ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςO Διαβήτης Χειρουργείται

O Διαβήτης Χειρουργείται

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά μελέτες που υποστήριζαν ότι, όσο απίστευτο κι αν ακουγόταν τότε, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μπορούσε να θεραπευτεί χειρουργικά. Από τότε, έπρεπε να μεσολαβήσουν πάνω από δύο δεκαετίες προκειμένου να αποδεχτεί επίσημα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα τη χειρουργική θεραπεία του διαβήτη.

Του Χάρη Παππή, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

 

Το 2016 με την έγκριση περισσότερων από 53 κορυφαίων χειρουργικών και διαβητολογικών εταιρειών παγκοσμίως διατυπώθηκαν οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του διαβήτη, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η χειρουργική θεραπεία. Στις συγκεκριμένες επεμβάσεις, λόγω της ευεργετικής τους επίδρασης στο μεταβολισμό, δόθηκε η ονομασία «Μεταβολική Χειρουργική».

Ποιο είναι το κριτήριο αν κάποιος ασθενής είναι υποψήφιος για χειρουργική θεραπεία;

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός διαβητικού το οποίο θα καθορίσει εάν ο συγκεκριμένος ασθενής είναι υποψήφιος για χειρουργική θεραπεία είναι το βάρος του, ή πιο σωστά ο δείκτης μάζας σώματος (Body Mass Index, BMI= βάρος σώματος: ύψος2). Άλλωστε η στενή σχέση του διαβήτη με την παχυσαρκία είναι γνωστή, καθώς τα δύο αυτά δυσίατα νοσήματα δε συνυπάρχουν απλά αλλά σχετίζονται και αιτιολογικά.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω κάθε διαβητικός με παθολογικά αυξημένο BMI, δηλαδή παχύσαρκος, είναι υποψήφιος για χειρουργική θεραπεία. Η σημαντική διαφορά είναι ότι στους λιγότερο παχύσαρκους διαβητικούς ασθενείς ο γιατρός πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να ελέγξει το σάκχαρο φαρμακευτικά πριν παραπέμψει τον ασθενή για χειρουργείο. Αντίθετα στους περισσότερο παχύσαρκους διαβητικούς η παραπομπή στο χειρουργό θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για το διαβήτη.

Οι επεμβάσεις με τις οποίες μπορεί να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του διαβήτη είναι η γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass), η επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι) και η χολοπαγκρεατική εκτροπή, αν και η τελευταία σπανίως επιλέγεται λόγω του ότι προκαλεί βαριά δυσαπορρόφηση.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εξαιρετικά

Το ποσοστό πλήρους θεραπείας ή έστω βελτίωσης του διαβήτη φθάνει το 83% για το γαστρικό bypass και το 55% για την επιμήκη γαστρεκτομή. Εξίσου καλά ή πιθανώς και καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη ρύθμιση του σακχάρου έχουν ανακοινωθεί για τη νεότερη αλλά πολλά υποσχόμενη τεχνική της γαστρικής παράκαμψης μίας αναστόμωσης (ή mini γαστρικό bypass).

Η ευνοϊκή επίδραση της επέμβασης στο διαβήτη γίνεται εμφανής πολύ πριν καν επέλθει η απώλεια βάρους. Ήδη μέσα στις πρώτες δέκα μετεγχειρητικές ημέρες ο ασθενής διαπιστώνει έμπρακτα την ευκολότερη ρύθμιση του σακχάρου του με πολύ μικρότερες δόσεις φαρμάκων ή/και ινσουλίνης.

Όλες οι παραπάνω επεμβάσεις γίνονται λαπαροσκοπικά, δηλαδή χωρίς την ανάγκη για χειρουργικές τομές.

 

Έτσι ο ασθενής απαλλάσσεται από το μετεγχειρητικό πόνο και τις ουλές, η νοσηλεία του συνήθως δεν ξεπερνάει τις δύο ημέρες ενώ αντίστοιχα γρήγορη είναι η επαναφορά στις καθημερινές συνήθειες και την εργασία του. Πρέπει να τονιστεί ότι με βάση διεθνείς μελέτες σε οργανωμένα κέντρα η θνητότητα αυτών των επεμβάσεων δεν ξεπερνάει το 0,28%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από πολλές καθημερινές «επεμβάσεις ρουτίνας».

Διαβάστε επίσης ⇒ Σακχαρώδης διαβήτης και σεξουαλική ζωή

Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών ο διαβήτης ενδέχεται να μην υποχωρήσει μετά την επέμβαση ή ακόμα κι αν αρχικά υποχωρήσει να επανεμφανιστεί αργότερα. Συνήθως πρόκειται για ασθενείς που είτε πήραν ξανά σε βάθος χρόνου τα περίσσεια κιλά που αρχικά είχαν χάσει ή για ασθενείς που έπασχαν από διαβήτη για περισσότερα από δέκα χρόνια πριν χειρουργηθούν.

Για αυτό το λόγο…

είναι σημαντική η προσεκτική επιλογή των ασθενών πριν το χειρουργείο αλλά και στενή παρακολούθηση και υποστήριξη τους μετά την επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση όμως, με ή χωρίς υποτροπή, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, θα διατηρήσει ουσιαστική βελτίωση του διαβήτη για τουλάχιστον 5 έως 15 χρόνια.

Εκτός από το ότι απαλλάσσονται από το διαβήτη, οι παχύσαρκοι διαβητικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία ωφελούνται και ως προς το ότι μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 50-60% και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 56%.

Είναι αυτονόητο ότι για την επιτυχή εφαρμογή της χειρουργικής θεραπείας του διαβήτη, προϋπόθεση αποτελεί εκτός από τη στενή συνεργασία χειρουργού και διαβητολόγου, η εκτέλεση αυτών των επεμβάσεων σε εξειδικευμένα κέντρα από έμπειρους λαπαροσκόπους χειρουργούς με σημαντικό αριθμό ανάλογων επεμβάσεων στο ενεργητικό τους, καθώς και η μακροχρόνια παρακολούθηση του ασθενούς από βαριατρική ομάδα με τη συμμετοχή εξειδικευμένου διαιτολόγου και ψυχολόγου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η μεταβολική χειρουργική έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και μας επιτρέπει να μιλάμε για μία επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη.

Who is who O Διαβήτης Χειρουργείται-naturanrg

Χάρης Παππής, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, Υπεύθυνος Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο International Federation for Surgery of Obesity.

 

Πηγή: naturanrg #96 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης