Karkinos-diatrofi-naturanrg

Διατροφικό & μεταβολικό περιβάλλον το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ασθένειες & Θεραπείες, Διατροφή, Υγεία

Μολονότι τα αποδεδειγμένα καρκινογόνα διατροφικά στοιχεία από την επιστημονική έρευνα είναι λίγα, εντούτοις επιδημιολογικές μελέτες συνδέουν την τροφή με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Παράλληλα αποδεικνύεται ότι ασθενείς με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου που υιοθέτησαν μια πιο υγιεινή διατροφή και έκαναν τακτική άσκηση μείωσαν τον κίνδυνο υποτροπής έως και 50 %.

της Dr. Άννας Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος,
Καθ. Φυσικής Αγωγής

Στις μέρες μας το πλήθος των επιδημιολογικών ερευνών καταλήγει ότι οι διατροφικές συνήθειες ενός πληθυσμού μπορεί να σχετίζονται με το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες και πιθανώς με το 20% των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα δεδομένα αυτά αναγορεύουν τη διατροφή στη δεύτερη μετά το κάπνισμα αιτία καρκίνου, η οποία μπορεί να προβλεφθεί.

Ανασκόπηση από το World Cancer Research Fund σε 51 εκατομμύρια ανθρώπους αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση αιτιών της νόσου του καρκίνου.

Το νέο παγκόσμιο σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου αναφέρεται στην αλλαγή των τροποποιήσιμων παραγόντων τρόπου ζωής όπως:

δραστική μείωση: αλκοόλ, επεξεργασμένου κρέατος
(κυρίως μπέικον,
ζαμπόν, αλλαντικά),
ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Ταυτόχρονα, το νέο oικολογικό μοντέλο πρόληψης μέσα από τη διατροφική εκπαίδευση και την ανάπτυξη προγραμμάτων δια βίου άσκησης από την πρώτη παιδική ηλικία φαίνεται να είναι η προτεραιότητα για τον σχεδιασμό πολιτικών υγείας.

Το σχέδιο των 10 σημείων αναφέρεται σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο αλλαγών τρόπου ζωής με βασικούς άξονες:

  • Τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και ειδικά του σωματικού λίπους χωρίς διακυμάνσεις.
  • Την καθημερινή σωματική δραστηριότητα και για περισσότερο από 35 λεπτά ημερησίως.
  • Την ποικιλία στο διατροφικό πρότυπο που θα περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά με ταυτόχρονη μείωση του κορεσμένου λίπους και του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών.
  • ΤΟ ΝΕΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ.

Με το δυτικό τρόπο ζωής να κυριαρχεί αναμένεται ως το 2035 ετησίως να αυξάνονται κατά 24 εκ. τα νέα περιστατικά καρκίνου. Η συνοσυρότητα με την υπερβαρότητα και την παχυσαρκία έχει κάνει πιο δυσμενή την κατάσταση, μιας και έχει αρκετά ισχυρή συσχέτιση με τον καρκίνο.

andras-lahanika-naturanrg

Οι 10 κανόνες του προληπτικού προγράμματος:

  1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  2. Να είστε σωματικά ενεργή-ός.
  3. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε τροφές ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.
  4. Αποφύγετε το επεξεργασμένο φαγητό, τα λίπη, τα σάκχαρα και το άμυλο.
  5. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κι επεξεργασμένου κρέατος.
  6. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών.
  7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  8. Μητέρες θηλάστε τα μωρά σας.
  9. Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο, ακολουθήστε τις παραπάνω συστάσεις.

Διαβάστε επίσης⇒Ταΐστε τα… βακτήρια του εντέρου

Το διατροφικό περιβάλλον προστατεύει

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών,γνωστά ως φυτοχημικά, μπορούν να δράσουν ως πηγή επιγενετικών τροποποιήσεων. Τέτοια είναι  η ρεσβερατρόλη (ρόδι – κρασί), η κουρκουμίνη, η σουλφοραφάνη (μπρόκολο και σταυρανθή λαχανικά) και οι πολυφαινόλες του τσαγιού.

