικότητας»). Όταν ο φυσιολογικός «τόνος» επανέλθει στους μύες του ματιού, ο βολβός είναι πάλι ικανός να επανέλθει στο κανονικό σχήμα του, και η καθαρή όραση επανέρχεται. Οι εντάσεις απελευθερώνονται από το σώμα αλλά και τη συνείδηση του ατόμου και επιστρέφει σε έναν ευκολότερο, καθαρότερο και πιο φυσικό τρόπο ζωής.

Ποιο είναι το μυστικό; Γιατί κάποιος καταφέρνει να δει καλύτερα, ενώ κάποιος άλλος όχι; Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο; Μήπως πρόκειται για placebo (εικονική θεραπεία);

Εξαρτάται από την ικανότητα του ατόμου και την επιθυμία του να αλλάξει τις σκέψεις του σε σχέση με κάτι, να αλλάξει την άποψή του. Αυτή είναι μια αντανάκλαση των προσωπικών αποφάσεων κάθε ατόμου για τον εαυτό του. Γεγονός παραμένει ότι κάποιοι άνθρωποι το καταφέρνουν. Και εάν είναι δυνατόν για έναν, είναι δυνατόν και για τους άλλους. Αν το ονομάζεις placebo, απλώς δεν αναγνωρίζεις τη δύναμη του μυαλού και την ιδέα ότι είναι η κατάσταση του μυαλού μας που μπορεί να δημιουργεί, αλλά και να διώχνει τα συμπτώματα.

Πιστεύετε ότι τα προβλήματα όρασης είναι ψευδαίσθηση;

Όχι ψευδαίσθηση. Είτε βλέπεις καθαρά είτε όχι, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει. Εάν το σώμα μας μπορεί να κάνει την όρασή μας λιγότερο καθαρή, μπορεί επίσης να την κάνει και πιο καθαρή.

Γράφετε στο βιβλίο σας ότι η όραση κάθε ανθρώπου είναι μια «μεταφορά» της συνειδητότητάς του. Τι εννοείτε;

Η όραση κάθε ανθρώπου αντανακλά τον τρόπο που βλέπει τη ζωή του. Μπορούμε να δούμε ότι όταν είμαστε αγχωμένοι δεν βλέπουμε καθαρά, ενώ όταν καταφέρουμε να διώξουμε το άγχος, βλέπουμε πιο καθαρά από κάθε άποψη, πραγματικά και μεταφορικά.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παθήσεις των ματιών: μυωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία, αχρωματοψία, καταρράκτης, γλαύκωμα κ.λπ. Ποια είναι η σημασία του καθενός και πώς αντιμετωπίζεται;

Όταν κάποιος είναι μύωψ, βλέπει καθαρά ό,τι είναι κοντά αλλά όχι ό,τι είναι πιο μακριά. Αυτό σημαίνει ότι η κατεύθυνση της προσοχής του είναι προς τα μέσα. Στρέφει το ενδιαφέρον του στον εαυτό του, μακριά από τον… απειλητικό κόσμο. Τα συναισθήματά του είναι ανασφάλεια και φόβος. Εκείνοι που βλέπουν καλά μακριά κι όχι κοντά, ενδιαφέρονται περισσότερο για όσα συμβαίνουν έξω από αυτούς. Συναισθηματικά νιώθουν ενοχή και θυμό. Ο αστιγματισμός συνδέεται με τη σύγχυση, είναι η προσπάθεια να «προσαρμοστούμε», να «ταιριάξουμε» με το περιβάλλον, αντί να ζήσουμε τη δική μας αλήθεια. Κάποιος με καταρράκτη νιώθει ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει, να ελπίζει. Το γλαύκωμα αντιπροσωπεύει έναν πιεστικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Όπως καταλαβαίνεις, αυτές είναι πολύ συνοπτικές περιγραφές, αλλά μπορεί κάποιος να αναζητήσει περισσότερα στο βιβλίο μου.

Λέτε: «Δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα». Πώς; Δεν υπάρχει μόνο μία πραγματικότητα;

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές πραγματικότητες αντί για μια και ότι οι αντιλήψεις μας δημιουργούν τη δική μας πραγματικότητα. Το ίδιο υποστηρίζει και η Φυσική. Υπάρχει η άποψη ότι ο παρατηρητής ενός γεγονότος επηρεάζει το γεγονός –έχει περιγραφεί από τους  Heisenberg και Einstein. Αυτό επιβεβαιώνει τη θεώρηση ότι οι πεποιθήσεις μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας κι ότι η πραγματικότητα είναι μια σχετική και προσωπική αλήθεια.
Η Ιατρική πραγματικότητα, για παράδειγμα, είναι ένα μοντέλο που βασίζεται στις φυσικές αιτίες και τα αποτελέσματα, ενώ τα θεραπευτικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε εμείς βασίζονται στην εσωτερική αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα στη συνειδητότητα του ατόμου. Σε κάποιο βαθμό, το ιατρικό μοντέλο αναγνωρίζει ότι η συμπεριφορά επηρεάζει την ικανότητα του ασθενούς να θεραπευτεί κι αυτό είναι λίγο έξω από την αυστηρή οδηγία των φυσικών αιτιών και αποτελεσμάτων.

Μπορείτε να μας πείτε ένα παράδειγμα, μια ιστορία επιτυχίας;

Έχουμε πολλές ιστορίες επιτυχίας. Σε κάθε σεμινάριο οπτικής βελτίωσης υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν καλύτερα- ακόμα και σε σημείο να μη χρειάζονται τα γυαλιά τους μετά από δύο ημέρες. Μπορείτε να διαβάσετε όμως πολλές ιστορίες θεραπευτικής επιτυχίας στην ιστοσελίδα μου http://www.healer.ch/success.html

Αν και το καινούριο βιβλίο σας αναφέρεται στην όραση, τελικά είναι ξεκάθαρο ότι αφορά τη συνολική θεώρησή μας για τη ζωή.

Φυσικά. Γράφω ότι πρέπει να ζούμε τη δική μας αλήθεια, να αναζητούμε αυτό που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους και να επιμένουμε σ’ αυτό. Είναι αυτό ακριβώς που έκανα όταν βελτιώθηκε η όρασή μου. Στην πραγματικότητα δεν προσπαθούσα να βελτιώσω την όρασή μου, αλλά έκανα κάθε μέρα όλα όσα με ευχαριστούσαν, όπου με ευχαριστούσαν, με όποιον με ευχαριστούσαν. Αυτό δούλεψε σ ’εμένα και γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορεί να δουλέψει και σε οποιονδήποτε άλλον. Έπασχα από ανίατη ασθένεια και οι γιατροί μού είχαν δώσει μόλις δύο μήνες ζωής. Είχα όμως τη χαρά να ακούσω τελικά τους γιατρούς να λένε «πρέπει να κάναμε λάθος», αφού είχα συνειδητά φανταστεί χιλιάδες φορές τον όγκο να μειώνεται και τελικά να φεύγει, ενώ παράλληλα άλλαξα τον τρόπο ζωής μου με έναν που με έκανε πολύ πιο ευτυχισμένο.

Όλες οι θεωρίες σας είναι κοινή λογική για την Ανατολή, αλλά παραμύθια για τη Δύση.

Είμαστε πνευματικά όντα σε ένα υλικό σώμα. Η Ανατολή μάς θυμίζει ποιοι είμαστε και η Δύση μάς δείχνει τη σημασία της αναγνώρισης των φυσικών και υλικών πτυχών της ζωής. Πιστεύω ότι το καθένα είναι ημιτελές χωρίς το άλλο.

«2020: Δικαίωμα στην Όραση»

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της τύφλωσης) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στόχος των οργανώσεων με το πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση» τον περιορισμό των τυφλών ως το 2020.

Ξέρετε ότι:

  • Κάθε 5 δευτερόλεπτα τυφλώνεται ένας άνθρωπος και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί.
  • Οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 40-45 εκατομμύρια.
  • 286 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβλήματα όρασης.
  • Τα παιδιά με προβλήματα όρασης φθάνουν τα 19 εκατομμύρια.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οφθαλμίατρο (στο Κονγκό αντιστοιχούν 2 οφθαλμίατροι ανά 8 εκατομμύρια κατοίκους), ενώ δεν κυκλοφορούν φθηνοί φακοί, κολλύρια και σκελετοί γυαλιών.
  • Το 65% των ατόμων με προβλήματα όρασης είναι άνω των 50 ετών.
  • Στη χώρα μας το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι έντονο. Η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ από το κράτος επιδοτούνται 25.603 άτομα (2004). Η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο διαβήτης.

Martin Brofman-Δείτε καθαρά-NaturaNrgInfo

Ο Martin Brofman είναι περισσότερο από 25 χρόνια θεραπευτής και δάσκαλος θεραπευτικών τεχνών, καθώς και ιδρυτής του «Brofman Foundation for Advancement of Healing».

Πηγή: NaturaNrg #21

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης