ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΣακχαρώδης Διαβήτης και καλοκαίρι - πρακτικές συμβουλές για τα ταξίδια σας

Σακχαρώδης Διαβήτης και καλοκαίρι – πρακτικές συμβουλές για τα ταξίδια σας

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί στη διατροφή τους όταν βρίσκονται στις διακοπές, όταν συνήθως αλλάζουν οι συνήθειες για τον περισσότερο κόσμο. Επίσης, χρήσιμες οδηγίες για το μπάνιο στη θάλασσα, για τα ταξίδια με αεροπλάνο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο, αλλά και για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται το «βαλιτσάκι» τους όλοι όσοι έχουν το «γλυκό» προνόμιο του σακχαρώδη διαβήτη. – Σακχαρώδης Διαβήτης και καλοκαίρι – πρακτικές συμβουλές για τα ταξίδια σας

της Ερμιόνης Τσενικλίδη, Ιατρός Ενδοκρινολόγος

Προετοιμασία για το ταξίδι

 • Σκέψου τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρήσεις την ινσουλίνη σου δροσερή στο ταξίδι και τις διακοπές σου.
 • Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει τους απαραίτητους εμβολιασμούς.
 • Βεβαιώσου ότι έχεις ασφάλιση υγείας και ταξιδιωτική ασφάλιση.
 • Πες στο γιατρό που σε παρακολουθεί πού πηγαίνεις και για πόσο διάστημα. Συζήτησε μαζί του τις μεταβολές που θα πρέπει να κάνεις στο χρονοδιάγραμμα δοσολογίας της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων σου.

Τι πρέπει να περιέχει η χειραποσκευή σου

NaturaNrg83-Diavitis1

 • Προμήθειες τροφίμων για το ταξίδι, για πιθανές καθυστερήσεις ή για τη πιθανότητα που δεν σου αρέσει αυτό που θα βρεις.
 • Άφθονο νερό ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.
 • Χρήματα και νομίσματα της χώρας που θα επισκεφθείς.
 • Έγγραφα και πληροφορίες για νοσήματα, όπως βραχιολάκι ή δελτίο ταυτότητας σε διαβητικούς κυρίως τύπου Ι ή για άλλες χρόνιες νόσους.
 • Επιπλέον προμήθειες ινσουλίνης (η ινσουλίνη που χρησιμοποιείς ενδεχομένως να μην είναι διαθέσιμη στον προορισμό σου και η συνταγή σου να μην είναι έγκυρη), στυλό, ταινίες μέτρησης, εξοπλισμό για την αντλία σου, αντιδιαβητικά δισκία και γενικώς φαρμακευτική αγωγή.
 • Γραπτή βεβαίωση ιατρού για την ινσουλίνη και τη μεταφορά του εξοπλισμού, ειδικά εάν χρησιμοποιήσεις αεροπλάνο για τις μετακινήσεις σου.
 • Θεραπείες για την υπογλυκαιμία (ταμπλέτες γλυκόζης, χυμοί, σνακ ακόμα και ένεση γλυκαγόνης εάν παθαίνεις σοβαρές υπογλυκαιμίες).
 • Μια φορητή συσκευή απόρριψης βελόνων.

Τι πρέπει να περιμένω από τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όταν ταξιδεύω;

Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου να είναι λίγο διαφορετικά όταν ταξιδεύεις ή όταν είσαι σε διακοπές – νέοι τύποι τροφίμων, διαφορετικά ωράρια φαγητού, περισσότερη ή λιγότερη άσκηση, περισσότερο ή λιγότερο stress μπορεί να κάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης να αυξηθούν ή να μειωθούν λίγο.

Βεβαιώσου ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν μαζί σου γνωρίζουν πως έχεις διαβήτη (ή άλλες παθήσεις όπως π.χ. επιληψία), τι φάρμακα παίρνεις ή αν κάνεις ινσουλίνη και πως να αντιδράσουν σε μία οξεία απορρύθμιση όπως την υπογλυκαιμία (ή π.χ. σε μια επιληπτική κρίση). Καλό είναι η παρέα σου να έχει πρόχειρο τον αριθμό τηλεφώνου του ιατρού σου ή ενός δικού σου ανθρώπου για να ζητήσει συμβουλές.

Προσπάθησε να προλάβεις τα υπερ/υπογλυκαιμικά επεισόδια προγραμματίζοντας προσεκτικά τη διατροφή σου ή κάθε επιπλέον δραστηριότητα που θα μπορούσες να επιδοθείς, όπως το κολύμπι.
Αναζήτησε ιατρική συμβουλή αν αρρωστήσεις σε βαθμό που επέλθει εξάντληση ή αφυδάτωση όπως εμπύρετο με εφίδρωση, διαρροικό σύνδρομο ή έμετοι. (Προσοχή στη βρώση ή κατανάλωση ύποπτης τροφής ή νερού ειδικά σε ταξίδια στο εξωτερικό).

Εάν ταξιδεύεις οδικώς και οδηγείς λάβε τα μέτρα σου και πρόλαβε με τη μέτρηση και ένα γρήγορο σνακ την υπογλυκαιμία. Μην ξεχνάς ότι από εσένα εξαρτώνται και οι ζωές άλλων.

Ασφάλεια για αθλήματα, εκδρομές, δραστηριότητες ή ταξίδια σε νέους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι

Με επαρκή έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και την κατάλληλη υποστήριξη όλοι οι νέοι με ΣΔ Ι μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες.  Να απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης και να ταξιδεύουν με ασφάλεια.
Εκτός από τις προμήθειες που απαιτούνται για την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, την ένεση ινσουλίνης και την πρόληψη/αντιμετώπισης υπογλυκαιμιών, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι διατίθενται οι υποστηρικτικές δομές και το εκπαιδευμένο προσωπικό όταν ένα νεαρό άτομο με ΣΔ Ι συμμετέχει σε σχολικές δραστηριότητες ή εκδρομές ή κατασκήνωση. Να έχεις πάντα μαζί σου ιατρικό σημείωμα , δελτίο ή βραχιόλι ιατρικής ταυτότητας και τηλέφωνα ανάγκης.

Το κολύμπι και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία.

Μην απομακρύνεσαι, μην κολυμπάς μόνος σου βαθιά. Ενημέρωσε την παρέα σου για το διαβήτη και τι να κάνει σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Πηγή NaturaNrg #83

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης