GreenΔυνάμωσε τη φωνή της φύσης #Naturealert

Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης #Naturealert

Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης  #Naturealert. Πως; Απομακρύνοντας άγχος, θόρυβο και τη διαρκή βοή που αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας στις πόλεις. Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας με τη φύση, επανασυνδεόμαστε μαζί της. Ζητάμε την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της.

της Μαρίας Γκέκα

Λίγα πράγματα χαλαρώνουν το ανθρώπινο πνεύμα όσο οι ήχοι της φύσης! Σίγουρα θα σας έχει τύχει… κάποιες φορές που αισθάνεστε αγχωμένοι, στρεσαρισμένοι… Αρκεί μία βόλτα στη παραλία ή μια ώρα πεζοπορίας μέσα στο δάσος και όλα ηρεμούν… το σώμα, το μυαλό, η ψυχή!
Αφεθείτε στο μελωδικό κόσμο των πουλιών, βυθιστείτε στη μουσική που κρύβει ο παφλασμός των νερών, το πέταγμα των πουλιών και ο άνεμος που περνάει μέσα από τα φύλλα, ο ήχος από την κίνηση των ψαριών στη θάλασσα…

Πανευρωπαϊκή καμπάνια του WWF

Στην Ευρώπη έχουμε εκπληκτική φύση. Παρθένα δάση, υπέροχες λίμνες και υγρότοποι, μοναδικές ακτές, όπως της χώρας μας, χιλιάδες μοναδικά και σπάνια ζώα, όπως ο λύγκας, οι λύκοι, οι αρκούδες, αλλά και πουλιά, πεταλούδες, χελώνες. Όμως, το 60% των ζώων και το 77% των βιοτόπων βρίσκονται υπό απειλή..
Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρώπης συζητούν αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία για περισσότερο από 25 χρόνια προστάτευσε τη φυσική μας κληρονομιά. Αποφάσεις-κλειδιά για το μέλλον της νομοθεσίας αυτής θα ληφθούν τους επόμενους μήνες. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, πολίτες από 16 ευρωπαϊκές χώρες θα δημιουργήσουν τα δικά τους τραγούδια με ήχους της φύσης. Επιλέγοντας ήχους στοιχείων της φύσης, όπως νερό, γη, αέρας και φωνές σπάνιων ευρωπαϊκών ειδών ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του τραγούδι μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη διαδικτυακή εφαρμογή και να το στείλει μαζί με ένα μήνυμα στον Υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας του και την Επιτροπή Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Η καμπάνια του WWF «τρέχει» ήδη και θα «τρέχει» μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Συναγερμός για τη φύση στην Ευρώπη

  • Το 60% των ζώων και φυτών ευρωπαϊκής σημασίας και το 77% των οικοτόπων τους απειλούνται (ΕΟΠ, 2015).
  • Από το 1700 το 60% των ζώων και φυτών έχει εξαφανιστεί από την Ευρώπη.
  • Στην Ευρώπη, 17% των θηλαστικών, 40% των ψαριών γλυκού νερού, 23% των αμφιβίων, 20% των ερπετών, 16% των λιβελούλων, 13% των πουλιών και 9% των πεταλούδων βρίσκεται σε κατηγορία κινδύνου (IUCN European Red List)
  • Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν χαθεί περισσότερα από 420 εκατομμύρια ευρωπαϊκά πουλιά. Τα αγροτικά είδη πουλιών έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς εκτιμάται ότι είναι κατά 300 εκατομμύρια λιγότερα από όσα ήταν το 1980, δηλαδή έχει σημειωθεί μια απώλεια 57%.
  • Πληθυσμοί των πεταλούδων σε χορτολιβαδικές εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 60% από το 1990. Οι αλλαγές στη χρήση της αγροτικής γης -από τη μία η εντατικοποίηση της γεωργίας και από την άλλη η εγκατάλειψη της αγροτικής γης από τους αγρότες, θεωρούνται ο βασικός λόγος για αυτή τη ραγδαία μείωση. (EurActiv, 2014)
  • Το 9% των ειδών των αγριομελισσών βρίσκεται αντιμέτωπο με την εξαφάνιση.
  • Η υπεραλίευση δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στους πληθυσμούς των ψαριών. Στην περίπτωση της Μεσογείου, το 95% των αξιολογημένων αλιευμάτων υπεραλιεύονται.
  • Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των ποταμών και των παράκτιων υδάτων επηρεάζεται από τη διάχυτη ρύπανση γεωργικής προέλευσης.

Περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις υψώνουν ασπίδα απέναντι στην πολιτική απορρύθμισης που επιδιώκει η Επιτροπή Γιούνκερ. Καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια πανευρωπαϊκή δράση. Μέσα από την κοινή διαδικτυακή πρωτοβουλία «Συναγερμός για τη φύση» (http://www.naturealert.eu/el), οι πολίτες της Ελλάδας και των υπολοίπων 27 κρατών μελών καλούνται να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλούνται να διαφυλάξουν τη νομοθεσία που προστατεύει τη φύση στην Ευρώπη.

Πηγή: NaturaNrg #72

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code