GreenΕξερευνώντας τα υποβρύχια μονοπάτια του Αιγαίου

Εξερευνώντας τα υποβρύχια μονοπάτια του Αιγαίου

Μία μάσκα και ένας αναπνευστήρας είναι τα ελάχιστα απαραίτητα αξεσουάρ για να ανοίξει κανείς τα μάτια του και να βρεθεί σε έναν άλλο κόσμο.Εξερευνώντας τα υποβρύχια μονοπάτια του Αιγαίου  κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου όλα φαίνονται μεγαλύτερα και η φυσική αλλάζει. Βασική προϋπόθεση, όμως, για να απολαύσει κανείς αυτές τις διαδρομές είναι να μην αγγίζει τίποτα και να σέβεται τις ιδιαιτερότητες του θαλάσσιου κόσμου.

της Μαρίας Γκέκα

Οι βυθισμένες ταμπέλες θα περιλαμβάνουν οδηγίες για την αναγνώριση ειδών και τις σχέσεις  μεταξύ τους και θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τις αντιλήψεις που έχουμε για τις θάλασσές μας.

Τα υποβρύχια μονοπάτια είναι ένας βιωματικός τρόπος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ένα πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής. Σε αυτές τις ειδικά σηματοδοτημένες περιοχές δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να εξερευνήσει  και να ανακαλύψει το θαλάσσιο οικοσύστημα σαν να βρίσκεται σε ένα υποθαλάσσιο μουσείο, όπου τα εκθέματα βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η επιστημονική αποτύπωση του βυθού της Γυάρου έγινε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Ο Δρ. Παπαθεοδώρου και η ομάδα του από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ολοκλήρωσαν έναν από τους καλύτερους χάρτες αποτύπωσης πυθμένα που υπάρχουν για τις Βόρειες Κυκλάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου καλύπτεται από θαλάσσιους οικοτόπους, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας, γνωστές σε όλους μας ως φυκιάδες και κοραλλιογενείς σχηματισμούς οι λεγόμενες και τραγάνες. Και οι δύο οικότοποι έχουν μεγάλη οικολογική αξία, μαρτυρούν την υγεία του παράκτιου περιβάλλοντος και προστατεύονται από τον Μεσογειακό Κανονισμό για την αλιεία ΕΚ/1967/2006.
Με βάση αυτούς τους χάρτες και έπειτα από επαφές με την τοπική κοινωνία που γνωρίζει καλά το μέρος, η ομάδα πεδίου του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE πήρε τα πρώτα απαιτούμενα εφόδια να ξεκινήσει την αποστολή της.

Στο φως έρχονται οι θησαυροί του βυθού της Γυάρου

Η Νatura nrg σάς παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη χαρτογράφηση των υποβρύχιων διαδρομών στο νησί της Γυάρου. Τα μελλοντικά μονοπάτια θα είναι και ένας από τους λόγους για να την επισκεφτεί κανείς  από κοντά, να την εξερευνήσει και να τους ανακαλύψει!

poseidonia - Εξερευνώντας τα υποβρύχια μονοπάτια του ΑιγαίουΤι είναι το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE;

Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE στοχεύει στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στην περιοχή της Γυάρου, που από το 2011 εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, μαζί με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου. Το ακατοίκητο νησί στην καρδιά του Αιγαίου μεταμορφώνεται από τόπος εξορίας σε τόπο φιλοξενίας αυτή τη φορά για μια σειρά από μοναδικούς κατοίκους που έχουν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο στα νερά, τις παραλίες και τις ξερολιθιές του.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Προγράμματος κ. Μαρία Λιβανού μίλησε στη Natura nrg σχετικά: «Με αφορμή τον σημαντικότερο πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας που ζει στη Γυάρο και τους προστατευόμενους θαλάσσιους οικοτόπους, τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τις τραγάνες που καλύπτουν το βυθό της σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θέλουμε να προστατέψουμε τον μοναδικό αυτό πλούτο και να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη των Κυκλάδων.

Για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, θέλουμε από κοινού με τους χρήστες της περιοχής και όλους τους αρμόδιους φορείς, τοπικούς και μη, να προωθήσουμε τα απαραίτητα για την προστασία της φύσης μέτρα, που ταυτόχρονα δεν θα αποκλείουν και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο νησί. Να συνδιαμορφώσουμε τα μέτρα και να συνδιαχειριστούμε την εφαρμογή τους. Η προσέγγισή μας θα είναι πρωτοποριακή, γιατί θα βασιστεί στην οικοσυστημική διαχείριση, που λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τις λειτουργίες της φύσης.

Θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον

Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη ολοκληρωθεί μια σειρά προπαρασκευαστικών μελετών που αφορούν στο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της Γυάρου, στα είδη, τους οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και μία κοινωνικο-οικονομική μελέτη των κοινωνιών της Σύρου και της Άνδρου. Παρακολουθείται σταθερά η απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί και το σύστημα επιτήρησης του νησιού. Σύντομα θα ξεκινήσουν και οι δράσεις συνδιαχείρισης, σεμινάρια κατάρτισης και επιμόρφωσης, καθώς και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα παιδιά, ενώ έχουν ήδη παραχθεί μια σειρά από επικοινωνιακά  εργαλεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Δουλεύουμε μαζί για μια ζωντανή θάλασσα».

Gyaros - Εξερευνώντας τα υποβρύχια μονοπάτια του ΑιγαίουΓυάρος: Το «Νησί της εξορίας» με τη σπάνια Βιοποικιλότητα!

Η Γυάρος (ή αλλιώς τα Γιούρα) έχει έκταση 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στις Βόρειες Κυκλάδες, βόρειοδυτικά της Σύρου από την οποία απέχει 9 ναυτικά μίλια. Αν και στο μυαλό όλων είναι το έρημο νησί της εξορίας, στην αρχαιότητα ήταν κατοικημένη.  Λειτουργούσε σαν πόλη-κράτος κόβοντας ακόμα και δικά της νομίσματα.
Στη διάρκεια και αμέσως μετά τον Εμφύλιο, η Γυάρος μετατράπηκε σε φυλακή. Τα μοναδικά κτίρια που θα δει σήμερα κάποιος πάνω στο νησί, χτίστηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους οι οποίοι ξεπέρασαν τους 7.000. Κατά την περίοδο της δικτατορίας  χρησιμοποιείται ξανά ως τόπος εκτόπισης πολιτικών κρατουμένων. Με τη μεταπολίτευση και μέχρι το 2002 λειτούργησε σαν πεδίο βολής για το ναυτικό. Από τότε παραμένει ακατοίκητη με μόνους επισκέπτες ψαράδες και κυνηγούς.

Χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος το 2001 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όσο μοναδική είναι η ιστορία της, άλλο τόσο σπάνιο είναι το φυσικό της περιβάλλον. Το 2011 εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000.  Η βλάστησή της αποτελείται από φρύγανα και χαμηλή ή ψηλή βλάστηση του είδους Juniperus spp, ενώ είναι σημαντικό ενδιαίτημα για μεταναστευτικά πουλιά, φιλοξενώντας 170 ζευγάρια γερακιού Ελεονόρας (Falco eleonorae) και αετούς Hierraetus fasciatos.
Η Γυάρος διαθέτει απόκρηµνες βραχώδεις ακτές και αμμώδεις παραλίες που φιλοξενούν αμμοφυλικές κοινότητες και οι δεκάδες θαλάσσιες σπηλιές της χρησιμοποιούνται από τη μεσογειακή φώκια για αναπαραγωγή.

Για περισσότερα www.cycladeslife.gr

Πηγή: NaturaNrg #61

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης