ΕυεξίαBody and mindΔώσε μου δύναμη!

Δώσε μου δύναμη!

Σε καιρούς κρίσης, τείνουμε να γαντζωνόμαστε σε οτιδήποτε νιώθουμε ότι θα μας δώσει δύναμη. Τι θα λέγατε να στραφούμε στην πιο αξιόπιστη πηγή;

Pure Yoga → της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, maria@pureyoga.gr, Φωτογραφίες: Ιωάννα Παγκαλιά, Outfits: BAYA.fit- Active wear

Οι δύσκολες στιγμές, συχνά είναι δύσκολες γιατί δεν μπορούμε να στραφούμε σε αυτό που υπολογίζαμε ότι θα μας έδινε δύναμη. Σε αυτό που θα μας στήριζε. Και τότε τι κάνουμε; Σε ποιον θα στραφούμε; Νομίζω ότι κάτι τέτοιες στιγμές είναι μια καλή ευκαιρία να στραφούμε προς τα μέσα, προκειμένου να βρούμε τη βαθύτερη πηγή της δύναμής μας.

Ας θέσουμε το ερώτημα: «Ποια είναι η πηγή της δύναμής μας;»

Όταν το αναλογιστούμε θα δούμε ότι: Υπάρχει η δύναμη που βρίσκουμε μέσα από το θυμό και το αίσθημα αδικίας. Αυτή η δύναμη, όμως, μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα και, τελικά, να μας εξαντλήσει.

Τότε, πέφτουμε σε απόγνωση. Χάνουμε τις ελπίδες, το κουράγιο μας και παραδινόμαστε στην «πραγματικότητα» μιας ζωής που δεν είναι όπως τη θέλουμε ή την είχαμε ονειρευτεί. Η δύναμη της απόγνωσης μας παρασύρει και κατακλυζόμαστε από απάθεια και παθητικότητα.

Ευτυχώς, υπάρχουν στιγμές που αγγίζουμε μια βαθύτερη δύναμη, ένα νήμα εμπιστοσύνης και σιγουριάς, το οποίο πηγάζει από μέσα μας.

Παρατηρώντας αυτά τα τρία είδη δύναμης θα λέγαμε ότι αντανακλούν ένα πανανθρώπινο μοτίβο, έναν κύκλο. Αυτό στην παράδοση της γιόγκα ονομάζεται το παιχνίδι των τριών gunas (ιδιότητες της φύσης) και περιγράφονται ως πάθος, αδράνεια και γαλήνη. Ένας τρόπος να ανακαλύψουμε αλλά και να κατανοήσουμε την πηγή της πραγματικής μας δύναμης, είναι  να μελετήσουμε αυτό το μοτίβο.

Τα gunas είναι τρεις βασικές ποιότητες ενέργειας, οι οποίες διαπερνούν τα πάντα -και εμάς. Επηρεάζουν τις διαθέσεις μας, τα συναισθήματά μας και τις πράξεις μας.

Αν παρατηρήσουμε, θα δούμε ότι οι εμπειρίες μας έχουν μια από αυτές τις τρεις ποιότητες.

  • Raja: είναι η ενέργεια του πάθους, της επιθετικότητας, της θέλησης και της αποφασιστικότητας.
  • Tamas: είναι η ενέργεια της στασιμότητας, του λήθαργου, της παθητικότητας και του ύπνου.
  •  Sattva: είναι η ενέργεια της γαλήνης, της διαύγειας και της ευτυχίας.

Διαβάζοντας τις ιδιότητες των gunas μπορεί να μας δημιουργηθεί η επιθυμία να βρισκόμαστε συνεχώς σε μια νοητική και συναισθηματική κατάσταση στην οποία θα επικρατεί η δύναμη της γαλήνης (Sattva). Όμως, τα gunas είναι ενέργειες και ως τέτοιες, διαρκώς κινούνται. Η κίνησή τους είναι εμφανής όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε το νου μας και να ανακαλύπτουμε τα παροδικά μοτίβα και τις διαθέσεις του.

⇒δείτε: Γιόγκα και διαδίκτυο: Νέα Εποχή – Παλιές Ανάγκες

Η Σατβική Ενέργεια

Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιώ για να συντονιστώ με τη σατβική ενέργεια είναι να μένω ήσυχη και να ακούω καλύτερα τον συνομιλητή μου, όχι μόνο τα λόγια του, αλλά και την ενέργεια πίσω από αυτά. Με αυτόν τον τρόπο τα λόγια μου έχουν μεγαλύτερη δύναμη και σύνδεση με την κουβέντα που λαμβάνει χώρα. Όσο μένω ήσυχη, στρέφω την προσοχή μου προς τα μέσα, προς την κοιλιά ή προς την καρδιά μου. Είναι η δική μου pratyahara (στροφή των αισθήσεων προς τα μέσα).

Κάθε φορά που νιώθω να παρασύρομαι από τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου ή από ένα συναίσθημα ή μια παρόρμηση, βάζω τα δυνατά μου να στρέψω ένα μέρος της προσοχής μου προς τα μέσα, με όποιο τρόπο βρίσκω βολικό εκείνη τη στιγμή, είτε αυτός είναι να παρατηρήσω την αναπνοή μου, είτε να φέρω την επίγνωσή στο σώμα μου. Και αυτό που έχω καταλάβει με τα χρόνια είναι ότι είναι εξαιρετικά διδακτικό να παρατηρήσουμε που εδρεύει η δύναμή μας και πως εκδηλώνεται όταν βρισκόμαστε υπό τον έλεγχο ενός από τα τρία gunas. Και με την παρατήρηση μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας χωρίς, όμως, να ταυτιστούμε με αυτά

Η σατβική ενέργεια πηγάζει από μέσα μας και είναι σταθερή. Την αναγνωρίζουμε σε στιγμές που οι προθέσεις και τα κίνητρά μας είναι απολύτως ξεκάθαρα. Η δύναμη αυτή είναι η πιο αξιόπιστη πηγή υποστήριξης. Είναι αυτή που δεν θα μας αφήσει ποτέ.

Πηγή: www.naturanrg.gr, Natura Nrg #116

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code