ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΕίστε δεσμώτες του ιλίγγου;

Είστε δεσμώτες του ιλίγγου;

Το δραματικό αίσθημα απώλειας της ισορροπίας, κατά τη διάρκεια του οποίου το άτομο νιώθει ότι απειλείται η ίδια η ζωή του, χαρακτηρίζεται ως ίλιγγος. Στον ίλιγγο νιώθουμε ότι τα πράγματα γύρω μας γυρίζουν (π.χ. το δωμάτιο “πηγαινοέρχεται”), δε μπορούμε να σταθούμε όρθιοι, έχουμε ναυτία που πολλές φορές συνοδεύεται από εμετό. Ο ίλιγγος μπορεί να είναι από ήπιος έως και αρκετά έντονος, ενώ στην οξεία φάση του τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξαιρετικά έντονα.

του Δρ. Θωμά Χαλάστρα, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, http://www.orilacenter.com

Συνήθως σ’ ένα ποσοστό 80% είναι περιφερικής αιτιολογίας και οφείλεται σε παθήσεις του αυτιού (ενδολαβυρινθικές βλάβες) ή σε παθολογία της διαδρομής μεταφοράς των ερεθισμάτων από το αυτί στον εγκέφαλο (βλάβες της αιθουσαίας οδού). Σ’ ένα μικρότερο ποσοστό είναι κεντρικής αιτιολογίας και οφείλεται σε βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος (σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακά εμφράγματα ή αιμορραγίες του εγκεφάλου, όγκοι, αποστήματα εγκεφάλου, παρεγκεφαλίδας κ.ά.). Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, παρενέργειες από φάρμακα, ορθοστατική υπόταση, υπογλυκαιμία κ.ά.

Τι ακριβώς συμβαίνει στα αυτιά μας και έχουμε ίλιγγο;

Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο όργανα ισορροπίας, οι λαβύρινθοι, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε κάθε αυτί και στέλνουν πληροφορίες στα κέντρα ισορροπίας του εγκέφαλου. Οι πληροφορίες αυτές είναι βασικές για τη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος και κάθε φορά που κάποιος από τους δύο λαβυρίνθους ερεθίζεται ή παρουσιάζει έκπτωση της λειτουργίας του, επέρχεται διαταραχή της ισορροπίας των ερεθισμάτων που στέλνονται στον φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος τα ερμηνεύει ως κίνηση και το αποτέλεσμα είναι αίσθημα ζάλης, περιστροφής, αστάθεια στη βάδιση, απώλεια στήριξης, με την συνοδεία πιθανότατα ναυτίας και εμέτων.

 ⊕ Είναι το ίδιο η ζάλη με τον ίλιγγο;

Ο ίλιγγος δεν πρέπει να συγχέεται με το αίσθημα ζάλης το οποίο εμφανίζεται με τη μορφή λιποθυμίας, πτώσης στο κενό, διαταραχής της οράσεως, ορθοστατικής υπότασης, κρίσεων πανικού με υπεραερισμό, ή ακόμα και απώλεια συνείδησης που δεν είναι λαβυρινθικής αιτιολογίας.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια του ιλίγγου;

  • Αιθουσαία νευρωνίτιδα

Χαρακτηρίζεται από έντονο ίλιγγο και εμέτους, εισβάλει απότομα και διαρκεί από λίγες μέρες έως τρεις εβδομάδες. Οποιαδήποτε κίνηση της κεφαλής επιδεινώνει στην αρχή τα συμπτώματα και γι’ αυτό ο ασθενής αποφεύγει οποιαδήποτε κίνηση.

  • Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σύντομων επεισοδίων έντονου ιλίγγου, όταν ο ασθενής λάβει μια συγκεκριμένη θέση. Η χαρακτηριστική θέση είναι η ύπτια με την κεφαλή στραμμένη προς τα πλάγια, ώστε ο πάσχων λαβύρινθος να είναι προς τα κάτω. Οφείλεται σε μετακίνηση κάποιων ειδικών κρυστάλλων, των ωτόλιθων που υπάρχουν μέσα στο αυτί.

  • iliggos-naturanrgΝόσος του Meniere

Ονομάζεται και ενδολεμφικός ύδρωπας λόγω της αυξήσεως της πιέσεως της ενδολέμφου του έσω ωτός και χαρακτηρίζεται από επεισόδια ιλίγγου, βαρηκοΐα, εμβοές και αίσθημα πληρότητας ώτων. Η βαρηκοΐα παρουσιάζει διακυμάνσεις με επιδείνωση κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και βελτίωση μετά το πέρας τους. Η διάρκεια του επεισοδίου είναι από 30 λεπτά έως 24 ώρες.

  • Ακουστικό νευρίνωμα

Πρόκειται για έναν καλοήθη βραδέως αυξανόμενο όγκο που χαρακτηρίζεται από μονόπλευρη βαρηκοΐα, εμβοές και ίλιγγο. Η βαρηκοΐα είναι προοδευτική και αφορά στην αρχή κυρίως τις υψηλές συχνότητες. Η διάρκεια του ιλίγγου ποικίλει από 30 λεπτά έως μερικές εβδομάδες. Η έγκαιρη διάγνωση του είναι αναγκαία και γίνεται άμεσα μέσω των μηχανημάτων που διαθέτουμε.

  • Διάσειση του λαβυρίνθου

Προκαλείται μετά από κάκωση της κεφαλής και ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ταυτόχρονα κυμαινόμενη βαρηκοΐα και εμβοές.

  • Ίλιγγος σχετιζόμενος με ημικρανία

Χαρακτηρίζεται από επεισόδια ιλίγγου ή συνεχόμενη ζάλη συνοδευόμενα με δυσανεξία στους ήχους ή στο φως.  Σε αρκετές περιπτώσεις συνυπάρχει ευαισθησία στις κινήσεις του σώματος. Η ημικρανία συνοδεύεται με αύρα (φωτεινές γραμμές, φωτάκια στο οπτικό πεδίο, θαμπά τμήματα στο οπτικό πεδίο) ή όχι. Συχνά υπάρχει κυμαινόμενη βαρηκοΐα και εμβοές.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο ίλιγγος αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, ασκήσεων αιθουσαίας αντιρρόπησης και σε κάποιες περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία ιλίγγου με αιθουσαία αντιρρόπηση. Τι ακριβώς είναι;

Η θεραπεία του ιλίγγου με αιθουσαία αντιρρόπηση είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων που εφαρμόζουμε στις διάφορες παθήσεις του αυτιού και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί αντιστάθμισμα, μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι ασκήσεις αυτές ταξινομούνται:

  • Σε ασκήσεις των ματιών. Προς τα επάνω, μετά προς τα κάτω και στη συνέχεια από τη μία πλευρά στην άλλη ακολουθώντας το δάκτυλο.
  • Σε ασκήσεις του κεφαλιού. Κάμψη προς τα εμπρός και μετά έκταση προς τα πίσω. Στη συνέχεια στροφή από τη μία πλευρά στην άλλη.
  • Σε ασκήσεις του κορμού όρθιοι. Σταθείτε όρθιος, σκύψετε να πάρετε ένα αντικείμενο από το έδαφος και σταθείτε πάλι όρθιος. Στην συνέχεια σταθείτε όρθιος και εκτελείτε περιστροφικές κινήσεις του κορμού αριστερά-δεξιά.
  • Σε ασκήσεις ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Στροφή όλου του σώματος προς τη μια πλευρά, σηκώνεστε καθιστοί στο κρεβάτι, ξαπλώνετε προς την αντίθετη πλευρά και στη συνέχεια στρέφεστε ανάσκελα.

Οι ασκήσεις γίνονται τέσσερις φορές την ημέρα, από 3 σετ των 5 επαναλήψεων κάθε φορά. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Συμπερασματικά οι αιθουσαίες ασκήσεις βοηθούν στην αντιρρόπηση του ιλίγγου λαβυρινθικής αιτιολογίας, θα πρέπει όμως να γίνονται μετά από τον αποκλεισμό με κατάλληλες εξετάσεις μερικών ευτυχώς σπανίων νοσημάτων.

Πηγή: NaturaNrg #46

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code