Υπάρχουν πάνω από 900 διαφορετικοί τύποι φυτοχημικών ουσιών που βρίσκονται σε όλα τα φρούτα και λαχανικά και οι κύριες δράσεις τους είναι:

Αναστέλλουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων.

Δρουν σαν αντιοξειδωτική ασπίδα προτού οι ελεύθερες ρίζες βλάψουν το σώμα.

Δρουν σαν μια πηγή αντιοξειδωτικών προτού οι ελεύθερες ρίζες βλάψουν το σώμα.

Βοηθούν το σώμα να εξουδετερώσει συγκεκριμένα καρκινογόνα.

Μειώνουν τη φλεγμονή.

Διαβάστε επίσης, πως να εκπαιδεύσεις το παιδί σου να τρώει φρούτα και λαχανικά.

Το επικίνδυνο διατροφικό περιβάλλον

  • Υψηλές ποσότητες πρόσληψης λίπους και κορεσμένου λίπος σχετίζεται με καρκίνο του μαστού, πνεύμονα και προστάτη.
  • Οι δίαιτες υψηλού λίπους σχετίζονται με παχυσαρκία που συνδέεται με καρκίνου του εντέρου, του οισοφάγου, του μαστού, του ενδομητρίου, του παγκρέατος και των νεφρών.
  • Το ζωικό λίπος από κρέας και γαλακτοκομικά σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον καρκίνο του μαστού.
  • Η δίαιτα χαμηλού λίπους <20% ίσως μειώνει τον κίνδυνο για επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Επεξεργασμένο κρέας – καρκίνος

Η πλειοψηφία μελετών συνδέει τις τεράστιες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους στομάχου και εντέρου. Η αιτία ενδεχομένως είναι τα νιτρώδη τα οποία μετασχηματίζονται στο στομάχι σαν καρκινογενείς νιτροζαμίνες, οι οποίες πιθανόν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Απαραίτητος λοιπόν ο συνδυασμός με λαχανικά – φρούτα, καθώς καθυστερούν την μετατροπή των νιτρωδών σε νιτροζαμίνες.

  • Υψηλά επίπεδα άλατος είναι υπεύθυνα για κυτταρικές βλάβες, οι οποίες προωθούν την εκδήλωση του καρκίνου
  • Οι αφλατοξίνες
  • Ετεροκυκλικές αμίνες (κρέας μαγειρεμένο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες)
  • Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (προϊόντα καύσης που βρίσκονται σε μαγειρεμένα φαγητά, σε καπνιστά φαγητά και η μαύρη μπύρα)

Το μεταβολικό περιβάλλον

Παχυσαρκία

Σύμπτωμα της μακροχρόνιας ενεργειακής ανισορροπίας και ο δεύτερος πιο σημαντικός τροποποιητικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο μετά το κάπνισμα. Υπερβάλλον βάρος συνδέεται με αυξημένη ινσουλίνη, οιστρογόνα, οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια με την αύξηση της φλεγμονής.

  • Η περίσσεια θρεπτικών συστατικών προκαλεί ανισορροπία στο ενεργειακό ισοζύγιο με αποτέλεσμα, μη φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπαρών οξέων που πυροδοτούν τη φλεγμονή και την ινσουλινοαντίσταση. Σε όλα αυτά υπάρχει ένα δίκτυο ορμονών, αυξητικών παραγόντων, κυτοκινών και φλεγμονωδών μορίων που προωθούν την δημιουργία και ανάπτυξη του όγκου. Η υψηλότερη από το φυσιολογικό ινσουλίνη, που συνδέεται με την παχυσαρκία κάνει τις παχύσαρκες γυναίκες κυρίως πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του μαστού
  • Αυξημένες θερμίδες επίσης σχετίζονται με : αυξημένη ινσουλίνη, οιστρογόνα, οξειδωτικό στρες και αύξηση φλεγμονής.
Τελικά,
εάν δούμε την παχυσαρκία ως ξεχωριστή μέτρηση, τότε είναι ένα σύμπτωμα, αλλά εάν τη θεωρήσουμε μια δυναμική διαδικασία που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της φλεγμονής του οργανισμού και των περίπλοκων συσχετισμών της……τότε

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ γίνεται πρωταγωνιστής!!!

Πηγή: Naturanrg#103, www.naturanrg.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *