Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Εγκυμοσύνη και COVID-19: Kίνδυνοι για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό

Εγκυμοσύνη και COVID-19: Kίνδυνοι για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό

87
egkymosyni-covid19

 Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική -και αγχωτική συνάμα- περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Εκατοντάδες ερωτήσεις και ανησυχίες που κυμαίνονται από αφελείς, αλλά όχι ανόητες  (δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις όταν είστε έγκυος) έως πολύ σοβαρές κατακλύζουν συνεχώς το μυαλό σας.

⇒της Μαρίας Γκέκα

Γι’ αυτό πρέπει πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας εάν αναπτύξετε πυρετό ή δυσάρεστα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένοι ιοί μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του μωρού σας.

Εγκυμοσύνη και COVID-19: Kίνδυνοι για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό. Μια βασική ερώτηση, που προβληματίζει,  ειδικά τώρα με την πανδημία, όλες τις μέλλουσες μητέρες είναι αν ο νέος κορονοϊός μπορεί να βλάψει το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Κορονοϊός και COVID-19

Οι κορονοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που κυκλοφορούν τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Μπορούν να προκαλέσουν πολλά δεινά, από το κοινό κρυολόγημα έως τις πιο σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες.

Το 2019, ένας νέος ιός έπληξε την ανθρωπότητα και εξαπλώθηκε ραγδαία παγκοσμίως. Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι υπεύθυνος για την αναπνευστική νόσο COVID-19, που σχεδόν μετά από ένα χρόνο εξακολουθεί να είναι μια νέα ασθένεια που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από τους επιστήμονες. Το πώς επηρεάζει τις εγκύους και τα αναπτυσσόμενα μωρά τους δεν είναι πλήρως γνωστό. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα…

Αλλά προτού πανικοβληθείτε, ενημερωθείτε. Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο κορονοϊό εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος;

Εγκυμοσύνη και COVID-19: Kίνδυνοι για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό. Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Ο COVID-19 είναι κυρίως αναπνευστική νόσος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 2 και 14 ημερών μετά την έκθεση στον κορονοϊό SARS-CoV-2. Τα δεδομένα από άτομα που νόσησαν έδειξαν μια μέση περίοδο επώασης 4 ημερών. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα – είτε είστε έγκυος είτε όχι – είναι:

♦ βήχας ♦ πυρετός ♦ δυσκολία στην αναπνοή ♦ κούραση ♦ καταβολή
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ρίγη ♦ μυϊκοί πόνοι ♦ πονόλαιμος ♦ πονοκέφαλος ♦ απώλεια οσμής ή γεύσης

Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη είναι πιο ευαίσθητες στον ιό;

Ο ιός δεν έχει μελετηθεί σε βάθος χρόνου, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζουν ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες σε όλα τα είδη αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα και η γρίπη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και εν μέρει λόγω του τρόπου με τον οποίο η εγκυμοσύνη επηρεάζει τους πνεύμονες και την καρδιά.

Από την αρχή της πανδημίας και ιδιαίτερα από το Μάρτιο του 2020, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να μολυνθούν από το νέο κορονοϊό σε σύγκριση με άλλες γυναίκες, σύμφωνα με μια σχετική μελέτη.

Ακόμη κι αν μολυνθούν, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις άλλες γυναίκες, που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως η πνευμονία.

Ποια ιατρική θεραπεία είναι ασφαλής για έγκυες γυναίκες με COVID-19;

Η θεραπεία για τον COVID-19 είναι παρόμοια με τη θεραπεία άλλων αναπνευστικών ασθενειών. Είτε είστε έγκυος είτε όχι, οι γιατροί συμβουλεύουν: λήψη παρακεταμόλης για πυρετό 38 ° C και άνω, να είστε καλά ενυδατωμένες με νερό ή αφεψήματα  χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και φυσικά να έχετε καλή υγιεινή, φροντίδα και ξεκούραση.

Εάν η παρακεταμόλη δεν μειώσει τον πυρετό σας, έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή αρχίσετε να κάνετε εμετούς, καλέστε το γιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση.

Πόσο επικίνδυνο είναι για μια έγκυο να νοσήσει;

Και πάλι, επειδή ο ιός είναι τόσο νέος, υπάρχουν λίγα επιστημονικά δεδομένα. Όμως, σύμφωνα με μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μελέτησε ένα μικρό δείγμα εγκύων γυναικών με COVID-19, η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε σοβαρές επιπλοκές. Από τις 147 γυναίκες που μελετήθηκαν, το 8% είχε νοσήσει σοβαρά και το 1% ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Επίσης, το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων στη Μ. Βρετανία αναφέρει ότι ενώ ορισμένες γυναίκες στην Κίνα με συμπτώματα κορονοϊού γέννησαν πρόωρα μωρά, δεν είναι σαφές εάν τα μωρά γεννήθηκαν νωρίς λόγω της μόλυνσης ή επειδή οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πρόωρο τοκετό. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος κορονοϊός προκαλεί αποβολή.

egkyos-

Μπορεί ο ιός να περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού;

Κρίνοντας από τις γυναίκες που έχουν γεννήσει ενώ έχουν μολυνθεί με τον εν λόγω κορονοϊό, η απάντηση είναι μάλλον ότι είναι απίθανο ή ακριβέστερα, ότι δεν υπάρχει σίγουρη απόδειξη ότι το κάνει.

Ο COVID-19 είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων (σκεφτείτε το βήχα και το φτέρνισμα των μολυσμένων ατόμων). Το μωρό σας μπορεί να εκτεθεί μόνο σε τέτοια σταγονίδια μετά τη γέννηση.

Σε μια μικρή μελέτη που εξέτασε εννέα έγκυες γυναίκες που μολύνθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο ιός δεν εμφανίστηκε σε δείγματα που ελήφθησαν από το αμνιακό τους υγρό ή το αίμα του ομφάλιου λώρου ή σε επιχρίσματα λαιμού των νεογέννητων.

Ωστόσο, σε μια άλλη μεγαλύτερη μελέτη που εξέτασε 33 έγκυες γυναίκες με COVID-19, τα 3 νεογέννητα βρέθηκαν θετικά στον ιό. Τα άλλα, όμως, 30 νεογέννητα ήταν αρνητικά και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν τα μωρά που ήταν θετικά είχαν μολυνθεί από τον ιό στη μήτρα ή αν μολύνθηκαν λίγο μετά τον τοκετό.

Μπορεί ο κορονοϊός να περάσει στο μητρικό γάλα;

Σε λίγες μελέτες που έχουν γίνει για θηλάζουσες γυναίκες με covid 19, η απάντηση φαίνεται να είναι όχι. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα προτού μπορέσουν να πουν οριστικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν είστε μια νέα μαμά που έχει COVID-19 (ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε), μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά. Εάν αποφασίσετε να θηλάσετε, μπορείτε να περιορίσετε την έκθεση του μωρού σας στον ιό:

– φορώντας μάσκα προσώπου και
– πλένοντας καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το μωρό σας ή πριν πιάσετε το στήθος σας ή το μπουκάλι στο οποίο έχετε συλλέξει το μητρικό γάλα.

⇒ δείτε: Βιταμίνη D: Στη μάχη κατά του COVID-19!

Οι καλύτερες στρατηγικές για την αποφυγή του κορονοϊού


Αναμφίβολα τα έχετε ξανακούσει, αλλά χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε.

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Όποτε αυτό δεν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 70 % αλκοόλ. Και μη βασίζεστε στα μωρομάντηλα – δεν απολυμαίνουν.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας, ειδικά το στόμα, τα μάτια και τη μύτη.
  • Σταθείτε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από άλλους ανθρώπους.
  • Μείνετε μακριά από μεγάλα πλήθη. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο μπορείτε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε άλλα άτομα, τόσο το καλύτερο!

Γενικές Συμβουλές

Παρόλο που οι ειδικοί χρειάζεται να μάθουν ακόμη περισσότερα για τον ιό, και για το πώς συμπεριφέρεται, οι μέχρι στιγμής έρευνες έδειξαν ότι οι έγκυες γυναίκες που ενδεχομένως να νοσήσουν με COVID-19 δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις μη έγκυες να έχουν σοβαρές επιπλοκές.

Σε κάθε περίπτωση, αν είσαι μια μέλλουσα μαμά, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου τα εξής:

Πρόσεχε τον εαυτό σου. Τρώγε καλά. Φρόντισε να ξεκουράζεσαι αρκετά. Να ασκείσαι αν σου επιτρέπει ο γιατρός σου.

Μην ξεχνάς ποτέ ότι ένα υγιές σώμα είναι καλύτερα ικανό να αντιμετωπίσει κάθε είδους ασθένεια.

πηγή: naturanrg.gr

Natura Nrg #117

Προηγούμενο άρθροCoffee Planet: βραβεύτηκε ως «Top Coffee Bio Brand»
Επόμενο άρθροΤο βότανο ανδρογραφίς ή ακιδωτή