Tο ολοκληρωμένο έργο LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», συνολικού προϋπολογισμού 15,93 εκ. €, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην χώρα μας. Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα
Στρατηγικοί Εταίροι του Προγράμματος
Συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, το Πράσινο Ταμείο, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας – Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης, τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Αλοννήσου, Πάρου, Αντιπάρου, Τήνου, Θήρας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Ναυπακτίας, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων-ΔΑΦΝΗ, τη Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας – ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την Terra Nova και την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
Νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων
Με συνολική διάρκεια 8 έτη και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης έως τον Οκτώβριο 2027, το έργο LIFE-IP CEI-Greece φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Υιοθετούνται νέες πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα.
Διαβάστε επίσης ⇒ Zero Waste … δεν είναι απλά ανακύκλωση!
Οι δράσεις του έργου
Οι δράσεις του έργου που θα υλοποιηθούν έως το 2027 συνοψίζονται παρακάτω:
- Κατασκευή και λειτουργία Ολοκληρωμένων Πράσινων Σημείων
Ένα (1) στον Δήμο Αθηναίων, ένα (1) στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ένα (1) στον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης που δεν θα εξυπηρετούν μόνο τη χωριστή συλλογή αλλά και την εκ νέου προώθηση των αντικειμένων (όπως έπιπλα, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ρούχα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, βιβλία, παιχνίδια κ.λπ.) για επαναχρησιμοποίηση ή την προετοιμασία για την επαναχρησιμοποίησή τους. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει επιπλέον ένα Βιωματικό Πάρκο Ανακύκλωσης, Επιδιόρθωσης και Επαναχρησιμοποίησης, με βιωματικές δράσεις.
- Ανάπτυξη και λειτουργία πέντε (5) συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων εφαρμόζοντας την ιεράρχηση αποβλήτων και τη νέα νομοθετική δέσμη μέτρων για τα απόβλητα στη βάση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας [τέσσερα (4) σε νησιά: Τήνο, Αλόννησο, Θήρα, Πάρο & Αντίπαρο και ένα (1) σε ορεινό δήμο: Ναυπακτία].
- Εφαρμογή σε πλήρη κλίμακα δικτύου συλλογής και διαχείρισης επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στον Δήμο Αθηναίων.
- Εφαρμογή του οικονομικού εργαλείου ΠΟΠ «Πληρώνω όσο Πετάω» στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
- Εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και δράσεις για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων από την αγροτική παραγωγή έως την τελική κατανάλωση, όπως σύστημα παρακολούθησης παραγωγής αποβλήτων τροφίμων, δράσεις επίδειξης βέλτιστων πρακτικών πρόληψης και ανάπτυξη πλατφόρμας για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων τροφίμων.
- Δημιουργία τοπικών / περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής.
- Βελτίωση εθνικών δεικτών και δημιουργία παρατηρητηρίου για την Κυκλική Οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθείται η πρόοδος της εφαρμογής των πολιτικών στην Ελλάδα που σχετίζονται με τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία.
- Ανάπτυξη προτύπων για δευτερογενή υλικά για την υποστήριξη εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας.
- Ανάπτυξη ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων (αποθετήριο) για την Κυκλική Οικονομία.
- Οικοδόμηση δυναμικού με δράσεις όπως σεμινάρια ειδικής θεματολογίας, προσαρμοσμένα στις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων μερών. Επίσης, θα δημιουργηθούν φόρουμ πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και εξ’ αποστάσεως κατάρτιση.
- Δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου, όπως διοργάνωση περιφερειακών ενημερωτικών ημερίδων και συνεδρίων.
Ο απολογισμός της 1ης διετούς φάσης του έργου
Ο απολογισμός είναι ενθαρρυντικός, καθώς το έργο ολοκλήρωσε με επιτυχία την προπαρασκευαστική φάση του (Νοε 2019 – Οκτ. 2021), εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας. Στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου αναρτώνται τα νέα και οι εξελίξεις του. Επίσης αναρτάται χρήσιμο επικοινωνιακό υλικό (δελτία τύπου, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, πρακτικά συνεδρίων, φωτογραφικό υλικό) καθώς και τα ελεύθερης πρόσβασης παραδοτέα του έργου.
Πρόσφατες Εκδηλώσεις του έργου
Ενδεικτικά πρόσφατα νέα του έργου είναι οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με επιτυχία, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις δράσεις επίδειξης του έργου, στους Δήμους Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης (22/9/20221) και Τήνου (11/10/2021) και ο προγραμματισμός 3ης ενημερωτικής εκδήλωσης στον Δήμο Αλοννήσου στις 27 Νοεμβρίου 2021 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων με τη δυνατότητα δια ζώσης η εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσω διαδικτύου και θέμα «Κυκλική Οικονομία στις Σποράδες – Η περίπτωση της Αλοννήσου». Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα στο site του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο του έργου https://www.circulargreece.gr/
Ακολουθείστε μας στα social media
Facebook @CircularGreece
Twitter @CircularGreece
Instagram circulargreece
YouTube Circular Greece
Πηγή: www.naturanrg.gr