GreenDetox Your Home: Χημικά στο σπίτι; Όχι ευχαριστώ!

Detox Your Home: Χημικά στο σπίτι; Όχι ευχαριστώ!

Σε γενικές γραμμές τα υγρά πλυσίματος κατασκευάζονται από παράγωγα με πετροχημική βάση. Το υδάτινο δίκτυο του πλανήτη μας έχει μολυνθεί και καταστραφεί από τα απόβλητα των πετροχημικών βιομηχανιών. Αποφύγετε τα μυρωδάτα και χρωματιστά υγρά πλυσίματος. Αναζητήστε τα συστατικά του σκευάσματος πάνω στις συσκευασίες τους και χρησιμοποιήστε εκείνα τα είδη που στις ετικέτες τους φαίνεται πως είναι ακίνδυνα.

της Στέλλας Μπανούση

Χιλιάδες χημικές ενώσεις βρίσκονται σε προϊόντα που βελτιώνουν τη ζωή μας, ωστόσο η χρήση τους προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό μας. Χωρίς να το ξέρουμε, όλοι μας συμμετέχουμε σε ένα ανεξέλεγκτο πείραμα που πραγματοποιείται εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια στον πλανήτη μας, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα αποτελέσματα της εκστρατείας “Detox your life”

Το επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες που έχουν γίνει και από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF κατά τη διάρκεια της εκστρατείας “Detox your life”.  Σε εξετάσεις αίματος που πραγματοποίησαν σε 3 γενιές γυναικών, ανιχνεύτηκαν πολλές ουσίες από «νέου τύπου» χημικά, αλλά και αυτά που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες. Η έκθεση μας σε αυτά έχει συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνων και με σειρά αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Είναι αδύνατο να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς χημικά; Σαν κι αυτά που βάζουμε καθημερινά στο σπίτι μας για να καθαρίσουμε την κουζίνα το μπάνιο, τα ρούχα μας. Κι όμως! Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για να αντικαταστήσουμε ή να μειώσουμε τα χημικά της καθημερινότητας του σπιτιού μας.

 • Ξίδι και αλάτι: Το μίγμα τους αποτελεί πολύ καλό καθαριστικό για διάφορες επιφάνειες.
 • Μαγειρική σόδα: Διαλύστε 4 κουταλιές σόδας σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό και θα έχετε ένα καθαριστικό για κάθε χρήση. Το ίδιο θα συμβεί αν ρίξετε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα βρεγμένο πανί. Η μαγειρική σόδα θα καθαρίσει και θα αρωματίσει όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου.
 • Αμμωνία: Μπορείτε να παρασκευάσετε ένα καθαριστικό γενικής χρήσης ανακατεύοντας 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι αμμωνία, 1/2 φλιτζανιού λευκό ξίδι και 4 λίτρα ζεστό νερό. Διατηρήστε το υγρό για επόμενη χρήση σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο. Προσοχή! Μην ανακατέψετε την αμμωνία με χλωρίνη, γιατί είναι δηλητηριώδης.

Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινάει από το σπίτι μας. Με απλές καθημερινές συνήθειες. Με επιλογές και αγορές προϊόντων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

cleaning-cleaning-bathroom-1Kαθαριστικό γενικής χρήσης

Διαλύστε σε 4 λίτρα ζεστό νερό 50 ml αμμωνία, 50 ml ξίδι και 115 ml μαγειρική σόδα (ένα κουταλάκι του γλυκού αντιστοιχεί σε 5 ml και ένα νεροπότηρο σε 200 ml).

Προσθέστε, εφόσον το επιθυμείτε, λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας άρωμα για να καλύψει τις άλλες μυρωδιές και να αρωματίσει το χώρο σας. Αυτό το διάλυμα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για όλες τις επιφάνειες και μπορεί να ξεπλυθεί με νερό.

Για ένα ισχυρότερο απορρυπαντικό, διπλασιάζουμε τις ποσότητες όλων των συστατικών, εκτός φυσικά από το νερό. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση μη ρίξετε χλωριωμένα λευκαντικά σε αυτό το μίγμα.

Απορρυπαντικό για το πλυντήριο ρούχων

Προσθέστε 80 ml μαγειρικής σόδας στο νερό καθώς το πλυντήριο γεμίζει. Βάλτε τα ρούχα. Προσθέστε 375 ml σαπούνι πλυντηρίου. Αν το νερό είναι ιδιαίτερα σκληρό προσθέστε 50 ml σόδα ή 50 ml ξίδι κατά το πρώτο ξέβγαλμα. Αν δεν νιώθετε εξοικειωμένοι με τις «σπιτικές συνταγές καθαριστικών», προτιμήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό εμπορίου, που αποδεδειγμένα περιέχει ενεργά συστατικά φυτικής προέλευσης και σέβεται το περιβάλλον.

Για ειδικούς λεκέδες

 • Λάσπη: Τρίβουμε με διάλυμα 30 ml σόδας καθαρισμού και 250 ml ζεστού νερού.
 • Φρούτα – κρασί: Ρίχνουμε αμέσως πάνω στο λεκέ αλάτι ή πολύ ζεστό νερό και μετά το βυθίζουμε στο γάλα.
 • Λάδι – λίπη – γράσα: Ρίχνουμε πρώτα βραστό νερό και μετά μαγειρική σόδα ή αμμωνία και νερό.
 • Τσίχλα: Τρίβουμε με πάγο.
 • Μελάνι: Μουλιάζουμε το ρούχο σε γάλα ή καθαρίζουμε με οξυζενέ και νερό.
 • Αίμα: Μουλιάζουμε το ρούχο σε κρύο νερό. Όσο πιο κρύο, τόσο καλύτερα.
 • Καφές: Σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγο ασπράδι αυγού και τρίβουμε το λεκέ.
 • Σκουριά: Τρίβουμε με αλάτι και χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει.
 • Μούχλα: Διαλύουμε σαπούνι, καλύπτουμε τους λεκέδες με αυτό, μετά ρίχνουμε αλάτι και το αφήνουμε στον ήλιο, ενώ διατηρούμε συνεχώς τα σημεία υγρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αν χρειαστεί.
Μια απολύτως οικολογική πρόταση για το πλύσιμο των πιάτων είναι το νερό στο οποίο προηγουμένως έχουμε βράσει ζυμαρικά ή πατάτες. Θα διαπιστώσετε ότι είναι εξαίρετο και για  την απολύμανση του νεροχύτη σας.
 • Χαλιά: Χρησιμοποιούμε ξίδι με νερό και σαπούνι. Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί καθαρίζονται με λευκό κρασί και ζεστό νερό με σαπούνι. Για άσχημες μυρωδιές ρίχνουμε μαγειρική σόδα και καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα.
 • Φούρνος: Φοράμε γάντια και προσθέτουμε επιπλέον μαγειρική σόδα στην ισχυρή δόση του καθαριστικού για όλες τις χρήσεις. Μια άλλη συνταγή: σε ένα ρηχό τηγάνι (όχι αλουμινένιο) βάζουμε 50 ml αμμωνία και προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του. Αφού ζεστάνουμε το φούρνο για περίπου 20 λεπτά, τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το τηγάνι. Οι βρωμιές θα μαλακώσουν και ο φούρνος καθαρίζεται εύκολα με μια βούρτσα και μαγειρική σόδα.
 • Πιάτα: Διαλύουμε σαπούνι σε ζεστό νερό. Για τα λίπη και τις μυρωδιές προσθέτουμε λίγο ξίδι.
 • Καθρέπτες – τζάμια: Πλένουμε με σαπούνι και νερό και ξεπλένουμε με ένα μέρος ξίδι και τέσσερα νερό. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα ψεκαστήρα και ένα διάλυμα από 120 ml αμμωνία, 25 ml ξίδι και 1 λίτρο ζεστό νερό. Καλό σκούπισμα γίνεται με φύλλα εφημερίδας.

Πηγή: NaturaNrg #02

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.