LifeΈξοδοςEcoFans Juniors Club

EcoFans Juniors Club

«Αλλάζουμε τον εαυτό μας πριν αλλάξουμε τη γειτονιά μας, αλλάζουμε τη γειτονιά μας, πριν αλλάξουμε τον κόσμο» 

♦ της Μαρίας Γκέκα

Στο EcoFans Juniors Club της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, τα παιδιά -μαθητές της σχολής και μη- μεταμορφώνονται σε μικρούς οικολόγους, που φροντίζουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα πρώτα της γειτονιάς τους, έπειτα της περιοχής, του νομού τους… και όπου αλλού τα καλούν. Όλα αυτά με πολλή δράση, κέφι, διασκέδαση και παιχνίδι. Με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος, το EcoFans Juniors Club απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους, 7-15 ετών.
Το σύνθημα-προτροπή “Αλλάζουμε τον εαυτό μας πριν αλλάξουμε τη γειτονιά μας, αλλάζουμε τη γειτονιά μας, πριν αλλάξουμε τον κόσμο!” δηλώνει επακριβώς τι κάνουν τα παιδιά-μέλη του Ecofans.
Γιατί, τα παιδιά σ’ αυτό το club που ιδρύθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση τον Ιανουάριο του 2008, είναι πρόθυμα να μάθουν και να αναλάβουν δράση.

ecofan juniors-02Oι στόχοι της ομάδας

Στόχος του Ecofans είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, μέσα από επιμορφωτικά και ενημερωτικά εργαστήρια και πολλή περιβαλλοντική δράση. Όπως μας είπε ο κ. Καλογερίδης, ενας από τους υπεύθυνους, «το Club δέχεται δωρεάν όλα τα παιδιά και τους εφήβους, που θέλουν να μάθουν για το περιβάλλον και να αναλάβουν οικολογικές πρωτοβουλίες χωρίς να είναι απαραίτητα μαθητές της Ένωσης. Όλοι παίρνουν ατομική κάρτα μέλους, οικολογικό υλικό, βραβεία και επαίνους για την προσπάθειά τους, αλλά μπορούν και να μάθουν μέσα από δημιουργικά παιχνίδια νέες αγγλικές λέξεις για τη φύση και την οικολογία.
Κυρίως, όμως, κάνουν νέους φίλους, διασκεδάζουν και αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση η οποία θα καθορίσει το μέλλον τους ως ενεργοί πολίτες. Η ομάδα του EcoFans Juniors Club μεγαλώνει συνεχώς και ανάλογα αυξάνεται και η διάθεση των συμμετεχόντων για προσφορά και δράση. Άλλωστε και η σημερινή Greenpeace ξεκίνησε από μια ανάλογη μικρή ομάδα οικολόγων.

Οι δράσεις των παιδιών

ecofan-actionsΤο EcoFans Juniors Club συνεργάζεται με μεγάλους περιβαλλοντικούς φορείς της Ελλάδας ή του εξωτερικού, όπως την Ecological Company of Recycling,  τη Mom, τη  WWF, τον Αρχέλωνα, τη Μεσόγειος SOS, κ.λπ
Οι δραστηριότητες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα περίπου δύο φορές το μήνα είναι ποικίλες: ενημέρωση από οικολογικές οργανώσεις, έκδοση εφημερίδας, «πράσινες» πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία χάρτη με τους κάδους ανακύκλωσης, «πράσινες χειροτεχνίες», ζωντανή σύνδεση με τη βρετανική αποστολή στην Ανταρκτική, κλπ.
Εκτός από την ενημέρωση, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τους χώρους στους οποίους γίνεται πράξη η περιβαλλοντική προστασία. Έτσι, αναλαμβάνουν και τα ίδια ενεργό δράση: βγαίνουν έξω στη γειτονιά όπου παρατηρούν και καταγράφουν όσες οικολογικές «παραβάσεις» επισημάνουν και ενημερώνουν ανάλογα τους υπεύθυνους.
Η δράση τους όμως δεν εξαντλείται μόνο στα παραπάνω. Εφαρμόζουν, λοιπόν, θετικές πρακτικές για να συνεισφέρουν στην ποιότητα του περιβάλλοντος με δενδροφυτεύσεις, μετατροπή σκουπιδότοπων σε κατοικήσιμους χώρους, προστασία της γης από τοξικά απόβλητα. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν δημιουργικά τις κατασκευασμένες πηγές, όπως το χαρτί, το πλαστικό, τις μπαταρίες, το αλουμίνιο και άλλα υλικά, ενώ δεν παύουν να ενημερώνουν τα άτομα της περιοχής τους για την υιοθέτηση αντίστοιχων οικολογικών συμπεριφορών. Με εξαίρεση τους διαγωνισμούς οι οποίοι απαιτούν περισσότερο χρόνο, οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται τα Σάββατα, 11.00-13.00.

Γίνε και ‘συ μέλος του Ecofans Juniors Club

Για να γίνει ένα παιδί μέλος του EcoFans Juniors Club, οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες πρέπει να συμπληρώσουν και να υπογράψουν την ειδική δήλωση συμμετοχής και να την υποβάλουν μέσω e-mail ή φαξ ή να την ταχυδρομήσουν.
Για να λάβετε τη δήλωση συμμετοχής καλέστε στο 210 3680900.

Όταν οι μεγάλοι βαδίζουν στα βήματα των μικρών!

ecofan-actions-02Το Ecofans Seniors Club δημιουργήθηκε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε ενήλικες να συμμετάσχουν στη διασκέδαση που προσφέρει το EcoFans Juniors Club και να βοηθήσουν τους Juniors να μάθουν για το περιβάλλον και να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις.
Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος; Δεν υπάρχει ειδική διαδικασία εγγραφών. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για περιβαλλοντική δράση και θέλει να βοηθήσει μπορεί απλά να επικοινωνήσει στα τηλ.: 210 3680900, Fax: 210 3633174.  Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Οι μικροί οικολόγοι …εν δράσει

Ας ρίξουμε μια ματιά στις πρόσφατες δραστηριότητες του Eco fun Juniors Club
Στις 17 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπου και υιοθετούν τη σουρικάτα. Εκεί ενημερώθηκαν για τα ζώα υπό εξαφάνιση που φιλοξενεί το πάρκο και ζήτησαν σε μελλοντική συνάντηση να αναλάβουν δράση για την προστασία τους.
Στις 14 Νοεμβρίου επιθεώρησαν το μονοπάτι που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, προς το λόφο του Φιλοπάππου, όπου κατέγραψαν τη σημερινή κατάστασή του. Εξοπλισμένοι με πινακίδια σχεδίου, γραφική ύλη, χάρτες και πυξίδες έκαναν επιτόπια έρευνα και κατέγραψαν τις πιθανές αλλοιώσεις στο έργο του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα, οι οποίες συνοπτικά είναι οι ακόλουθες:

  • Ανεξέλεγκτη βλάστηση που εμποδίζει τη θέα στον Παρθενώνα, όπως είχε προβλέψει ο Πικιώνης.
  • Διέλευση βαρέων οχημάτων στο λιθόστρωτο του Πικιώνη
  • Στάθμευση οχημάτων σε αρχαιολογικούς χώρους
  • Ακαλαίσθητος αστικός εξοπλισμός, όπως κάδοι απορριμμάτων, κ.τ.λ.
  • Εικόνα εγκατάλειψης στο αναψυκτήριο δίπλα στο Λουμπαρδιάρη

Στις 23 Ιανουαρίου 2010, οι Εco funs πραγματοποίησαν ένα δεύτερο οδοιπορικό στην Ακρόπολη και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με σκοπό την καταγραφή της σημερινής κατάστασης των μνημείων.

Ιnfo

EcoFans Juniors Club / EcoFans Seniors Club, Ελληνοαμερικανική Ένωση: Μασσαλίας 22, 106 80 Αθήνα
Email: ecofans@hau.gr,
www.hau.gr
Facebook Group: Friends of the EcoFans Juniors Club

Πηγή: NaturaNrg #03

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης