GreenΒιολογικάΔενδρολίβανο στη γλάστρα

Δενδρολίβανο στη γλάστρα

Μια από τις διασηµότερες µυρωδιές σε όλη την Ελλάδα είναι το δεντρολίβανο. Λίγο πολύ όλοι το έχουµε συναντήσει σε κάποιο φαγητό ή να στολίζει κήπους µε το πλούσιο και µικρό φύλλωµά του καθώς και σε βουνά όλης της Ελλάδας. Δενδρολίβανο στη γλάστρα

♦ του Πέτρου Πανούτσου, www.olyplant.gr

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το δενδρολίβανο εκτός από αρωµατικό φυτό είναι και πολύ καλό βότανο. Με χρήσεις που ξεκινούν από τη σύσφιξη του δέρµατος µέχρι την καταπολέµηση σε µύκητες του κήπου, το δενδρολίβανο είναι ένα από τα πιο αγαπηµένα φυτά σήµερα.

Φυτό

Ως φυτό διατηρείται όλο το χρόνο και είναι πολυετές. Στην αγορά θα βρείτε δυο ποικιλίες, την ορθοκλάδη και την πλαγιοκλάδη. Εγώ θα φυτεύσω την πρώτη, αφού εκτός από τη χρήση στην κουζίνα ή σαν βότανο μπορεί να προσφέρει και μια πολύ όμορφη όψη στο μπαλκόνι σας, καθώς μπορείτε να το κλαδέψετε και να το περιορίσετε στο ύψος που επιθυμείτε.

Γλάστρα

Το δενδρολίβανο μεγαλώνει σχετικά γρήγορα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα σας αναγκάσει σίγουρα να το μεταφυτεύσετε πάνω από μια φορά στη ζωή του. Για αρχή όμως μια άνετη γλάστρα είναι ό,τι πρέπει. Για άλλη μια φορά με τη βοήθεια του Alegre.gr θα φυτέψω σε πάνινη γλάστρα χωρητικότητας 7 λίτρων.

Χώμα

Γενικά ως φυτό δεν έχει περίεργες απαιτήσεις. Αυτό που του αρέσει όμως είναι το χώμα να στραγγίζει καλά και επομένως να μην αποθηκεύεται περιττό νερό στη γλάστρα. Η συνταγή είναι κλασική, τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ. Μια ακόμα συμβουλή είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα στο χώμα σας και κάποια ποσότητα ποταμίσιας άμμου, ώστε να βοηθήσετε επιπλέον την αποστράγγιση. Άλλη τεχνική είναι να τοποθετήσετε λίγη ελαφρόπετρα στο κάτω μέρος της γλάστρας σας. (Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο απ’ όπου το αγοράσατε.)

rosemary potΗ φύτευση

Αφού γεμίσετε τη γλάστρα σας με λίγο χώμα στο κάτω μέρος, τοποθετείτε το φυτό στη μέση. Μετά τη γεμίζετε με χώμα περιμετρικά μέχρι να υπερβαίνει λίγο τη ρίζα του φυτού. Τέλος, με τα χέρια σας πιέζετε το χώμα ώστε να σφίξει γύρω από τη ρίζα και προσθέτετε ξανά όσο χώμα χρειάζεται.

Θέση στο μπαλκόνι

Προτιμήστε θέσεις που είναι πλούσιες σε ήλιο. Το δενδρολίβανο δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα και σε ημισκιερά μέρη, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή με το πότισμά του. Εάν έχετε δυνατό αέρα στο μπαλκόνι σας, τότε είναι ένα βότανο που σίγουρα σας ταιριάζει, αφού φημίζεται για τις αντοχές του.

Πότισμα

Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά στο πότισμα. Στέγνωσε τελείως; Τότε το ποτίζεις! Αν το βλέπετε λίγο βρεγμένο, καλύτερα μην το ποτίσετε. Προτιμήστε πρώτα να ξεραθεί τελείως το χώμα του.

Λίπανση

Δεν μπορώ να πω ότι έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε οργανικό λίπασμα. Και χωρίς αυτό η επιτυχία του είναι σίγουρη, ειδικά αν το φυτέψετε σε χώμα με κομπόστ. Αν παρόλα αυτά θέλετε να το βοηθήσετε, προτιμήστε οργανικά λιπάσματα με περισσότερο άζωτο.

Φυτοπροστασία

Το μόνο που θα ξαναπώ είναι ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα. Επίσης, το «αγαπάει» πολύ ένα έντομο που λέγεται «χρυσολίνα αμερικάνα», η οποία καταπολεμάται με φυσικό πύρεθρο.

Εποχές φύτευσης

Το δενδρολίβανο είναι πολυετές φυτό, έτσι λοιπόν κυκλοφορεί στα φυτώρια της περιοχής σας όλες τις εποχές του χρόνου.

Συγκομιδή

Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας, κόψτε λίγα κλαδάκια από το πάνω μέρος του φυτού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συλλέξετε τα τρυφερότερα μέρη του φυτού στο φαγητό σας, αλλά και να βοηθήσετε το φυτό σας να φουντώσει περισσότερο. Όσον αφορά στο βοτανολογικό κομμάτι καλό θα είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό βοτανολόγο, ώστε να σας δώσει περισσότερεςλεπτομέρειες για τη θεραπευτική χρήση του.

Συμβουλές

Αν έχετε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν λουλούδι, αφού εκτός από το όμορφο σχήμα του, θα σας γοητεύσει με το διακριτικό του άνθος! Επίσης κάθε φορά που θα το χαϊδεύετε θα απολαμβάνετε και την καταπληκτική μυρωδιά του.

Προσοχή

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε φυτά συμβατικής γεωργίας και όχι βιολογικά σπορόφυτα Οlyplant.gr, μην τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας σαν φρέσκα. Πολλές φορές τα φυτά αυτά είναι ψεκασμένα λίγες μέρες πριν φτάσουν στα φυτώρια με αποτέλεσμα αυτό που νομίζετε σαν φρέσκο και υγιεινό να είναι μια αποθήκη φυτοφαρμάκων ιδιαίτερα επικίνδυνων για τον οργανισμό σας.
Τέλος, να θυμάστε ότι ένα φυτό ψεκασμένο με χημικά φυτοφάρμακα απαιτούνται έως και 2 χρόνια για να φύγει η βλαπτική δράση τους. Επομένως, την επόμενη φορά ξανασκεφτείτε το…

Πηγή: NaturaΝrg #36

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης