ΨυχολογίαΠροσωπική ΑνάπτυξηΕγώ - το μυαλό μου : Mind the gap!

Εγώ – το μυαλό μου [ή αλλιώς]: Mind the gap!

Αν ανήκετε και εσείς στους ανθρώπους εκείνους που αναζητούν τις λύσεις μέσω της εστίασης στο νου, στις σκέψεις, στην ανάλυση [και συχνά στην υπερ-ανάλυση]… mind the gap!

της Ειρήνης Ρηγοπούλου, Phd, Σύμβουλος επαγγελματιών & επιχειρηματιών στο χώρο του wellbeing & wellness, irigop@aegean.gr

Προσοχή στο κενό που δημιουργείται μεταξύ των νοητικών αυτών «κατακλυσμών» και της «καθαρότητας της αντίληψης» γιατί, μην γελιόμαστε… το μυαλό – εξαιρετικό εργαλείο και μαγικό ως προς τις προδιαγραφές με τις οποίες έχει δημιουργηθεί – δυστυχώς συχνά μας αποπροσανατολίζει και ακόμη πιο συχνά μάς παραπλανεί, όχι για άλλο λόγο παρά γιατί δεν έχουμε μάθει να το αξιοποιούμε υπέρ μας!

Η εστίαση και απόδοση αξίας στο μυαλό, τις νοητικές διεργασίες και η επίκληση στη «λογική» συχνά αποτελεί το «καταφύγιό» μας και εξυπηρετεί μηχανισμούς αντίδρασης καθώς το χρησιμοποιούμε – ασυνείδητα συχνά – από την αδυναμία ή και το φόβο μας να διαχειριστούμε συναισθήματά μας. Ναι, σωστά διαβάσατε: μόνο όταν πλησιάσουμε και είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, είναι που αντιλαμβανόμαστε μια «γαλήνη» και μια ηρεμία του νου ή οποία, αντίθετα, σε περιόδους ή στιγμές, μη αποδοχής και κατανόησης των συναισθημάτων μας, είναι ανύπαρκτη, για την ακρίβεια έχει αντικατασταθεί από μια ένταση, από μια υπερδιέγερση και από μια συχνά – εκτός ελέγχου μας – δίνη!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η (υπερ-) λειτουργία του νου συνδέεται συχνά με το Ego μας και εξυπηρετεί το «τάισμά» του. Εκείνο είναι που χρειάζεται τον νου μας προκειμένου να βρει την ικανοποίηση, να βρει τις επιβεβαιώσεις του, κυρίως όταν αισθάνεται ανασφαλές ή και ευάλωτο, γεγονός που καθόλου δεν το ικανοποιεί…

Δείτε: DE-tox! Γιατί είναι τόσο περιζήτητο;

Αλίμονο, δεν απαξιώνω – κάθε άλλο αναγνωρίζοντας τη μαγεία του νου μας- και μας καλώ να επανασχετιστούμε με αυτό, προκειμένου να συμβάλει πραγματικά και όχι πλασματικά στην ευεξία και την ευζωία μας!

Ποιος λοιπόν θα λέγαμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του νου μας; καταρχήν η «ξεκούρασή» του… και ο διαλογισμός είναι από τις καλύτερες πρακτικές.  Ωφελημένοι ολιστικά, όσοι από εμάς έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας πρακτικές διαλογισμού και «πρόκλησης στιγμών σιωπής»!

Άλλος τρόπος επανασύνδεσης μαζί του επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης της αυτο-συνειδησίας μας: αυξάνοντας δηλαδή το επίπεδο εστίασης στις σκέψεις μας προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πού εδράζονται, με ποιες αφορμές ενεργοποιούνται και προς ποιο προσανατολισμό κατευθύνονται…

Κάτι ακόμη: δεν είμαστε το μυαλό μας! Άρα, πολύ περισσότερο σε περιόδους «υπερφόρτωσής» του, και κατ’επέκταση παραπλανητικής «λειτουργίας» του, μην οδηγηθούμε σε συναισθήματα μη λειτουργικά, ως απόρροια σκέψεων εξίσου δυσλειτουργικών….

Αξίζει της προσοχής μας λοιπόν του «κενού» που μπορεί να υφίσταται μεταξύ της «υγιούς» λειτουργίας από μια επιβαρυμένη λειτουργία του νου μας, καθώς εν τέλει εκεί δημιουργείται το σενάριο της ζωής μας!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.