ΔιατροφήΕ 621... όπως λέμε Επικίνδυνο

Ε 621… όπως λέμε Επικίνδυνο

Σε αλμυρά σνακ, αλλαντικά, αρτύματα, καρυκεύματα, κονσέρβες, κύβους γεύσης, σακχαρώδη προϊόντα, σάλτσες, σούπες στιγμιαίας παρασκευής, γεύματα κινέζικων εστιατορίων αλλά και φαστφουντάδικων…

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Είναι  μεγάλη η λίστα των τροφίμων όπου συναντάει κανείς τα λεγόμενα βελτιωτικά ή ενισχυτικά γεύσης, ή αλλιώς τα πρόσθετα «Ε» που αναφέρονται στις ετικέτες των προϊόντων με τους αριθμούς από 620 έως 640.

Όσο κι αν οι βιομηχανίες προσπαθούν – για ευνόητους λόγους – να τα απενεχοποιήσουν, παραμένουν έντονες οι αμφιβολίες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στην ανθρώπινη υγεία. Πιο επικίνδυνο θεωρείται το Ε621 ή αλλιώς γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), το οποίο αποδεικνύεται άκρως εθιστικό και νευροτοξικό.

Πώς νιώθετε μετά την κατανάλωσή του

Πρόκειται για ένα αλατισμένο υποκατάστατο, που παράγεται από τη ζύμωση μελασών. Από το 1968, έχει συνδέσει το όνομά του με το λεγόμενο Σύνδρομο των Κινέζικων Εστιατορίων. Ακριβώς εξαιτίας της συχνής χρήσης του ως καρύκευμα στην κινέζικη κουζίνα, μετά από εκτενείς έρευνες ένας επιστήμονας το συσχέτισε με μία σειρά συμπτωμάτων που εμφάνιζαν οι λάτρεις των πιάτων που είχαν ενισχυθεί με την εν λόγω ουσία.

Σύμφωνα με τις μελέτες του, τα συνηθέστερα συμπτώματα, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους 30-60 λεπτά μετά την κατανάλωση των «ένοχων» πιάτων, περιλαμβάνουν αίσθημα καούρας στο πίσω μέρος του λαιμού, το στήθος, τους ώμους, την κοιλιά, τους μηρούς και τους πήχεις, μούδιασμα στο πρόσωπο, στηθάγχη, ναυτία και εμετό, πονοκέφαλο, εφίδρωση, ταχυκαρδία, έξαψη και αγκομαχητό.

Αν και τα συμπτώματα υποχωρούν σε γενικές γραμμές 2-3 ώρες αργότερα, αφήνοντας ένα αίσθημα αδυναμίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν καταλήξει στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, το 15% των Αμερικανών εκδηλώνει ευαισθησία στο γλουταμινικό μονονάτριο και θα πρέπει να αποφεύγει δια ροπάλου την κατανάλωσή του.

Ανησυχητική η ύπαρξή του σε γαριδάκια και συναφή σνακς

Πέρα όμως από την κινέζικη κουζίνα, το Ε621 κάνει πλέον την εμφάνισή του σε σωρεία βιομηχανοποιημένων τροφίμων, με πιο ανησυχητική την ύπαρξή του σε γαριδάκια και συναφή σνακς που καταναλώνονται από παιδιά.

Αν και οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν απαντήσει με σαφήνεια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί στην κατάργηση της χρήσης του, αφού το Ε621 έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για διαταραχές και βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, μείωση της πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης, αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτίες, ζαλάδες, ημικρανίες, συχνούς πονοκεφάλους, υπογλυκαιμίες, αύξηση της επιθυμίας για κατανάλωση τροφής (ορεξιογόνο), ακόμα και παχυσαρκία.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Επίκουρης Καθηγήτριας Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρίας Χρυσάνθης Παπαδοπούλου, το γλουταμινικό μονονάτριο κρίθηκε πάρα πολύ τοξικό και καταστροφικό για το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ασθένειες, όπως Χάντινγκτον, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Ο κίνδυνος χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα υψηλός για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς, την ίδια στιγμή που άλλες έρευνες το έχουν αθωώσει.

Μέχρι να διαλευκανθεί λοιπόν το τοπίο, συστήνεται η αποφυγή μιας ουσίας που κατά γενική παραδοχή δίνει ζωντάνια σε κατά τα άλλα… νεκρές τροφές.

Πηγή: NaturaNrg #15

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης