ΨυχολογίαΆγχοςΔιαταραχές του ύπνου και η αντιμετώπισή τους

Διαταραχές του ύπνου και η αντιμετώπισή τους

Ο ύπνος στον άνθρωπο σχετίζεται με την ίδια την έννοια της ζωής. Η σημασία του στην επιβίωση και  οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα, οδηγώντας τον άνθρωπο σε διάφορες κοινωνίες να τον ανάγει και να τον υμνεί ως θεότητα.

Σπύρος Α. Κυβέλλος – Ιατρός, Γ.Γ. Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής, www.vithoulkas.com, www.homeopathy.gr, www.classical-homeopathy.gr

Η προσωρινή και περιοδική απουσία της συνειδητότητας του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον, η απώλεια του ελέγχου της βούλησης με ταυτόχρονη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών χαρακτηρίζουν τον ύπνο. Η νευροβιολογική ανανέωση, η μεταβολική επαναρύθμιση και η ψυχολογική αποφόρτιση που συντελούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, δημιουργούν συνθήκες αναζωογόνησης του ανθρώπινου οργανισμού και βελτιστοποίησης της  λειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Οι διαταραχές του ύπνου θεωρούνται γενικά σοβαρές παθήσεις. Από πλευράς Ομοιοπαθητικής Ιατρικής προσέγγισης θεωρείται ότι πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως και να αντιμετωπισθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με την εμφάνισή τους. Και αυτό γιατί όσο περισσότερο χρονίζουν και εγκαθίστανται μόνιμα στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας της αντιμετώπισής τους.

Διαταραχές του ύπνου και η αντιμετώπισή τουςΣύμφωνα με την Ιατρική επιστήμη, οι διαταραχές ύπνου χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Κύριες διαταραχές ύπνου.
Dysomnias:

Χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες στην χρονική διάρκεια, την ποιότητα, αλλά και την ώρα που ένα άτομο κοιμάται.

Parasomnias:

Χαρακτηρίζονται από ανώμαλες συμπεριφορές ή φυσιολογικής φύσεως γεγονότα που σχετίζονται με τον ύπνο, τα συγκεκριμένα στάδια του ύπνου και τις εναλλαγές ύπνου – ξύπνιου.

Διαταραχές ύπνου σχετιζόμενες με ψυχοπαθολογία:

Οι διαταραχές ύπνου έρχονται ως αποτέλεσμα της ψυχοπαθολογίας.

Διαταραχές ύπνου σχετιζόμενες με κλινικά προβλήματα:

Οι διαταραχές ύπνου έρχονται ως αποτέλεσμα των διαταραχών στην υγεία του ατόμου, οι οποίες πιθανώς επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου – ξύπνιου.

Διαταραχές ύπνου σχετιζόμενες με χρήση ουσιών:

Οι διαταραχές ύπνου ως αποτέλεσμα χρήσης ουσιών (καφεΐνη, φάρμακα κ.τ.λ.)

Υπάρχουν συνολικά περισσότερες από 100 διαταραχές ύπνου τις οποίες μπορούμε να τις διαχωρίσουμε πιο απλοϊκά σε  δυσκολία στο να κοιμηθεί κανείς και να παραμείνει κοιμισμένος, δυσκολία στο να παραμείνει ξύπνιος, δυσκολία να ακολουθήσει ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, προβληματικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα συχνότερα προβλήματα είναι οι αϋπνίες, η υπνηλία, η ναρκοληψία, το ροχαλητό, η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι εφιάλτες, η υπνοβασία κ.ά.

Η αϋπνία είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη διαταραχή του ύπνου

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες θα παρουσιάσει κάποιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πρόκειται για  μία διαταραχή που ανήκει στην κατηγορία που το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί και περιλαμβάνει οποιονδήποτε συνδυασμό των πιο κάτω συμπεριφορών: Δυσκολία στο να κοιμηθεί κανείς, να παραμείνει κοιμισμένος, διακοπτόμενος ύπνος  και πρόωρο ξύπνημα στις πολύ πρωινές ώρες.

Η αϋπνία ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται από δυσχέρεια επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου από ενδιάμεση αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρώιμη αφύπνιση ή συνδυασμούς των παραπάνω. Συχνά οφείλεται σε στρες ή σε ψυχολογικές διαταραχές, μπορεί όμως να υποκρύπτει οργανικά νοσήματα, όπως παθήσεις του νευρικού συστήματος, ουραιμία, διαταραχές ηλεκτρολυτών, διαταραχές του θυρεοειδούς, σύνδρομα αναπνευστικής δυσχέρειας ή οργανική βλάβη από λήψη φαρμάκων.

Η αϋπνία μπορεί να εμφανιστεί ως σποραδικά επεισόδια που διαρκούν από λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε επεισόδια αϋπνίας που ξεκινούν στην παιδική ή εφηβική ηλικία και υποκρύπτουν συχνά ψυχικές διαταραχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ακόμα και οι αγχώδεις συνδρομές αυτής της ευαίσθητης ηλικίας, με καταιγισμό σκέψεων για το μέλλον ή αναπόλησης του παρελθόντος, θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, διότι συχνά το παιδί ή ο έφηβος αποκτά μία «αποκλίνουσα» συμπεριφορά ύπνου που στη συνέχεια ανάγεται σε μία κακή νευρο-βιοχημική συνήθεια του οργανισμού. Συχνά δηλαδή, εάν δεν αντιμετωπιστεί η πηγή του άγχους που προκαλεί την αϋπνία, αυτή παραμένει ακόμα και όταν ο αγχογόνος γενεσιουργός παράγοντας εκλείψει στη συνέχεια.

Η αντιμετώπιση της Ομοιοπαθητικής

Στην Ομοιοπαθητική Ιατρική προσέγγιση της ανθρώπινης υγείας δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη σχέση του ασθενούς με τον ύπνο. Στο Ομοιοπαθητικό εξατομικευμένο ιστορικό οι διαταραχές του ύπνου θα αντιμετωπιστούν με μεγάλη σοβαρότητα, σαν μία σημαντική διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Η ποσότητα, η ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ύπνου του ασθενούς, θα μελετηθούν διεξοδικά με λεπτομέρεια, ώστε να καθοριστεί το «όμοιο» φάρμακο που θα θεραπεύσει τον ασθενή. Ακόμα περισσότερη έμφαση  θα δοθεί  στην αιτιολογία, στα συνοδά συμπτώματα και στα ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία του ασθενούς που σχετίζονται με τη διαταραχή του ύπνου.

Για παράδειγμα, η αϋπνία που εγκαταστάθηκε ύστερα από μία έντονη συναισθηματική φόρτιση, με αυτή που εγκαταστάθηκε ύστερα από υπερδραστηριότητα σε διανοητικό επίπεδο θα αντιμετωπιστούν τελείως διαφορετικά στην Ομοιοπαθητική Ιατρική. Ο ελλιπής, μη αναζωογονητικός, ο διακοπτόμενος, ο παραληρηματικός ύπνος, η αϋπνία από δραστηριότητα σκέψεων, από υπερένταση, από υπερκινητικότητα του σώματος ή των άκρων, αλλά και η υπνηλία και η ναρκοληψία, κάθε μία διαταραχή θα αντιμετωπιστεί ανάλογα με τα ιδιαίτερα μεταβολικά, νευρο-ορμονικά και ψυχικά χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Ο ασθενής αντιμετωπίζεται δηλαδή σαν ένα ενιαίο σύνολο, ενώ οι παραπάνω διαταραχές γίνονται αντιληπτές σαν μέρος μίας γενικότερης διαταραχής του ανθρώπινου οργανισμού και απόκλισης από τη φυσική του ομοιοστασία.
Διαταραχές του ύπνου και η αντιμετώπισή τουςΔιαβάζουμε παντού  ότι η Ομοιοπαθητική Ιατρική θεραπεύει τον ασθενή και όχι την ασθένεια. Αυτή η απλή πρόταση κρύβει πίσω της μία σημαντικότατη προσέγγιση στον τομέα της υγείας. Ενίοτε όμως συμβαίνει λόγω της υπερ-εξειδίκευσης να μάς διαφεύγει στη συμβατική Ιατρική. Η υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και ο ύπνος είναι έννοιες άμεσα συνδεδεμένες.

Η ορθή και άμεση αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου, μέσα σε ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης του ανθρώπου, όπως μέσω της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, είναι μία ασφαλιστική δικλείδα πρόληψης και διατήρησης του οργανισμού σε ένα ασφαλές επίπεδο της ομοιοστατικής του λειτουργίας, σε σωματικό, διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.  Η ποιότητα της υγείας που παρέχεται έτσι ανάγει τον άνθρωπο σε ένα πραγματικά εξισορροπημένο «πνευματικά» ον.

Πηγή: NaturaNrg #15

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.