ΟικογένειαΠαιδίΔΕΠΥ και Αθλητισμός

ΔΕΠΥ και Αθλητισμός

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, που επηρεάζει περίπου το 8,8% των παιδιών και των νέων κάτω των 17 ετών. Συχνά χαρακτηρίζεται από απροσεξία, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα.

της Μαρίας Γκέκα

  • Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
  • Τα καλύτερα αθλήματα για παιδιά με ΔΕΠΥ
  • Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει

Αν και αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά μαζί, δεν είναι απαραίτητο να τα εμφανίσουν όλα τα παιδιά. Πολλές φορές η ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακή ακαδημαϊκή επίδοση και δυσκολία κοινωνικοποίησης.

Πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ ενδιαφέρονται να εξασκήσουν ένα άθλημα, γεγονός που θα βοηθήσει όχι μόνο στη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά τόσο την αυτοεκτίμηση όσο και τις κοινωνικές του δεξιότητες. Ωστόσο, η επιλογή του σωστού αθλήματος με βάση τις ανάγκες του παιδιού σας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του.

Ομαδικό ή ατομικό άθλημα; Τι να επιλέξει;

Η ΔΕΠΥ είναι μια διαταραχή που επηρεάζει διαφορετικά κάθε παιδί, που σημαίνει ότι μια παρέμβαση ή θεραπεία που μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί μπορεί να μην εξυπηρετήσει ένα άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τον αθλητισμό, όπου ένα παιδί μπορεί να υπερέχει παίζοντας ένα συγκεκριμένο άθλημα, αλλά να αντιμετωπίζει δυσκολίες με ένα άλλο.

Μερικά παιδιά με ΔΕΠΥ που είναι υπερκινητικά ευδοκιμούν σε αθλήματα που απαιτούν ατομική εστίαση, όπως τα ατομικά, όπου ο προπονητής μπορεί να αφιερώσει περισσότερη προσοχή και να τα βοηθήσει να επικεντρωθούν στο στόχο τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται η πάλη, ο στίβος, το τένις, η κολύμβηση, οι πολεμικές τέχνες.

Τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνουν πολλές από τις κοινωνικές δεξιότητες, όπως η κοινωνικοποίηση, η ομαδική εργασία, η δημιουργία φίλων,  που αποτελούν πρόκληση για παιδιά με ΔΕΠΥ. Ωστόσο, εάν το παιδί σας έχει έντονη διάσπαση προσοχής, τότε τα ατομικά αθλήματα είναι ίσως καλύτερα για εκείνο. Βέβαια, εάν πραγματικά ενδιαφέρεται να παίξει ένα ομαδικό άθλημα, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να το κάνει.

Διαβάστε επίσης ⇒ H αξία της Ολιστικής προσέγγισης στην υγεία των παιδιών

Αθλήματα ανοιχτής ικανότητας έναντι κλειστών δεξιοτήτων

Τα αθλήματα που έχουν γρήγορο ρυθμό και απαιτούν προσαρμογή κατά τη διάρκεια του δυναμικού παιχνιδιού είναι γνωστά ως αθλήματα ανοιχτής ικανότητας.

Τα αθλήματα κλειστών δεξιοτήτων, από την άλλη πλευρά, είναι εκείνα στα οποία η απαιτούμενη δεξιότητα είναι συνεπής, προβλέψιμη και αυτοδύναμη, όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι.
Η έρευνα έχει βρει ότι τα αθλήματα ανοιχτής δεξιότητας όπως το μπάσκετ, το τένις ή το ποδόσφαιρο είναι συχνά ωφέλιμα για προβλήματα προσοχής, ενώ τα αθλήματα κλειστών δεξιοτήτων είναι χρήσιμα για την υπερκινητικότητα ή την παρορμητικότητα.

Αθλήματα που μπορεί να ωφελήσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Πολεμικές τέχνες (π.χ. ταεκβοντό, καράτε), κολύμπι, τένις, πάλη, γυμναστική, ιππασία, στίβος, ορεινό τρέξιμο, μπάσκετ, βόλεϊ, χόκει, κ.ά. Αυτά τα αθλήματα φαίνεται να βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ, καθώς απαιτούν εστίαση και έχουν μικρό χρόνο διακοπής στη διάρκεια του παιχνιδιού. Το γεγονός, επίσης ότι στα εν λόγω αθλήματα λαμβάνει άμεσες προπονητικές οδηγίες, μπορεί να βοηθήσει να το παιδί σας να είναι προσηλωμένο και προσεκτικό.

Αθλήματα όπως το μπέιζμπολ είναι λιγότερο ιδανικά, καθώς συνήθως περιλαμβάνουν μεγάλο χρόνο διακοπής στη διάρκεια του παιχνιδιού και συχνά απαιτούν προσοχή στο τι κάνει ολόκληρη η ομάδα, παρά στο άτομο. Αντίθετα, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι ομαδικά αθλήματα που περιλαμβάνουν συνεχή κίνηση και παιχνίδι.

Επίσης, τα αθλήματα που απαιτούν πολλούς κανόνες, στρατηγική μπορεί να είναι αποτρεπτικά για το παιδί σας. Συχνά, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ τα καταφέρνουν καλύτερα όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος (π.χ. να κολυμπήσουν μέχρι το τέλος της πισίνας) αντί για αθλήματα που εμπεριέχουν πολλές αλλαγές και στρατηγικές.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να επιλέξει το κατάλληλο άθλημα;

Αν αναρωτιέστε ποιο άθλημα είναι καλύτερο για το παιδί σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το ρωτήσετε τι του αρέσει. Τα περισσότερα παιδιά θα πειραματιστούν με διαφορετικά αθλήματα και δραστηριότητες μέχρι να βρουν εκείνο που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Το να εξαναγκάσετε το παιδί σας σε ένα άθλημα που δεν του αρέσει δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα: δεν θα έχει κίνητρο να συμμετέχει και θα απεμπλακεί σύντομα.

Μόλις αποφασίσετε από κοινού, δώστε στο παιδί σας αρκετό χρόνο για να μάθει τους κανόνες και να αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες για το άθλημα. Είναι σύνηθες για όλα τα παιδιά – με ή χωρίς ΔΕΠΥ – να αλλάζουν γνώμη μερικές φορές για το άθλημα που θέλουν να ακολουθήσουν. Καλό είναι να ενημερώσετε τον προπονητή για τη διάγνωση ΔΕΠΥ του παιδιού σας και να παρέχετε υποστηρικτική καθοδήγηση όταν είναι απαραίτητο. Συχνά οι προπονητές δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν κάποιες συμπεριφορές των παιδιών. Για παράδειγμα, ένας προπονητής που τιμωρεί το παιδί σας με γύρους τρεξίματος επειδή δεν δίνει την πρέπουσα προσοχή, μπορεί να του δημιουργήσει άρνηση.  Να αυξήσει το άγχος του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άρνηση και έλλειψη συμμετοχής στο άθλημα.

Τελικά, το ποιο άθλημα θα αγαπήσει το παιδί σας εξαρτάται από τη μοναδική του προσωπικότητα, τις προτιμήσεις και το αθλητικό περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί.

Πηγή: Naturanrg129o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.