ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΔυσανεξία στη γλουτένη;

Δυσανεξία στη γλουτένη;

Αντιμετωπίζετε προβλήματα αφόρητων πόνων του στομάχου, έχετε συμπτώματα δυσαπορρόφησης και χάνετε κιλά, χωρίς να γνωρίζετε την αιτία; Μήπως πρέπει να επισκεφθείτε ένα γαστρεντερολόγο; Μήπως το πρόβλημα από το οποίο πάσχετε ονομάζεται «κοιλιοκάκη»; Περί τίνος πρόκειται και πώς θα το αντιμετωπίσετε;

♦ της Μαρίας Γκέκα

Είναι νόσημα αυτοάνοσο και σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών πλήττει 100.000 Έλληνες που συνεχίζουν ανυποψίαστοι τη ζωή τους χωρίς θεραπεία. Πρόκειται για τη δυσανεξία στη γλουτένη, μια πάθηση που μπορεί να έχει μοιραίες επιπτώσεις για την υγεία.

Η κοιλιοκάκη πλήττει 100.000 Έλληνες

Οι περισσότεροι που ακούν για πρώτη τον όρο κοιλιοκάκη υποθέτουν πιθανότατα ότι πρόκειται για κάτι… εξωτικό. Και είναι δυστυχώς γεγονός το ότι μεταξύ εκείνων που αγνοούν την ύπαρξη του όρου είναι και αρκετοί που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, οι οποίοι, παραμένοντας αδιάγνωστοι, βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους! Οι επιστήμονες εκτιμούν (μπορούμε να μιλάμε μόνο για εκτιμήσεις δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία πασχόντων στη χώρα μας) ότι τουλάχιστον 100.000 Έλληνες παρουσιάζουν τη νόσο, το 99% εκ των οποίων δεν έχει διαγνωστεί.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το ότι τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνάντησης για την κοιλιοκάκη, στη Μάλτα πριν 6 μήνες κρούουν ακόμη δυνατότερα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στον πληθυσμό: η αναλογία φαίνεται να είναι της τάξεως του 1 πάσχοντος ανά 57 άτομα, όταν πιστευόταν ότι είναι περίπου 1 ανά 100 άτομα.

 wheat-Δυσανεξία στη γλουτένη;-naturanrgΤι είναι η περιβόητη γλουτένη;

Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη των γνωστότερων δημητριακών και αποτελείται από την γλιαδίνη και τη γλουτενίνη. Αποτελούν το 80% της πρωτεΐνης του σιταριού και περιέχεται σε σημαντικά ποσοστά στο κριθάρι και στη σίκαλη. Επίσης, αποτελεί πρόσθετο στις τροφές που παρασκευάζονται βιομηχανικά. Η γλουτένη κάνει τα άλευρα από τους καρπούς που την περιέχουν να είναι ελαστικά (σαν τσίχλα) και να «δένουν» καλύτερα στο μαγείρεμα.

Τα άτομα λοιπόν που πάσχουν από κοιλιοκάκη έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.

Συμπτώματα / Ενδείξεις Ασθενείας

Βρέφη / νήπια

Συνήθη συμπτώματα είναι διάρροια, απώλεια βάρους, χαμηλό σωματικό βάρος, διαταραγμένη ανάπτυξη, χλωμότητα, μυϊκή ατονία, δυσκολίες συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ανορεξία και διάταση της κοιλιάς.

Σχολική ηλικία

Συχνά υπάρχει διάρροια και διάταση της κοιλιάς, σε εναλλαγή με δυσκοιλιότητα, κοντό ανάστημα, διαταραχή αδαμαντίνης και καθυστερημένη ήβη.

Έφηβοι / ενήλικες

Γενική κατάσταση κόπωσης, αδιαθεσία, υπνηλία, ατονία, διάρροια, αέρια, δυσκοιλιότητα, ανορεξία ή αίσθηση πείνας, σπασμοί, ζαλάδες, εμετοί, δυσκολίες συγκέντρωσης, δερματικές αλλοιώσεις, διαταραχές εμμηνόρροιας, οστεοπόρωση, αναιμία, οιδήματα…

Πότε εκδηλώνεται;

Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα.

Διάγνωση

Οι πρώτες ενδείξεις από τα πιο πάνω συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε ειδική εξέταση αίματος για τη διαπίστωση της παρουσίας αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης, της ρετικουλίνης και του ενδομυίου. Σε περίπτωση παρουσίας τέτοιων αντισωμάτων στο αίμα, απαιτείται ταυτοποίηση της πάθησης. Αυτό γίνεταιμε βιοψία δείγματος του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου που λαμβάνεται με γαστροσκόπηση. Οι σύγχρονες ιατρικές πρακτικές απαιτούν για την οριστική διάγνωση μία σειρά από τρεις βιοψίες μετά από εναλλαγή δίαιτας με και χωρίς γλουτένη.
Πολλές φορές τα συμπτώματα είναι ήπια. Διάφορα γαστρεντερικά ενοχλήματα και φουσκώματα, που μόνο σπάνια μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στο νοσοκομείο. Σ’ αυτές τις συχνές περιπτώσεις, η διάγνωση μπορεί να γίνει με το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας.

Πηγή: NaturaNrg #04

Sas-endiaferei_arrow

«Το γάλα με πειράζει». Μήπως πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

Δυσανεξία στη γλουτένη. Τι πρέπει να προσέχετε στις ετικέτες.

Zέα: ο μαγνήτης της ζωής

Γνωρίστε το «πρωτεϊνούχο» δίκοκκο σιτάρι (ζειά)

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης