ΔιατροφήVeganΕίμαι Vegan, χρειάζεται να κάνω εξετάσεις;

Είμαι Vegan, χρειάζεται να κάνω εξετάσεις;

Αν ακολουθείς μια φυτική διατροφή, ισορροπημένη και καθορισμένη από διαιτολόγο με βάση το πρόγραμμά σου, είναι πιθανό να μην παρουσιάζεις κάποια έλλειψη, αφού μια τέτοια διατροφή εξασφαλίζει όλα τα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σου. – Είμαι Vegan, χρειάζεται να κάνω εξετάσεις; –

Της Σοφίας Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc, www.siniditidiatrofi.gr

Παρόλ’ αυτά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το στρες, η υποβάθμιση του εδάφους (λόγω εντατικών καλλιεργειών) και η ρύπανση, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψη και απορρόφηση ουσιών, ζωτικών για κάθε οργανισμό.
Πολύ συχνά προκύπτει, να έχουμε συμπτώματα έλλειψης θρεπτικών συστατικών αλλά να τα αγνοούμε ή να τα αποδίδουμε σε κούραση, σε ορμονικές διαταραχές, στο θυρεοειδή, ή ακόμα και στους άλλους («όλοι μου φταίνε!»)

Με αφορά;

Οι εξετάσεις αίματος, είτε είναι γενικές είτε ειδικές, δεν αφορούν μόνο τους χορτοφάγους, αλλά όλο τον πληθυσμό. Από αυτές μπορούμε να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες για τυχόν ελλείψεις και δυσλειτουργίες του οργανισμού και να προβούμε σε άμεσες λύσεις και διορθώσεις.
Το σημείο αναφοράς πάντα είναι οι προηγούμενες εξετάσεις και το ιστορικό μας. Γι’ αυτό το λόγο τις εξετάσεις πρέπει να τις αξιολογεί πάντα ένας ειδικός, γιατρός ή διαιτολόγος.

Κράτα ένα ιστορικό με τις εξετάσεις σου και σημείωσε τυχόν αλλαγές στη διατροφή σου δίπλα. Ένα κλασέρ θα βοηθήσει!

Πόσο συχνά;

Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ένα check- up μια φορά το χρόνο είναι αρκετό.

Οι απαραίτητες:

Γενική αίματος:

περιλαμβάνει τον έλεγχο των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών και των αιμοπεταλίων, όπως και έλεγχο για τυχών αναιμία. Από αυτή την εξέταση παίρνουμε μια γενική εικόνα της υγείας του οργανισμού.

Σίδηρος (Fe) και φερριτίνη:

μεταβολές σε αυτά μπορεί να υποδηλώνουν απώλεια αίματος με τα κόπρανα, νοσήματα του εντέρου, των νεφρών ή του ήπατος. Η φερριτίνη αποτελεί την αποθήκη του σιδήρου οπότε είναι ένας πιο αξιόπιστος δείκτης.

Ασβέστιο (Ca):

απαραίτητο για την υγεία των οστών. Σχετίζεται με καρδιακές διαταραχές, ή και παθήσεις των νεφρών ή του παραθυρεοειδή αδένα.

Βιταμίνη Β12:

υποδεικνύει την κατάσταση του αίματος και των νεύρων μας συνολικά. Τα συμπτώματα της έλλειψης μπορεί να είναι διάχυτα και δύσκολα μπαίνει διάγνωση γιατί συχνά συγχέεται με έλλειψη σιδήρου. Σχετίζεται με σύνδρομα δυσαπορρόφησης ή ελλειπή πρόσληψη.

Βιταμίνη D (25-ΟΗ-D):

πρόκειται για μια βιταμίνη- ορμόνη, που συχνά η έλλειψή της εκτός από κατάγματα μπορεί να συνδεθεί με συχνά κρυολογήματα ή και με έλλειψη διάθεσης ή αίσθημα ματαιότητας!

Νάτριο, Κάλιο:

βασικοί ηλεκτρολύτες για την αξιολόγηση του ισοζυγίου των υγρών, όπου μεταβολές μπορεί να υποδηλώνουν μια κακή κατάσταση θρέψης ή αφυδάτωση.

Αλβουμίνη και ολικά λευκώματα:

είναι οι δείκτες τις πρωτεϊνικής μας κατάστασης, δηλαδή του πόσο καλά τρεφόμαστε κι αν καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Επιπλέον, παίρνουμε πληροφορίες για τα επίπεδα ασβεστίου, για την παρουσία αφυδάτωσης ή ακόμα και για χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος.
Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες όπως η γλυκόζη ορού που μας δείχνει τα επίπεδα σακχάρου και το μεταβολισμό της γλυκόζης, και η χοληστερίνη (ολική, HDL, LDL). Όμως, λόγω του ότι συνήθως οι χορτοφάγοι έχουν ιδανικές τιμές δεν θεωρούνται απαραίτητες για τακτικό έλεγχο, εκτός αν υπάρχει ιστορικό που να το απαιτεί.
Σε κάθε περίπτωση, ένας ειδικός διατροφολόγος είναι κατάλληλος να υποπτεύεται τυχόν ελλείψεις με το ιστορικό που θα σου πάρει και να σε παραπέμπει σε αυτές.

Πηγή: Naturanrg #86

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης