ΨυχολογίαΠροσωπική ΑνάπτυξηΕγώ - το κέντρο μου ή αλλιώς: Ας γίνουμε εγωιστές!

Εγώ – το κέντρο μου ή αλλιώς: Ας γίνουμε εγωιστές!

Καθώς η Άνοιξη σηματοδοτεί το ξεκίνημα, τη γέννηση, την αρχή, σε αυτή και τις επόμενες συναντήσεις μας, ξεκινάμε ένα θεματικό κύκλο που εδράζεται το κέντρο μας… που δεν είναι άλλο από εμάς τους ίδιους. Είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας, στη ζωή μας, στους γύρω μας!

της Ειρήνης Ρηγοπούλου, Phd Σύμβουλος Επαγγελματιών & Επιχειρηματιών στο χώρο wellbeing & wellness, irigop@aegean.gr

Ας μην το υποτιμούμε: ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, τη ζωή, είναι εγω-κεντρικός και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς! Εκεί όμως εδράζονται και κάποιες στρεβλώσεις που μας απομακρύνουν από την well-wise προσέγγιση της ζωής μας!

Η πρώτη στρεβλή θεώρηση συνδέεται με πολύ συνηθισμένες λέξεις / όρους που χρησιμοποιούμε, όπως: «εγωισμός», «εγωκεντρικότητα», κλπ… και ενώ εύκολα τις στιγματίζουμε στα λόγια, δυστυχώς τις υιοθετούμε στη καθημερινή μας πρακτική, αλλά στρεβλά…

Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει η διάκριση, καθώς υπάρχει η «υγιής» και η «μη λειτουργική» αντίληψη και προσέγγιση του εγωισμού:

Στην πρώτη φυσικά και αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως το κέντρο μας και την οντότητα που εντέλει είναι η πιο σημαντική για εμάς, για την οποία εξάλλου φέρουμε και την ευθύνη της, απλά η προσέγγισή μας συνδέεται με την αγάπη μας προς εμάς.

Τι σημαίνει αυτή τη αγάπη: ότι εκτιμούμε (και γνωρίζουμε) τα συναισθήματά μας, τις επιθυμίες μας, τη μοναδικότητά μας, ότι σεβόμαστε και προασπίζουμε τα όριά μας και φυσικά ότι μας επιβραβεύουμε ρεαλιστικά και υπεύθυνα, δίκαια, αλλά και με κατανόηση  και αποδοχή της ανθρώπινης (ατελούς) μας φύσης.

Απόρροια της προσέγγισης αυτής είναι η συμπόνια αλλά και «δίκαιη αυστηρότητα» απέναντί μας.

Όταν αντιλαμβανόμαστε με τον τρόπο αυτό τον εαυτό μας αυτόματα αποκλείουμε τη στρεβλή προσέγγιση του εγωισμού, δηλαδή εκείνη που προβάλλει – ευνοεί τον εαυτό μας εις βάρος και μειώνοντας ή και βλάπτοντας  τους άλλους, καθώς γνωρίζουμε ότι η αγάπη προς τον εαυτό μας είναι εφικτή μόνο και μέσα από την με την ίδια αγάπη προσέγγιση των άλλων. Άρα, μακάρι όχι απλά να μην «αποποιούμαστε» την έννοια του εγωισμού, παρά να την υπερασπιζόμαστε – μόνο φυσικά στο βαθμό που την αντιλαμβανόμαστε μέσα από την υγιή έκφανσή της. Η υπεράσπιση της καλώς νοούμενης εγωιστικής στάσης ζωής, διασφαλίζει αφενός τη φροντίδα του εαυτού μας και την με τους ίδιους όρους ανάπτυξη σχέσεων με τους άλλους.

Το ίδιο ανάλογα ισχύει και με τον όρο «εγωκεντρικότητα». Αναλογιστείτε από πόσα στρεβλά δεινά μάς γλυτώνει η σωστά εννοούμενη εγωκεντρικότητα, αφού όταν και πάλι κατανοούμε ότι είμαστε το κέντρο μας και έχουμε την ευθύνη για εμάς και τη ζωή μας, δεν δίνουμε χώρο σε «θυματοποιημένες» στάσεις μας («θυσιάζομαι για τους άλλους»!), αποτρέπουμε αλαζονικότητα καθώς και πάλι αναγνωρίζουμε τη σεμνότητα με την οποία η εγωκεντρικότητα μπορεί να εφαρμοστεί. Και κυρίως  – αναγνωρίζοντας ανάλογο δικαίωμα και δυνατότητες  και στους γύρω μας, επαναπροσδιορίζουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους…

Λοιπόν, πόσο πολύ εγωιστικά και εγωκεντρικά είστε / είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε; 

Πηγή: www.naturanrg.gr

Natura Nrg T.103

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης