NRGFreshΔυνάμεις και Αρετές μέσα μας

Δυνάμεις και Αρετές μέσα μας

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων της σύγχρονης εποχής είναι η ανάγκη να ανταπεξέλθουν, να αντέξουν, να είναι δυνατοί απέναντι στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της ζωής. Ο τρόπος που μεγαλώνουμε, μοιάζει να μας οδηγεί στην ουσιαστική αποσύνδεσή μας από την αληθινή μας φύση. Έχει επικρατήσει ο άκρατος ανταγωνισμός, η ανάγκη για εξουσία, για αναγνώριση και κυριαρχία σε όλα τα επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους ψυχικά τραυματισμένους, μόνους, φοβισμένους, που λειτουργούν εγωιστικά, καθρεφτίζοντας στην ουσία το μοτίβο της κοινωνίας στην οποία ζουν. Δυνάμεις και Αρετές μέσα μας

της Μαρίας Καυρολογάκη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ολιστική Ψυχοθεραπεύτρια
www.ananda.gr

Η τάση της σύγχρονης ζωής, όπως προβάλλεται με διάφορους τρόπους, είναι να δημιουργήσει ανθρώπους που να είναι «τέλειοι», επιτυχημένοι δίνοντας μεγάλη σημασία στο «φαίνεσθαι», καταστρέφοντας τον αυθορμητισμό και την αυθεντικότητα των ανθρώπων. Δυνάμεις και Αρετές μέσα μας

Ο τρόπος που μεγαλώνει ένας άνθρωπος και τα ερεθίσματα που λαμβάνει μέσα από την οικογένεια ή από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε είναι καθοριστικά για την ενήλικη ζωή του, καθώς εκεί σχηματίζονται οι πυρηνικές του πεποιθήσεις.

Πεποιθήσεις όπως: «αξίζω/δεν αξίζω», «μπορώ/δεν μπορώ», «είμαι ικανός/δεν είμαι ικανός», «η ζωή είναι εύκολη/δύσκολη», «τα χρήματα βγαίνουν εύκολα/δύσκολα», «στη ζωή πρέπει να αγωνιζόμαστε/δημιουργούμε/επιτυγχάνουμε», «πρέπει να είμαι ο καλύτερος/εξυπνότερος/τέλειος» κ.λπ. δημιουργούν το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και κατά συνέπεια τον κόσμο και τη ζωή γενικότερα. Οι πεποιθήσεις που υιοθετούμε στην πορεία της ζωής μας καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και υπάρχουμε. Έτσι λοιπόν, αυτό που ουσιαστικά μας κινεί σε επίπεδο προσωπικό, συντροφικό, επαγγελματικό, γονεϊκό είναι απόλυτα συνυφασμένο με τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει.

Εντάσσοντας τις αρετές στη ζωή μας, ό,τι χρειάζεται να πετύχουμε γίνεται με έναν τρόπο πιο ισορροπημένο και με περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιές και να αντέξει στον χρόνο.

Ενδεικτικά παραδείγματα σύνδεσης μεταξύ δυνάμεων και αρετών:

  • Επιθυμία για εξουσία/ κυριαρχία – εξισορρόπηση με την αρετή της καλοσύνης

Αυτό σημαίνει πως η δύναμη και η επιβολή της εξουσίας είναι απαραίτητο να περνούν από το φίλτρο της αγάπης, της καλοσύνης και της μη-βίας. Η αγάπη χρειάζεται να είναι στην ίδια ζυγαριά με την εξουσία, ώστε να αποφεύγεται η σκληρότητα, η βία και να εστιάζουμε στην καλοσύνη, προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους.

  • Ανάγκη για οικονομική/συναισθηματική/υλική ευημερία – εξισορρόπηση με την αρετή της γενναιοδωρίας

Η επιθυμία για ευημερία σε κάθε επίπεδο, γίνεται ευκολότερο να επιτευχθεί μέσα από τη γενναιοδωρία. Προσφέροντας αυτό που κι εμείς έχουμε ανάγκη, δημιουργεί μία δίοδο από την οποία θα έρθει και σε εμάς η ευημερία, η υλοποίηση! Μαθαίνοντας να είμαστε γενναιόδωροι, διαθέσιμοι για τους άλλους και για τον εαυτό μας, επιτρέπουμε στην ενέργεια της ευημερίας να ρέει ευκολότερα στο σύστημά μας!

  • Υγιείς σχέσεις και ουσιαστική επικοινωνία με τον εαυτό μας και τους άλλους – εξισορρόπηση με την αρετή της ειλικρίνειας

Στην εποχή μας οι σχέσεις είτε είναι συντροφικές, επαγγελματικές, κοινωνικές, γονεϊκές κλπ φαίνεται πως περνούν μεγάλη κρίση. Σημαντικό κομμάτι στις σχέσεις -μεταξύ άλλων- αποτελεί η ειλικρίνεια, η επαφή με την αλήθεια μας, η επαφή με την αυθεντικότητά μας. Ο τρόπος με τον οποίο βλέπω τον εαυτό μου γίνεται ο καθρέφτης μέσα από τον οποίο βλέπω τον κόσμο και πολλές φορές βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τα φίλτρα των πεποιθήσεων που έχουμε υιοθετήσει μεγαλώνοντας. Όταν επιλέγουμε συνειδητά να επαναπρογραμματίσουμε το υποσυνείδητό μας και να αλλάξουμε αυτές τις πεποιθήσεις και με διάκριση να προσεγγίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, τότε οι σχέσεις μας αλλάζουν, γίνονται πιο αληθινές. Όταν αποφασίζουμε να είμαστε ειλικρινείς και να στηρίζουμε τη θέση μας και την αλήθεια μας σθεναρά και χωρίς φόβο, τότε έλκουμε τους ανθρώπους εκείνους που είναι περισσότερο συνυφασμένοι στις δικές μας αξίες και ποιότητες.

  • Επιτυχία/επίτευξη στόχων/υλοποίηση – εξισορρόπηση με την αρετή της εστίασης στο στόχο και της επιμονής στην προσπάθεια

Βασική προϋπόθεση στην επίτευξη των στόχων μας είναι να παραμένουμε εστιασμένοι στον στόχο μας και να βάζουμε όλη μας την ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Λαμβάνοντας υπόψη πως η ενέργεια ακολουθεί τη σκέψη, η υλοποίηση αυτού που σκεφτόμαστε και επιθυμούμε, ενισχύεται από την εστίασή μας εκεί. Αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια σε αυτό που έχουμε ορίσει ως στόχο, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις, επιλογές και λαμβάνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις που θα μας βοηθήσουν να τον επιτύχουμε.

  • Διάθεση εαυτού/διασκέδαση/ καταναλωτισμός – εξισορρόπηση με την αρετή της μετριοπάθειας

Ακριβώς επειδή ζούμε σε μια κοινωνία και σε μία εποχή που όλα φαίνονται ακραία και υπερβολικά, είναι σημαντικό να μπορούμε να οριοθετήσουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. Μία μεγάλη δοκιμασία για πολλούς από εμάς που έχουμε μάθει να μη λέμε «όχι» φοβούμενοι την απόρριψη, την πιθανότητα να μας αποβάλλει το «σύστημα». Μαθαίνοντας να οριοθετούμε τον εαυτό μας και τους άλλους, συνδεόμαστε ξανά με την αυθεντικότητά μας και είμαστε πιο ευτυχισμένοι και πιο ελεύθεροι.

Διαβάστε επίσης ⇒ Η δύναμη του Οραματισμού στην θεραπευτική διαδικασία

Συνοψίζοντας, καταλαβαίνουμε ότι οι αρετές είναι τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε ισορροπία στη ζωή μας σε κάθε επίπεδο. Αυτό που ο κάθε άνθρωπος θεωρεί επιτυχία, δύναμη, κυριαρχία, στ’ αλήθεια είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν είναι απαραίτητα το ίδιο για έναν άλλον άνθρωπο. Εκείνο όμως που χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο, είναι πως είναι απαραίτητο οι δυνάμεις να εξισορροπούνται από τις αρετές και το μόνο σίγουρο είναι πως εάν τις εντάξουμε στη ζωή μας θα είμαστε τελικά πιο δυνατοί και θα μπορούμε να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ζωής γενικότερα.

*Οι πληροφορίες για τις αρετές είναι από το βιβλίο του Master Choa Kok Sui: “Θαύματα μέσω του Pranic Healing”

Πηγή: Naturanrg132o, www.naturanrg.gr

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code