Αρχική Body and mind Διάστρεμμα αστραγάλου: Τι να προσέξουμε;

Διάστρεμμα αστραγάλου: Τι να προσέξουμε;

228
Diastrema-Διάστρεμμα αστραγάλου: Τι να προσέξουμε;-naturanrg
Diastrema

 
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους κάποια στιγμή της ζωής τους είχαν την εμπειρία ενός διαστρέμματος της ποδοκνημικής άρθρωσης, όπως συμβαίνει σε 25.000 ανθρώπους καθημερινά στον κόσμο. Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες; Τι να προσέξουμε;

Advertisements
του Δημήτρη Απ. Κωνσταντή, Ορθοπεδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος

Διάστρεμμα είναι η συνδεσμική κάκωση στην έσω ή έξω περιοχή της ποδοκνημικής άρθρωσης. Η άρθρωση περιλαμβάνει την κνήμη, την περόνη τον αστράγαλο και την πτέρνα.
Στην έξω επιφάνεια της ποδοκνημικής άρθρωσης τρεις σύνδεσμοι κρατούν σταθερά την άρθρωση και της δίνουν ομαλή και ελεγχόμενη κίνηση. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι σύνδεσμοι είναι αυτοί οι ιστοί οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τα οστά, συγκρατώντας τα μεταξύ τους. Ένας επιπλέον σταθεροποιητικός παράγοντας μιας άρθρωσης είναι το μυϊκό σύστημα που διαπερνά τις αρθρώσεις, αποτρέποντας τα εξαρθρήματα. Στην έσω επιφάνεια της άρθρωσης, την ίδια λειτουργία αναλαμβάνει ο δελτοειδής σύνδεσμος.
Οι σύνδεσμοι έχουν μια ελαστικότητα στις ελκτικές δυνάμεις αλλά έχουν και κάποια όρια. Η μεγάλη ελκτική δύναμη που ασκείται επάνω τους μέσω του τραυματισμού οδηγεί στη ρήξη αυτών, είτε μερική είτε ολική.

Τα διαστρέμματα ανάλογα με τη βαρύτητά τους ταξινομούνται σε:

  • 1ου βαθμού     απλή επώδυνη διάταση των συνδεσμικών στοιχείων
  • 2ου βαθμού    μερική ρήξη των συνδέσμων
  • 3ου βαθμού    πλήρης ρήξη των συνδέσμων

Πώς προκαλείται η κάκωση;

Η βίαιη στροφή του ποδιού έπειτα από αθλητική δραστηριότητα ή και από απροσεξία σε κακό οδόστρωμα μπορεί να προκαλέσει συνδεσμική κάκωση.
Η κλινική εικόνα κυμαίνεται από ήπιο οίδημα  και πόνο τοπικά έως μεγάλο οίδημα (αιμάτωμα) και δυσχέρεια βάδισης. Η περιοχή της ποδοκνημικής είναι ζεστή και ευαίσθητη στην ψηλάφηση. Ο ασθενής δυσκολεύεται να κινήσει το πόδι του και πολύ περισσότερο να βαδίσει. Ένας κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη (ρήξη), τόσο πιο έντονη είναι και η κλινική εικόνα. Σε βαριά διαστρέμματα, μετά από μερικές ημέρες παρατηρείται μωλωπισμός (μελάνιασμα), το οποίο με την πάροδο του χρόνου αποκτά κιτρινωπό χρώμα.
Πάντοτε θα πρέπει να γίνεται ακτινογραφικός έλεγχος για αποκλεισμό του κατάγματος. Ένα βαρύ διάστρεμμα μπορεί να μιμηθεί ένα ελαφρύ κάταγμα στην περιοχή και κατά συνέπεια η θεραπεία είναι εντελώς διαφορετική.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι σχεδόν πάντοτε συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Παγοθεραπεία
  2. Ακινητοποίηση (νάρθηκας)
  3. Ανάρτηση του μέλους
  4. Επίδεση

Σε πλήρεις ρήξεις των συνδέσμων, θέση κατέχει και η χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή συνίσταται στη συρραφή των ραγέντων συνδέσμων.
Η μη ορθή αντιμετώπιση των διαστρεμμάτων δύναται να οδηγήσει σε συνδεσμική ανεπάρκεια με υποτροπιάζοντα διαστρέμματα και σε απώτερες αρθριτικές βλάβες. Αυτό συμβαίνει διότι με τη ρήξη των συνδέσμων, η άρθρωση χάνει την αρμονική της κίνηση και αποκτά μια δυσαρμονία. Έτσι, ο αρθρικός χόνδρος δέχεται πίεση ανομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του δίνοντας γένεση σε μετατραυματική αρθρίτιδα.
Εξέχουσα θέση στην αποκατάσταση των συνδεσμικών βλαβών έχει η μυϊκή ενδυνάμωση της περιοχής, η οποία λαμβάνει χώρα σε φυσιοθεραπευτήριο με την καθοδήγηση και συνδρομή του φυσιοθεραπευτή. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από μερικές εβδομάδες και ο ασθενής είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητές του.

Στη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση ενός διαστρέμματος, είναι σημαντική:

  • η ενδυνάμωση όλων των μυών του πέλματος και της γάμπας, και κυρίως των περονιαίων μυών
  • η διάταση των μυών της περιοχής που έχουν τραυματιστεί μέχρι το σημείο του πόνου
  • οι ασκήσεις ισορροπίας – ιδιοδεκτικότητας και επανεκπαίδευσης των μυών που είναι απαραίτητη για το στατικό και δυναμικό έλεγχο της ποδοκνημικής και του ποδιού.

Πηγή: NaturaNrg #58

Sas-endiaferei_arrow

Πονάνε τα πόδια μου

Οσφυαλγία, Πώς θα «σώσετε» τη μέση σας!

Προηγούμενο άρθροΠρακτικές “αγιουρβεδικές σκέψεις” για το ανοσοποιητικό
Επόμενο άρθροΓνωρίζετε τη ρίζα Konjac; Τι είναι η γλυκομαννάνη;