ΕυεξίαBody and mindΕίναι η γιόγκα «γυναικεία υπόθεση»;

Είναι η γιόγκα «γυναικεία υπόθεση»;

Παρά το γεγονός ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει γιόγκι, η κοινότητα της γιόγκα κυριαρχείται από γυναίκες. Αυτή η αρχαία πρακτική έχει μετατραπεί σε βιομηχανία 27 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αμερική, με πάνω από 20 εκατομμύρια ασκούμενους, 83% των οποίων είναι γυναίκες.

της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, maria@pureyoga.gr

Η βιομηχανία αυτή είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, απευθυνόμενη κυρίως σε γυναίκες, προωθώντας έναν τρόπο ζωής κορυφαίας ποιότητας. Αυτός ο τρόπος ζωής περιλαμβάνει, εκτός απ’ τα μαθήματα, επώνυμα αθλητικά ρούχα, στρωματάκια, πετσέτες, μπουκάλια νερού, retreats.

Είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αγοράς -290 εκατομμυρίων δολαρίων- που αφορά σύμφωνα με το Lifestyles of Health and Sustainability (LOHAS), « αγαθά και υπηρεσίες επικεντρωμένες στην υγεία, στο περιβάλλον, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην προσωπική ανάπτυξη και στην βιώσιμη ζωή». Οι καταναλωτές που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία ανέρχονται στο 13-19% του πληθυσμού.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της γιόγκα

Ξεκάθαρα, η ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στον κόσμο της γιόγκα έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Δύση. Αλλά η γιόγκα υπάρχει πάνω από 5.000 χρόνια και η δημοτικότητά της στις γυναίκες είναι μια αλλαγή που συνέβη μόλις πρόσφατα. Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, η γιόγκα ήταν σχεδόν καθαρά, μια αντρική υπόθεση.

istoria-yoga

Ξέρουμε ότι η γιόγκα προηγείται της γραφής και ακόμη και μετά την καταγραφή του Patanjali στις Yoga Sutras γύρω στα 600 π.Χ., η γιόγκα παρέμεινε προφορική παράδοση.

Μεταδιδόταν από το δάσκαλο στο μαθητή και με μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις -όπως η θρυλική Μπάκτι Γιόγκι και μυστικιστική ποιήτρια του 14ου αιώνα, MiraBai- οι ασκούμενοι ήταν σχεδόν πάντα άνδρες. Την ασκούσαν κυρίως θρησκευτικοί ασκητές που επιδίωκαν να απελευθερωθούν από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου. Επικεντρώνονταν σε διαλογιστικές ασκήσεις που θα τους επέτρεπαν να ξεπεράσουν την πείνα και τη δίψα, απελευθερώνοντας έτσι τον εαυτό τους από τα δεινά του φυσικού κόσμου.

Η Hatha yoga, η βάση για τα περισσότερα είδη γιόγκα που ασκούνται σήμερα, δεν είχε δημοτικότητα μέχρι το Μεσαίωνα. Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η γιόγκα που σήμερα θεωρείται «γυναικεία υπόθεση», αρχικά ασκήθηκε από ένα τάγμα στρατευμένων μοναχών γνωστό ως «Nath yogis».

Η γιόγκα στη Δύση

Η εμφάνιση της γιόγκα στη Δύση ως «γυναικεία υπόθεση» ξεκίνησε με την Indra Devi. Ο T. Krishnamacharya αρχικά αρνήθηκε να την διδάξει γιόγκα, αλλά μετά από προτροπή του Μαχαραγιά του Mysore τελικά δέχτηκε. Λέγεται ότι στην αρχή προσπάθησε να κάμψει τη βούλησή της μέσα από απαιτητική σωματική εκπαίδευση, αλλά η δέσμευση και η αφοσίωση που έδειξε εκείνη τους οδήγησε σε μια βαθιά φιλία.

Το 1947, η Indra Devi έφερε την αγάπη της για τη γιόγκα στη Δύση μέσω του Χόλιγουντ, όπου δίδαξε μαθητές όπως η Marilyn Monroe, η Greta Garbo, και η διάσημη αισθητικός Elizabeth Arden. Στην πραγματικότητα, χάρη στην Indra Deva η γιόγκα ενσωματώνεται τόσο συχνά στα spas στην Αμερική. Μετά από τις σπουδές της με τη Deva, η Arden ενσωμάτωσε τη γιόγκα στα προγράμματα ιαματικών λουτρών της για τους πλούσιους και διάσημους πελάτες της.

lilias-folasΗ διδασκαλία και το πολύ επιτυχημένο βιβλίο της Indra Devi έβαλαν τη γιόγκα στο χάρτη της Δύσης, αλλά αυτή που έκανε γνωστή τη γιόγκα στο ευρύ κοινό ήταν η Lilias Folan με την εκπομπή της στο PBS «Lilias, Yoga, and You». Βγήκε στον αέρα τη δεκαετία του ’70 και κυριολεκτικά έβαλε τη γιόγκα σε κάθε αμερικάνικο σαλόνι.

Ο ήπιος τρόπος διδασκαλίας και οι φιλικές προς τους αρχάριους στάσεις έπιασαν τόπο. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που δεν δούλευαν και έμεναν σπίτι ταυτίστηκαν ιδιαίτερα με την Folan. Το πιο σπουδαίο που έκανε η Folan ήταν ότι σε μια περίοδο που γιόγκα έκαναν μόνο οι αστέρες του Χόλιγουντ και οι χίπις, εκείνη έφερε τη χαρά της γιόγκα σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν θα την είχαν ανακαλύψει αλλιώς. Αλλά η δημοτικότητα που είχε στις γυναίκες, εδραίωσε την αντίληψη ότι η γιόγκα προορίζεται για τις γυναίκες.

Τελικά, είναι η γιόγκα γυναικεία υπόθεση;

 Με ιστορία πάνω από 5.000 χρόνων είναι δύσκολο να πούμε τί είναι η γιόγκα και τι όχι. Αυτό που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι ότι η πρακτική της έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στην υγεία μας, όπως μείωση του άγχους, αυξημένη συγκέντρωση και υγιέστερη καρδιά.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ίδια για τις γυναίκες και τους άνδρες και η σταδιακή αύξηση των ανδρών που παρακολουθούν μαθήματα γιόγκα, δείχνει ότι έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν. Άλλωστε, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η γιόγκα δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα μας. Η γιόγκα φέρνει χαρά και γαλήνη σε όσους την εξασκούν.

www.naturanrg.gr, Natura nrg T. 108

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης