ΟμορφιάΜαλλιάΕίναι πιτυρίδα ή ψείρες;

Είναι πιτυρίδα ή ψείρες;

Έντονη φαγούρα και δυσφορία, ξηρότητα και νιφάδες. Είναι πιτυρίδα; Όχι απαραίτητα!

Ο κνησμός στο κεφάλι είναι αναμφίβολα εξαιρετικά ενοχλητικός. Αν και η πιτυρίδα είναι ο «συνήθης ύποπτος», δεν είναι όμως και ο μοναδικός.

Φυσικά το μυαλό σας εκτός της πιτυρίδας πάει στις ψείρες που προκαλούν ιδιαίτερα έντονη φαγούρα, και που μόνο η ιδέα σάς κάνει να πιστεύετε ότι κάτι «περπατάει» επάνω στο κεφάλι σας.

Κι αν είναι … ψείρες;

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι συνηθέστερες σε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό. Είναι σπάνιες στα μωρά. Τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά θα έχει ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του.

Καθώς το πρώτο και κύριο σύμπτωμα της φθειρίασης είναι η φαγούρα, κάθε γονιός θα πρέπει να ελέγχει διεξοδικά το τριχωτό της κεφαλής για να εντοπίσει αν όντως υπάρχουν ψείρες. Ωστόσο, καθώς η φαγούρα μπορεί να έχει προκληθεί και από κάποια ξηροδερμία ή πιτυρίδα, θα πρέπει να αποκλείσουμε άλλου είδους αίτια πριν υποβάλουμε το παιδί σε θεραπεία.

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι άπτερα έντομα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και συνήθως ζουν και γεννούν τα αυγά τους (κόνιδες) στα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και λαιμού και πίσω από τα αυτιά.

Η διάγνωση γίνεται είτε βρίσκοντας ψείρες ή τα αυγά τους κολλημένα στα μαλλιά κοντά στο δέρμα του κεφαλιού. Αντίθετα από τη πιτυρίδα, δεν μπορείτε να βγάλετε τα αυγά χτενίζοντάς τα με μια κανονική χτένα

Αγωγή:

Μη καταφεύγετε με ευκολία σε φάρμακα που ίσως σας προτείνει ένας μη ειδικός π.χ. ο γείτονας). Οι ψείρες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν αντοχή στα διάφορα φάρμακα, λόγω της αλόγιστης χρήσης διαφόρων παρασκευασμάτων. Γι αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε αμέσως το δερματολόγο, ο οποίος είναι και ο μόνος ειδικός να χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο και να δώσει ειδικές οδηγίες.

Πηγή: natura T.97

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης