ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΔίαιτα. Όταν πολεμάμε το ίδιο μας το σώμα

Δίαιτα. Όταν πολεμάμε το ίδιο μας το σώμα

 Είναι Δευτέρα πρωί και γεμάτοι αποφασιστικότητα ετοιμάζετε ένα σωστό πρωινό! Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την απόφαση να κάνετε δίαιτα. Το έχετε αποφασίσει εδώ και μέρες, όμως οι δίαιτες πάντα πάνε καλύτερα με την αρχή της εβδομάδας (ή του μήνα ή της χρονιάς!). 

Ασπασία Γ. Τσιώτα – Ψυχολόγος, aspasia.tsiota@gmail.com

Για την ακρίβεια, το αποφασίσατε όταν εκείνο το «καταραμένο» παντελόνι δεν ανέβηκε και εσείς γεμάτοι απόγνωση τρέξατε μπροστά στον ολόσωμο καθρέφτη για να τον ρωτήσετε τι στο καλό συμβαίνει. Εκεί, καθώς χαζεύατε το είδωλο σας στον καθρέφτη οι σκέψεις δεν ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστες. Είναι πολύ πιθανό πως «στολίσατε» τον εαυτό σας με ένα σωρό επίθετα, που κάθε άλλο παρά κολακευτικά ήταν. Όμως σχεδόν την ίδια στιγμή δώσατε μία υπόσχεση. Δε θα είστε έτσι για πολύ καιρό ακόμα.  Θα κάνετε δίαιτα! Και αμέσως νιώσατε πως αποκτάτε κάποιον έλεγχο πάνω στην κατάσταση και ανακουφιστήκατε.

Κάπως έτσι ξεκινάει πάντα η ιστορία μίας δίαιτας

Μας έχουν πείσει πως ένα όμορφο σώμα φέρνει ευτυχία, επιτυχία και αγάπη: «όταν θα είμαστε αδύνατοι, τίποτα δε θα μπορεί να μας σταματήσει»!

Η πραγματικότητα είναι πως με τον ίδιο τρόπο που θα ήταν απίθανο να αλλάξουμε το ύψος μας με υπομονή, αποφασιστικότητα και τα κατάλληλα προϊόντα, έτσι θα έπρεπε να κατανοούμε πως θα ήταν απίθανο να αλλάξουμε και το σωματότυπό μας.

Οι μελέτες δείχνουν πως ο σωματότυπος μας είναι γενετικά προσδιορισμένος σε ποσοστό 50-80%, ενώ μόλις το 3-5% του πληθυσμού εμπίπτει στον ψηλό και λιγνό τύπο σώματος που τα ΜΜΕ, τα περιοδικά και η κοινωνία μας προβάλλει ως τον επιθυμητό. Εμείς όμως συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε για πολύ ακόμα να προσπαθούμε, παρότι κάθε χαρούμενη προσπάθεια δίαιτας θα καταλήγει για σχεδόν 95% των ατόμων σε οδυνηρή αποτυχία.

Όταν έρθει η στιγμή που το άτομο θα «σπάσει» το πλάνο της δίαιτας, οι πιθανότητες λένε πως θα κατευθυνθεί προς τις «απαγορευμένες» τροφές.

Ντροπή, ενοχή και αγωνία

Η κίνηση αυτή θα ξυπνήσει συναισθήματα όπως ντροπή, ενοχή και αγωνία, ενώ ταυτόχρονα για κάποιους μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός αποφυγής άλλων συναισθημάτων που τους είναι δύσκολα ή απαγορευμένα. Εξαιτίας αυτής της αποσυντονισμένης πλέον διατροφικής συμπεριφοράς το άτομο θα αυξήσει το βάρος του, δίνοντας μάλιστα περίοδο χάριτος στον εαυτό του μέχρι την «επόμενη Δευτέρα».

Μέχρι τότε (συνήθως η επόμενη Δευτέρα αργεί να έρθει), το βάρος του, μπορεί να έχει ξεπεράσει το γενετικά προσδιορισμένο όριο, καθώς το άτομο επιλέγει να τρέφεται με συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών και σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες και να περάσει στο φάσμα του υπέρβαρου ή  και του παχύσαρκου κάνοντας κάθε καινούρια απόπειρα δίαιτας πιο δύσκολη και επίπονη.

Δίαιτα ...όταν πολεμάμε το ίδιο μας το σώμα

Λεπτός σημαίνει ευτυχισμένος;

Το γεγονός ότι έχουμε συνδέσει τόσο άμεσα ένα λεπτό σώμα με την ευτυχία μας προκύπτει μέσα από κοινωνικές πιέσεις αλλά και ατομικούς παράγοντες.

Η μαζικοποίηση της παραγωγής προϊόντων που σχετίζονται με την ένδυση (όσο λιγότερα νούμερα, τόσο το καλύτερο). Η προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων ως αναπόσπαστο μέρος της διεκδίκησης της ευτυχίας μας (αδυνατιστικά προϊόντα, βιβλία με δίαιτες κ.ά.) με στόχο την παραγωγή κέρδους και  η διάθεση επιβολής μιας ομοιομορφίας που θα κάνει τα πράγματα προβλέψιμα είναι μόνο μερικοί από αυτούς σε κοινωνικό επίπεδο.

Σε προσωπικό επίπεδο, οι άνθρωποι, όντας πολλές φορές αδύναμοι να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από το προσωπικό μας αδιέξοδο, έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε εξωτερικές συνθήκες προσπαθώντας να δώσουμε ένα νόημα σε αυτό που μας συμβαίνει.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ανθρώπων που φτάνουν σε θεραπεία πιστεύοντας πως  η απόρριψη, η απελπισία, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η μοναξιά που βιώνουν είναι αποτέλεσμα του βάρους τους, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν πως στην πραγματικότητα το ζήτημα αυτό παίζει το ρόλο μίας κουρτίνας πίσω από την οποία κρύβονται προβλήματα έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων από μέρους τους ή ακόμα περισσότερο δυσκολίες στο να συνδέονται με τους ανθρώπους γύρω τους, τις οποίες μέχρι τότε είτε αγνοούσαν, είτε δεν ήξεραν πώς να  διαχειριστούν.

Η διατροφή μας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η αποδοχή του εαυτού μας είναι μία ζωτική ανάγκη εξίσου βασική για την επιβίωσή μας.

Το να προσπαθούμε όμως να γεμίσουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες, αλλάζοντας το βάρος μας, θα μάς οδηγεί να πολεμάμε διαρκώς το σώμα μας. Τα πράγματα απλώς θα χειροτερεύουν, καθώς θα χανόμαστε μέσα σε ατελείωτες δίαιτες που θα μετατρέπουν την καθημερινότητά μας σε μαρτύριο και θα μάς αποπροσανατολίζουν από τα ουσιαστικά θέματα.

Photo by Alex Iby on Unsplash

Πηγή: NaturaNrg #11

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης