Έλαιο Tamanu το θαυματουργό δερμοκαλλυντικό

Έλαιο Ταμανού (Tamanu oil): μαγικό καλλυντικό για το δέρμα και τα μαλλιά σου

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NRGFresh, Βότανα & Έλαια, Ευεξία, Μαλλιά, Ομορφιά, Πρόσωπο - Σώμα

Τα εξωτικά νησιά του Νοτίου Ειρηνικού είναι η πατρίδα ενός απίστευτου ελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό, στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές βιομηχανίες καλλυντικών.

της Μαρίας Γκέκα

Το έλαιο Tamanu είναι ένα εξωτικό και πολύτιμο λάδι με πλούσια ιστορία. Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι γηγενείς λαοί της Ταϊτής ανακάλυψαν ένα παράξενο δέντρο κοντά στον ωκεανό. Ήταν γεμάτο πράσινα φρούτα που περιείχαν καρύδια. Όταν τα καρύδια αποξηράθηκαν και συμπιέστηκαν, οι άνθρωποι βρήκαν ότι παρήγαγε ένα πρασινοκίτρινο λάδι! Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν σύντομα αυτό το έλαιο ως ενυδατικό, αντηλιακό και φυσικό θεραπευτικό μέσο για το δέρμα και τα μαλλιά τους. Έτσι, τα εκπληκτικά οφέλη ομορφιάς του ανακαλύφθηκαν!

Το έλαιο Tamanu στο μικροσκόπιο

Επιστημονικό όνομα: Calophyllum inophyllum

Προέλευση: Πολυνησία (νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού). Οι λαοί της Ταϊτής το χρησιμοποιούσαν για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών. Το δέντρο Tamanu βρίσκεται στην παράκτια Νότια Ινδία, στην τροπική ακτή της Αφρικής, στη Μαλαισία και την Αυστραλία.

Χρώμα: πρασινοκίτρινο.

Μυρωδιά: Έχει μια πλούσια βαθιά πικάντικη μυρωδιά. Ορισμένοι το βρίσκουν ελαφρώς γλυκό.

Υφή: Το έλαιο Tamanu έχει πλούσια και παχιά υφή αλλά διεισδύει καλά στο δέρμα

Διάρκεια ζωής: 2 χρόνια

Προφυλάξεις & συμβουλές: Πριν χρησιμοποιήσετε το έλαιο tamanu, κάντε μια δοκιμή εφαρμόζοντας περίπου ¼ κ. γ. στο εσωτερικό μέρος του χεριού σας. Εάν υπάρχει ερεθισμός εντός 1-2 ωρών, μην το χρησιμοποιήσετε.

⇒ Αντί να το χρησιμοποιείτε ως ενυδατική κρέμα για το λιπαρό δέρμα που είναι επιρρεπές σε ακμή, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μικρές περιοχές, όπως ξεθώριασμα μιας ουλής, επούλωση κηλίδων ή θεραπεία για ακμή.

⇒ Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε.

⇒ Αποθηκεύστε το στο ψυγείο για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του.

Στοιχεία & ιδιότητες του ελαίου ταμανού (tamanu)

Το έλαιο Tamanu έχει θρεπτικά συστατικά που τρέφουν για το δέρμα. Έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Περιλαμβάνονται: Λινελαϊκό οξύ, Ελαϊκό οξύ, Παλμιτικό οξύ, Καλοφιλικό οξύ, Στεαρικό οξύ. Όπως, λοιπόν, βλέπετε το έλαιο tamanu είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που έχουν μαλακτικές και θεραπευτικές δράσεις στο δέρμα.

Μερικές από τις ιδιότητες του ελαίου είναι: αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αναγεννητικές, επουλωτικές, ενυδατικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες.

10 μαγικά οφέλη στη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών

  1. Serum ματιών

Το ταμανού (tamanu) δίνει έναν τέλειο φυσικό παχύρρευστο serum ματιών που διεισδύει βαθιά στο δέρμα. Είναι φουλ στα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την περιοχή των ματιών από την πρόωρη γήρανση.

Για να το χρησιμοποιήσετε ως serum ματιών, απλά τοποθετήστε μια σταγόνα στο δαχτυλό σας και στη συνέχεια απλώστε τη απαλά κάτω από τα μάτια σας. Μπορείτε ακόμη να το αναμίξετε με αντιγηραντικά αιθέρια έλαια και να δημιουργήσετε έναν ακόμη πιο ισχυρό ορό! Απλά βάλτε 1 κουταλιά της σούπας έλαιο tamanu σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκαλάκι και προσθέστε 1 σταγόνα έλαιο λεβάντας και 2 σταγόνες έλαιο λιβανιού. Ανακινήστε καλά και εφαρμόστε μόνο μια σταγόνα κάτω από κάθε μάτι.

  1. Αντιρυτιδική προστασία

Όπως είδαμε παραπάνω, το έλαιο tamanu είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που λιπαίνουν και θρέφουν το δέρμα, καθιστώντας το ελαστικό και σφριγηλό. Διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι γνωστό ότι προκαλούν λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Δημιουργήστε το δικό σας αντιρυτιδικό serum ως εξής: Σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκαλάκι, προσθέστε 1 κ.γ. έλαιο tamanu, 1 κ.γ. έλαιο ροδιού και 1 κ.γ. λάδι βιταμίνης Ε. Τώρα προσθέστε 2 σταγόνες έλαιο λεμονιού, 2 σταγόνες έλαιο σανταλόξυλου και 2 σταγόνες έλαιο λεβάντας. Κλείστε το μπουκάλι και ανακινήστε καλά για να το αναμίξετε. Χρησιμοποιήστε το σέρουμ αφού καθαρίσετε το πρόσωπό σας.

  1. Ενυδατώνει το δέρμα

Εάν έχετε ξηρό δέρμα, μπορείτε να συνδυάσετε 2 κουταλιές tamanu με ¼ του φλιτζανιού λάδι αβοκάντο. Αποθηκεύστε το σε φιάλη που να διαθέτει σταγονόμετρο και εφαρμόστε μερικές σταγόνες σε όλο το δέρμα σας μόλις βγείτε από το ντους και πριν σκουπιστείτε με πετσέτα. Για το φυσιολογικό δέρμα, αναμείξτε 2 κουταλιές λάδι tamanu με ¼ φλιτζάνι λάδι jojoba και χρησιμοποιήστε το όπως αναφέρεται παραπάνω.

  1. Θεραπεύει τις ουλές

Έχετε οποιουδήποτε είδους ουλών; Είτε από ακμή, από χειρουργική επέμβαση, ανεμοβλογιά ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, το λάδι tamanu μπορεί να βοηθήσει! Απλά ρίξτε μερικές σταγόνες tamanu σε μια μπατονέτα και εφαρμόστε απαλά στην ουλή. Εάν έχετε ουλές ακμής, εφαρμόστε το λάδι μέχρι  3 φορές την ημέρα μέχρι να σβήσει η ουλή. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο γρήγορα εξαφανίζεται χάρη στις εξαιρετικές ιδιότητες αναδόμησης του δέρματος του tamanu oil!

  1. Προσφέρει προστασία από τον ήλιο

Οι Πολυνήσιοι το χρησιμοποίησαν για να προστατεύσουν το δέρμα τους από το έντονο ηλιακό φως. Είναι επίσης καταπραϋντικό και θεραπευτικό για τα ηλιακά εγκαύματα.

  1. Θεραπεύει τις πληγές

Ξέρατε ότι οι αρχαίοι Πολυνήσιοι χρησιμοποιούσαν το tamanu για να θεραπεύσουν κάθε είδους πληγές; Δεδομένου ότι αυτό το πολύτιμο έλαιο είναι αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες και ενυδατικό, επιταχύνει το ρυθμό επούλωσης των τραυμάτων.

  1. Καταπραΰνει τα εξανθήματα

Το λάδι Tamanu είναι καλό για κάθε είδους δερματικά εξανθήματα χάρη στις αντιβακτηριαδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Για να χρησιμοποιήσετε σε δερματικά εξανθήματα, απλά πάρτε μια μπατονέτα και ρίξτε 4 σταγόνες λάδι tamanu και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree oil Εφαρμόστε το πάνω στα εξανθήματα μετά από ένα ντους.

  1. Εξασθενεί τις ραγάδες

Ακριβώς όπως θεραπεύει τα σημάδια, το λάδι tamanu επίσης εξασθενεί τις ραγάδες με τη δύναμη των κυτταρικών αναγεννητικών ιδιοτήτων του. Εάν έχετε ραγάδες, λοιπόν φτιάξτε μόνοι σας μια κρέμα που βοηθά πολύ! Μπορείτε να την κάνετε ως εξής:

tamanu oil naturanrgΠάρτε ένα κύπελλο μέτρησης τύπου pyrex και προσθέστε ¼ φλιτζανιού βούτυρο shea και ¼ φλ. βούτυρο κακάο. Τώρα πάρτε ένα δοχείο και γεμίστε το με ¼ φλ. νερό και βάλτε το πάνω στη φωτιά σε χαμηλή θερμότητα. Τοποθετήστε απαλά το κύπελλο μέτρησης μέσα στο δοχείο (μπεν μαρί). Το νερό θα ζεσταθεί και θα λιώνει απαλά τα βούτυρα shea και κακάο. Μόλις λιώσουν, αφαιρέστε το σκεύος από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει λίγο και στο τέλος προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι tamanu.

Κρατήστε το κύπελλο στο ψυγείο για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτε το και προσθέστε 7 σταγόνες λάδι λεβάντας. Χτυπήστε το μερικώς στερεοποιημένο μίγμα με ένα μίξερ χειρός μέχρι να «κρεμώσει». Η κρέμα σας είναι έτοιμη! Αποθηκεύστε τη σε ένα αποστειρωμένο βάζο και εφαρμόστε τη ελεύθερα πάνω από τις ραγάδες, κάθε βράδυ.

  1. Μυκητιασικές λοιμώξεις

Το λάδι Tamanu μπορεί φυσικά να θεραπεύσει τις μυκητιασικές λοιμώξεις στο δέρμα ή στο τριχωτό της κεφαλής! Απλά τοποθετήστε 4 σταγόνες σε μια μπατονέτα μαζί με 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο ρίγανης και εφαρμόστε στην πάσχουσα περιοχή. Έχει καλά αποτελέσματα και κατά της μυκητίασης των νυχιών.

*Προσοχή: Πάντα να αραιώνετε το λάδι ρίγανης. Είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα στο δέρμα, αν χρησιμοποιηθεί απρόσεκτα!

  1. Για την περιποίηση των μαλλιών

Είναι εξαιρετικό για τα μαλλιά. Αποκαθιστά τη λάμψη των μαλλιών, καταπολεμά τις μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής μειώνοντας τη φλεγμονή.  Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε μια κουταλιά έλαιο tamanu στο σαμπουάν ή το κοντίσιονερ για να επωφεληθείτε από τις μοναδικές του ιδιότητες για υπέροχα μαλλιά!

Πηγή: Naturanrg#98o

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *