ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΔώστε παλμούς στη ζωή σας, με 7 απλά βήματα!

Δώστε παλμούς στη ζωή σας, με 7 απλά βήματα!

Αν όλα πάνε καλά, οι χτύποι της θα φτάσουν τους 2,6 δισεκατομμύρια σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Πρόκειται για την πιο ανθεκτική «αντλία» που χτυπά αδιάκοπα στο στέρνο μας και αποτελεί το ζωτικό όργανο για την κυκλοφορία του αίματος. Όσο ανθεκτική κι αν είναι όμως, τα τσιγάρα, τα ποτά και οι… ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δυσκολεύουν το έργο της ολοένα και πιο πολύ.

της Μαρίας Γκέκα

Οι Έλληνες διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής:

• Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές,
• έως και το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι,
• το 10% πάσχει από διαβήτη
• ενώ το 1/3  έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε στην Ελλάδα 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως. Με τη στεφανιαία νόσο να κρατάει γερά τα σκήπτρα και με δεδομένο ότι πλέον τα καρδιακά νοσήματα χτυπούν όλο και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους, είναι σημαντικό να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Πώς; Τα παρακάτω 7 βήματα μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία της καρδιάς μας.

1. Μειώστε την κακή χοληστερίνη

Η χοληστερόλη είναι ένα πολύ χρήσιμο λιπίδιο των κυττάρων μας που, όταν βρίσκεται σε υψηλότερες από τις επιθυμητές ποσότητες, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης ζωτικών οργάνων. Το «καμπανάκι» του κινδύνου αρχίζει να χτυπά, όταν η ολική χοληστερίνη μας ξεπερνά τα 200mg%. Επομένως, χρειάζεται να μειώσουμε την «κακή χοληστερόλη» και να αυξήσουμε την «καλή». Ποια είναι τα μυστικά για να το πετύχουμε; Η κατάλληλη, χαμηλή σε λιπαρά διατροφή και η σωματική άσκηση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.

2. Σβήστε το τσιγάρο

Σημαντικός παράγοντας καρδιακών παθήσεων το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προκαλεί θρόμβωση στο αίμα και δυσχεραίνει την άσκηση. Όσο δύσκολο είναι να το κόψετε, άλλα τόσα οφέλη θα αποκομίσετε, και μάλιστα με άμεσα ορατά αποτελέσματα, αν το τολμήσετε: Μέσα σε λίγες ημέρες από τη διακοπή του καπνίσματος οι πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου μειώνονται κατά πολύ.

3. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα

Όταν νιώθετε πόνο στο στήθος σας, τσιμπήματα στην καρδιά ή την αίσθηση ενός αβάσταχτου βάρους στο ίδιο σημείο με παράλληλο πρόβλημα αναπνοής, τότε είναι ώρα να σπεύσετε στον καρδιολόγο.

4. Κάντε τακτικά check up

Η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη. Μην βλέπετε τις αιματολογικές εξετάσεις ως αγγαρεία, ούτε τον καρδιολόγο σαν εχθρό ή ως… τελευταία λύση για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το να κάνετε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις είναι επιβεβλημένο, με συχνότητα… ανάλογα με την ηλικία σας.

5. Μην αγνοείτε το ιστορικό

Ελέγξτε αν στο ιστορικό της οικογένειάς σας υπάρχει «παράδοση» καρδιακών παθήσεων. Η κληρονομική προδιάθεση σε καρδιαγγειακά προβλήματα και σε υπερχοληστερολαιμία (γενετική προδιάθεση για υψηλές τιμές χοληστερόλης) σας λέει ότι έχετε ένα σοβαρό λόγο παραπάνω να κάνετε συχνά τις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς οι πιθανότητες η καρδιά σας να ακολουθήσει τα βήματα του DNA είναι αυξημένες.

6. Προσοχή στα τριγλυκερίδια

Άλλη μία «ένοχη» ομάδα λιπιδίων στον οργανισμό μας είναι τα τριγλυκερίδια. Η ύπαρξή τους σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα (πάνω από 150mg%) συνδέεται με ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το αυξημένο σάκχαρο. Το μυστικό για διατήρηση καλών επιπέδων τριγλυκεριδίων είναι η μείωση του σωματικού βάρους και η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή. Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής έχει αποδειχθεί το πλέον κατάλληλο όπλο ενάντια στα καρδιακά προβλήματα.

7. Ασκήσεις… καρδιάς

Η σωματική άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Καλώς ή κακώς, η οκνηρία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία «αγύμναστη» και αδύναμη καρδιά. Κρατήστε την σε φόρμα με τις ασκήσεις που την ωφελούν ιδιαίτερα: Σε αυτές συγκαταλέγονται όσες περιλαμβάνουν αερόβια κίνηση, κάνοντας την καρδιά να χτυπά με παραπάνω από 120-130 σφυγμούς ανά λεπτό. Πριν αρχίσετε το εξαντλητικό περπάτημα, το διάδρομο και το τρέξιμο, αξίζει να αφιερώσετε μισό λεπτό για να υπολογίσετε την Μέγιστη Καρδιακή σας Συχνότητα, δηλαδή το κατώτερο και ανώτερο όριο καρδιακών παλμών που μπορείτε να φτάσετε ανάλογα με την ηλικία σας, ώστε να επιλέξετε στην συνέχεια τις κατάλληλες ασκήσεις.

Πώς βρίσκετε τη Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα;

Τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα τη βρίσκετε: ΜΚΣ=220 μείον ηλικία. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζετε αυτόν τον αριθμό με το 0,65 και 0,85 και βρίσκετε το εύρος που πρέπει να βρίσκονται οι σφυγμοί σας ώστε να κάνετε σωστή και αποτελεσματική άσκηση.

Παράδειγμα:

Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα (ΜΚΣ)= 220 – 40 (ηλικία) = 180.
Κατώτερο όριο: 180 (ΜΚΣ) Χ 0,65 = 117 σφυγμοί.
Ανώτατο όριο: 180(ΜΚΣ) Χ 0,85 = 153 σφυγμοί.
Σημαντικό: Ένας γυμνασμένος κινείται μεταξύ 75% και 85% ενώ ένας αγύμναστος από 65% έως 75%.
Ποτέ μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας και δοκιμάζετε τις αντοχές σας σε υψηλές εντάσεις.

Πηγή: NaturaNrg #67

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.