ΕυεξίαFitnessΔιαλέξτε το κατάλληλο μέγεθος ποδηλάτου

Διαλέξτε το κατάλληλο μέγεθος ποδηλάτου

Μέσα από αυτή την στήλη θα σας βοηθήσουμε να γνωρίσετε το ποδήλατο, ένα οικολογικό και οικονομικό μέσο μεταφοράς, με παιδική καρδιά!

♦ του Γιώργου Λιαδή

Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής ποδηλάτου είναι το μέγεθός του. Το σωστό μέγεθος μάς προσφέρει μια πιο άνετη στάση στην οδήγηση, μάς προστατεύει από μικρο – τραυματισμούς και δεν καταπονεί τα γόνατα ή τη μέση μας σε βάθος χρόνου. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να παρέχουμε στον «ποδηλατά» μας τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ύψος μας, το μήκος από τους ώμους έως τον καβάλο και από εκεί ως τα πόδια.

Ένας βασικός κανόνας

Μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το ποδήλατο που μάς ενδιαφέρει έχει το κατάλληλο μέγεθος με έναν πολύ απλό τρόπο. Στεκόμαστε όρθιοι με το ποδήλατο ανάμεσα στα πόδια. Δεν ανεβαίνουμε στη σέλα και πατάμε κανονικά στο πάτωμα. Αν ο οριζόντιος σωλήνας ακουμπάει στον καβάλο μας, το ποδήλατο είναι πολύ ψηλό. Αν αντίθετα απέχει αρκετά, τότε πρέπει να κοιτάξουμε για ένα μεγαλύτερο ποδήλατο.

Γεωμετρία σκελετού και εταιρείες

Πολλές φορές το ίδιο νούμερο ποδηλάτου στο ίδιο είδος (π.χ. ποδήλατο δρόμου) έχει τελείως διαφορετική γεωμετρία, με αποτέλεσμα το νούμερο μιας εταιρείας να μας «κάθεται» καλά, ενώ το αντίστοιχο μιας άλλης, όχι. Για τον λόγο αυτό πρέπει πάντοτε να δοκιμάζουμε ένα ποδήλατο και να μην αρκούμαστε στο χρώμα και το σχέδιο.
Στο site της ελληνικής εταιρείας ποδηλάτων Ideal (http://idealbikes.net) έχει έναν πίνακα για το ύψος του αναβάτη και το κατάλληλο νούμερο, σε κάθε μοντέλο της!

Μέγεθος… κατά παραγγελία!

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια σχέση μήκους μέσης- χεριών και μέσης – ποδιών. Για τον σκοπό αυτό, τα ποδήλατα των αθλητών είναι ειδικά κατασκευασμένα για να ταιριάζουν στις δικές τους αναλογίες. Η (επίσης ελληνική) εταιρεία Fidusa εφαρμόζει το «Bike – fitting system»,μια μέθοδο κατασκευής σκελετών, οι οποίοι προσαρμόζονται απόλυτα στον σωματότυπο του κάθε πελάτη της και μάλιστα με μικρό κόστος. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.fidusa.gr/company/bikefitting-analysis-system.

Ανδρικά και γυναικεία μεγέθη και διαφορές

Πολλές εταιρείες βγάζουν το ίδιο μοντέλο τόσο σε ανδρικό όσο και σε γυναικείο μέγεθος. Οι γωνίες και το μήκος των σωλήνων σε πολλές περιπτώσεις διαφέρουν, για να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή άνεση σε κάθε αναβάτη. Φυσικά υπάρχουν και τα κατεξοχήν γυναικεία ποδήλατα, στα οποία ο οριζόντιος σωλήνας κάνει μια καμπύλη προς τα κάτω, διευκολύνοντας τις κινήσεις των ποδηλατισσών με λιγότερο… αθλητικό ντύσιμο, όπως φούστες και φορέματα.

Πηγή: NaturaNrg #13

Sas-endiaferei_arrow

Ποδήλατο. Τι υπέροχο δώρο!

Ποδήλατο στους δρόμους της πόλης! …Ευεξία καθ” οδόν

Παιδί και ποδήλατο

Ποδηλάτης VS αδέσποτων σκύλων

Θέλεις να γνωρίσεις την αγωνιστική ποδηλασία;

Οδηγός επιβίωσης… για ποδηλάτες στην πόλη

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης