Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Διατροφή πλούσια σε Ωμέγα-3 καταπολεμά το παιδικό άσθμα

Διατροφή πλούσια σε Ωμέγα-3 καταπολεμά το παιδικό άσθμα

paidi-asthma-eispnoi-Naturanrg

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος, η οποία επηρεάζει συνήθως το 10% των παιδιών. Το 50% της αιτιολογίας της είναι γενετική, αλλά το υπόλοιπο 50% μπορεί να επηρεαστεί και να ελεγχθεί με κάποιο τρόπο.

♥ της Στέλλας Μπανούση

Νέα διεθνής μελέτη που έγινε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, το European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M) της Ρώμης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκει ότι η διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά καταπολεμά το άσθμα.

Η μελέτη έτυχε μεγάλης δημοσιότητας με άρθρα στον τύπο στις Η.Π.Α. στην Αγγλία, στην Ινδία, στην Αυστραλία έως και στην Αλάσκα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες.

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 64 παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών τα οποία είχαν ελαφρύ άσθμα. Ερευνητές από Αυστραλία και Ελλάδα χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες και παρότρυναν το ένα γκρουπ να καταναλώνει για έξι μήνες 2 γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (τουλάχιστον 150 γρ. το καθένα), στα πλαίσια της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής. Τα υπόλοιπα παιδιά ακολούθησαν τη συνηθισμένη τους διατροφή.

Στο τέλος της μελέτης, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν ψάρι είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες. Πάνω από 10 μονάδες θεωρείται σημαντικό σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια κ. Μαρία Παπαμιχαήλ από το Πανεπιστήμιο La Trobe δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν επιπρόσθετη ένδειξη ότι μία υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για το παιδικό άσθμα.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι η διατροφή πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του παιδικού άσθματος, και τώρα έχουμε ενδείξεις ότι είναι εφικτό να διαχειριστούμε τα συμπτώματα του άσθματος μέσω υγιεινής διατροφής. Τα λιπαρά ψάρια που είναι υψηλά σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντι-φλεγμονώδη δράση. Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση ψαριού ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή στους πνεύμονες παιδιών με άσθμα.»

 

Όπως ανέφερε ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine,  το άσθμα είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού και ανήκει μαζί με τις αλλεργίες στην ευρύτερη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν στα παιδιά έδειξαν διαφορά στα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών που ρυθμίζουν τη φλεγμονή, πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση και αναδεικνύουν το κεντρικό ρόλο της διατροφής στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.

Μάλιστα, η συμβολή των Ω-3 λιπαρών στην πρόληψη του άσθματος φαίνεται πως ξεκινά πριν από τη γέννηση: Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον υποδεικνύει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν δύο φορές την εβδομάδα τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί που θα εκδηλώσει άσθμα.

 Τροφές που πυροδοτούν ή επιδεινώνουν την κρίση άσθματος

Αντίθετα,  πλήθος μελετών έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν το άσθμα, όπως:

Πρόχειρο φαγητό

Το πρόχειρο φαγητό δεν επιβαρύνει μόνο το… δείκτη της ζυγαριάς. Η απουσία θρεπτικών συστατικών σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά επιβαρύνουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία γενικότερα. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal δείχνει ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρού άσθματος στα παιδιά (κατά 27%) και στους εφήβους (κατά 39%).

 Κρασί, αποξηραμένα φρούτα και έτοιμες σούπες

Πολλά προϊόντα στις κατηγορίες αυτές περιέχουν θειώδεις ενώσεις, οι οποίες λειτουργούν ως συντηρητικά και μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση άσθματος ή και αναφυλαξία σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία. Περίπου με τον ίδιο τρόπο επιδρούν και οι σαλικυλικές ενώσεις που βρίσκονται σε αποξηραμένα και επεξεργασμένα προϊόντα.

Πηγή: Naturanrg#100o, www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΓεύματα Αποτοξίνωσης: Πρωινό -Μεσημεριανό -Βραδινό
Επόμενο άρθροΔηλώστε συμμετοχή στο Συνέδριο Γυναικών Warrior Woman Rising Κύπρου