GreenΈξυπνη συντήρηση και αποθήκευση

Έξυπνη συντήρηση και αποθήκευση

Είστε σίγουροι ότι αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας στα κατάλληλα δοχεία; Έρχονται οι έξυπνες συσκευασίες!

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Έχει περάσει προ πολλού η δεκαετία του ’60, τότε που το αλεύρι, το ρύζι, η ζάχαρη και ο καφές πωλούνταν σε πακέτα τυλιγμένα στο χέρι από τον μαγαζάτορα. Πλέον, τα περισσότερα προϊόντα είναι συσκευασμένα, ενώ κάθε νοικοκυρά έχει στη διάθεσή της δοχεία από διαφορετικά υλικά για να τα αποθηκεύει στο σπίτι της. Και τώρα που έρχονται και οι «έξυπνες» συσκευασίες, η ασφάλεια και η διάρκεια ζωής των τροφίμων μεγιστοποιούνται! Ανακαλύψτε τα υπέρ και τα κατά των κλασικών συσκευασιών και ενημερωθείτε για τις πρωτοποριακές και «πράσινες» αφίξεις…

food-storageΓυαλί

Έχει το μεγάλο ατού ότι δεν απελευθερώνει καμία ουσία και δεν επιδρά με κανένα τρόπο στα προϊόντα. Από πλευράς υγιεινής, αποτελεί την καλύτερη επιλογή αποθήκευσης των τροφίμων. Επιπλέον, σάς επιτρέπει να βλέπετε κατευθείαν το περιεχόμενο και να αξιολογείτε την κατάστασή του. Προσοχή όμως: ακριβώς λόγω της διαφάνειας του υλικού που επιτρέπει το πέρασμα του φωτός, μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβές για ορισμένα τρόφιμα. Όπως για παράδειγμα το λάδι και το κόκκινο κρασί, που είναι ευαίσθητα στις ακτίνες του ηλίου. Προτιμάτε λοιπόν πιο σκουρόχρωμα γυαλιά και αποθηκεύετέ τα σε ντουλάπια ή σημεία που δεν τα βλέπει ο ήλιος.

Επιπλέον, πριν επιλέξετε ένα γυάλινο δοχείο, λάβετε υπόψιν ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματά του, όπως το βάρος, την ευθραυστότητα και το κόστος του, αξιολογώντας αν όντως σάς είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να φυλάξετε μεταλλικό νερό σε γυάλινο μπουκάλι, τότε σίγουρα θα έχετε εγγυημένα αποτελέσματα υγιεινής. Αν όμως θέλετε το γυάλινο δοχείο για να φυλάξετε τόνο σε λάδι (κάτι που έχει γίνει μόδα τον τελευταίο καιρό), τότε το πλεονέκτημα είναι καθαρά αισθητικό. Ο τόνος διατηρείται καλύτερα μέσα σε κονσέρβα, που είναι λιγότερο «κομψή», αλλά πιο οικονομική και αδιαπέραστη από το φως.

Αλουμίνιο

Η χρήση του εν λόγω μετάλλου έχει ευνοηθεί από το γεγονός ότι δεν είναι τοξικό και την ίδια στιγμή δεν βάλλεται από τα οξέα των τροφίμων (όπως το ξύδι και τον χυμό λεμονιού). Όταν αυτά υπάρχουν, σχηματίζεται στο εσωτερικό του ένα προστατευτικό επιφανειακό στρώμα οξειδίου. Το αλουμίνιο είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και εύκολα ανακυκλώσιμο. Αποτελεί την ιδανική συσκευασία για αναψυκτικά και συμπυκνωμένες σάλτσες, καθότι παρέχει την ευκολία δημιουργίας δοχείων διαφορετικής σκληρότητας. Για το σπίτι, τα αλουμινένια δοχεία θεωρούνται πια αναντικατάστατα, αφού σε σχέση με τα πλαστικά, έχουν το μεγάλο ατού ότι είναι ανθεκτικά τόσο στις πολύ χαμηλές όσο και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες (ακόμα και στους 600 βαθμούς Κελσίου). Αυτό σας επιτρέπει να φυλάσσετε στα ημίσκληρα δοχεία κατεψυγμένα τρόφιμα και να τα μαγειρεύετε απευθείας χωρίς να χρειαστεί να τα μεταφέρετε σε άλλα σκεύη. Προσοχή όμως: το αλουμίνιο δεν μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων. Όσον αφορά στο αλουμινόχαρτο, σε σχέση με την πλαστική διαφανή μεμβράνη, έχει την ιδιότητα να προστατεύει από το φως και άρα να προλαμβάνει την οξείδωση των αλλαντικών και των λιπαρών τροφίμων.

tapperwareΠλαστικό

Ανθεκτικό, ελαφρύ, σκληρό ή μεμβρανοειδές, το πλαστικό αποτελεί το πιο πρακτικό υλικό στη συσκευασία και φύλαξη των τροφίμων. Επίσης, παραμένει και το πιο οικονομικό. Επιπλέον, παρέχει ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας, αφού, προτού πάρει οποιαδήποτε έγκριση, υποβάλλεται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους σε όλες τις φάσεις της παραγωγής, μετατροπής και διανομής του. Και αυτό σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του “Good Manufacturing Practices” (Κανόνες Ορθής Παρασκευής). Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει συζητηθεί πολύ η χημική επιμόλυνση των τροφίμων από πλαστικές συσκευασίες με βάση την περίφημη ουσία PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο). Η ουσία αυτή αναπτύσσεται με φθαλάτες, χημικά συστατικά πλαστικοποίησης που αποδείχτηκε ότι μεταφέρονται στα τρόφιμα με σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό. Πλέον όμως, οι βιομηχανίες αποφεύγουν τη χρήση τους. Στο σπίτι, τα πλαστικά δοχεία από πολυστυρένιο (αφρολέξ) κρίνονται τα καταλληλότερα για τη φύλαξη διαφόρων τροφίμων στο ψυγείο. Αυτά είναι το κρέας,  το κοτόπουλο, το ψάρι και το παγωτό.

Σε ό,τι αφορά τη  διαφανή μεμβράνη, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί με αλκοόλ (κρασί ή λικέρ) και δεν πρέπει να μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων, γιατί υπάρχει κίνδυνος να λιώσει. Θυμηθείτε επίσης να μην εκθέτετε τα πλαστικά μπουκάλια στον ήλιο, γιατί η θερμότητα ευνοεί την απελευθέρωση συνθετικών μικρομορίων.

Οικολογικό πλαστικό

Μετά την ανακύκλωση, το επόμενο μεγάλο «πράσινο» βήμα στον τομέα της συσκευασίας είναι αναμφίβολα το οικολογικό πλαστικό. Αναζητήστε στην αγορά πλαστικά δοχεία από πολυγαλακτικό οξύ (γνωστό ως PLA).  Προέρχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές, και πιο συγκεκριμένα από το άμυλο του καλαμποκιού! Το PLA είναι ένα πολυμερές πλαστικό ανθεκτικό σε σπασίματα, διαφανές, σκληρό (ενδείκνυται και για μπουκάλια), ιδανικό για τη φύλαξη λαδιού. Να σημειωθεί ότι το οικολογικό πλαστικό είναι βιοδιασπώμενο, ενώ μπορεί να υποβληθεί και σε μηχανική ανακύκλωση.

Ενεργές συσκευασίες (active packages)

Μέσα στους επόμενους μήνες, θα βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ-μάρκετ συσκευασίες «ενεργές» και «έξυπνες». Τα λεγόμενα “active packages” έχουν στόχο να επιμηκύνουν τη ζωή των προϊόντων. Πώς; Χάρη σε υλικά που θα είναι σε θέση να διαφοροποιούν τα επίπεδα οξυγόνου, τη θερμοκρασία αλλά και την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της συσκευασίας απελευθερώνοντας αντιοξειδωτικές ή αντιμικροβιακές ουσίες. Παράλληλα, στθα απορροφήσουν την υγρασία, προλαμβάνοντας την αλλοίωση των τροφίμων. Επιπλέον, οι πρωτοποριακές «έξυπνες» συσκευασίες θα μάς ενημερώνουν για το πόσο φρέσκα ή ώριμα είναι τα προϊόντα. Αυτό θα είναι εφικτό καθώς θα διαθέτουν δείκτες που θα χρωματίζονται αναλόγως.

Πηγή: NaturaNrg #16

Sas-endiaferei_arrow

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ! Αλουμινόχαρτο, μεμβράνη και σκεύη. Τι να προσέχετε;

Στη συντήρηση ή στην κατάψυξη;

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης