ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΗ δίαιτα του χεριού για να χάσετε βάρος

Η δίαιτα του χεριού για να χάσετε βάρος

Με μόνο μέτρο το χέρι σου, δοκίμασε αυτό το διατροφικό πλάνο για υγιές σώμα και πολλή ενέργεια στη καθημερινότητά σου.

♦της Στέλλας Μπανούση

Όταν θέλεις να χάσεις βάρος είναι σημαντικό να προσέχεις όχι μόνο αυτό που τρως αλλά και την ποσότητα. Η υπερβολή στη μερίδα του φαγητού  μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει την απώλεια βάρους πιο δύσκολη, αλλά ακόμη και να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο Sian Porter, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, μας προτείνει ένα σύντομο οδηγό που μπορούμε να έχουμε πάντα κατά νου, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε βάρος ή να χάσουμε βάρος. Αφήνεις κατά μέρος τη ζυγαριά. Αξιοποιείς το χέρι σου ως μέτρο για την ποσότητα των υδατανθράκων, της πρωτεΐνης και των λιπαρών που θα πρέπει να τρως κάθε μέρα.

Πώς μπορείτε να μετρήσετε τη μερίδα του φαγητού σας

Εκτός από τη σύσταση για κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες σχετικά με τα μεγέθη των μερίδων που πρέπει να λάβουμε. Ωστόσο, ο Sian Porter, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, ήθελε να παρέμβει στο θέμα, προτείνοντας ένα σύντομο οδηγό που μπορούμε να έχουμε πάντα κατά νου, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε βάρος ή να χάσουμε βάρος.

Δεν είναι στην πραγματικότητα μια δομημένη δίαιτα!

Είναι ένα σύστημα δοσολογίας μερίδων που βασίζονται στο μέγεθος των χεριών, διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Αυτή η μέθοδος προτείνει τη μέτρηση των μερίδων φαγητού χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα, τους αντίχειρες και τις παλάμες. Ανάλογα με το επιλεγμένο φαγητό.

Η διατροφή του χεριού προσφέρει μια απλή μέθοδο για να καταναλώνουμε τα πάντα στη σωστή ποσότητα.

Το προφανές πλεονέκτημα της χρήσης των χεριών είναι ότι τα έχουμε πάντα μαζί μας. Επιπλέον λειτουργεί αναλογικά. Εάν είστε εύσωμος, τα χέρια σας θα είναι μεγαλύτερα, οπότε και η μερίδα του φαγητού που σας αναλογεί είναι εύλογα μεγαλύτερη. Έτσι, η μερίδα που αναλογεί σε κάθε σωματότυπο (εύσωμο ή μικρόσωμο) είναι η ιδανική. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα παιδιά.

Πώς να υπολογίσετε τις σωστές μερίδες των τροφών

♦ Ζυμαρικά, ρύζι και άλλοι υδατάνθρακες

Η μερίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέγεθος μιας κλειστής γροθιάς. Ακόμη και για τις πατάτες δεν πρέπει να υπερβεί τη δόση μιας γροθιάς.

♦ Ψωμί

Η φέτα του ψωμιού πρέπει να έχει το πάχος της άκρης ενός δακτύλου.

♦ Κρέας

Η μερίδα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την παλάμη του χεριού (εξαιρούνται επομένως τα δάχτυλα). Επίσης, μην υπερβείτε τη δόση των 500 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Για να πάρετε την απαραίτητη πρωτεΐνη είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε και άλλες τροφές, όπως:  ψάρια, φασόλια και άλλα όσπρια.

Ψάρια

Η μερίδα των ψαριών μπορεί να έχει το μέγεθος ενός χεριού, συμπεριλαμβανομένων και των δαχτύλων. Ο διαιτολόγος συμβουλεύει ιδιαίτερα τον μπακαλιάρο, καθώς είναι ένα ψάρι, φτωχό σε λιπαρά και θερμίδες. Αλλά και γενικότερα τα λευκά ψάρια, παρόλο που έχουν χαμηλές ποσότητες σε Ωμέγα 3 είναι πλούσια σε σελήνιο.

Λιπαρά ψάρια

Στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός η ιδανική μερίδα  θα πρέπει να έχει το μέγεθος της παλάμης μας, όπως ισχύει με το κρέας.

Τυρί

Η ιδανική μερίδα είναι  μικρότερη από δύο δάχτυλα.

Βούτυρο

Για να προσαρμόσετε σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τις διαστάσεις ενός δακτύλου.

Φρούτα και λαχανικά

Η δόση των λαχανικών σε κάθε γεύμα πρέπει να είναι η αντίστοιχη των δύο ενωμένων χεριών (μιας χούφτας) στην περίπτωση των νωπών λαχανικών ή σαλάτας) ή μια κλειστή γροθιά εάν πρόκειται για μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο.

Αποξηραμένα φρούτα

Όσον αφορά στους ξηρούς καρπούς  ή αποξηραμένα φρούτα,  μην υπερβείτε το περιεχόμενο μιας παλάμης του χεριού σας. Είναι ένα εξαιρετικό διάλυμα κορεσμού που είναι πλούσιο σε υγιή λίπη για την καρδιά.

Μαγιονέζα, κέτσαπ και άλλες σάλτσες

Επιτρέπεται η κατανάλωσή τους  (όχι τακτικά), αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνει σε μέγεθος τις άκρες δύο δαχτύλων.

Σοκολάτα – παγωτό -κέικ

Η ενδεδειγμένη μερίδα σοκολάτας είναι αυτή που αντιστοιχεί στον δείκτη του χεριού μας ενώ αντίθετα μπορούμε να απολαύσουμε μια ωραιότατη  μπάλα παγωτού ίση με την κλειστή γροθιά του χεριού μας.  Όσον αφορά το κέικ πρέπει να τρώμε μια λεπτή φέτα που να αντιστοιχεί στο πλάτος και στο μήκος των δύο δακτύλων.

 Πλεονεκτήματα

Αυτή η μέθοδος είναι αρκετά βοηθητική για να υπολογίσετε την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώνετε σε κάθε γεύμα σας.  Σίγουρα το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η απλότητα εφαρμογής της. Η απλή της εφαρμογή την καθιστά εύκολη, ακόμη και όταν είμαστε μακριά από το σπίτι. Η μέθοδος έχει τραβήξει εδώ και καιρό την προσοχή των διατροφολόγων και των ειδικών. Την θεωρούν ως έναν ενδιαφέροντα τρόπο να γίνει κατανοητό ότι η διατροφή είναι προσωπικό ζήτημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και το σωματότυπο του καθενός.

Πηγή: Naturanrg#92o

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης