LifeΆνθρωποιH Ελένη Ανδρεάδη μιλάει στη Natura Nrg

H Ελένη Ανδρεάδη μιλάει στη Natura Nrg

“Δεν χρειάζεται να είσαι Σουπερμαν για να αλλάξεις τον κόσμο… Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη. Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο… Τι κάνεις όταν η αποστολή σου είναι το ακατόρθωτο και εσύ είσαι ένα κανονικό παιδί; Φτάνει το θάρρος και η βοήθεια της παρέας σου-κανονικά παιδιά κι αυτά, για να τα καταφέρεις;”

Της Μαρίας Γκέκα

Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Σε έναν κόσμο, όμως, που το περιβάλλον καταστρέφεται καθημερινά, εκείνο που πρώτα πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να το αγαπούν και να το προστατεύουν. Αλλά πώς;

Δύσκολο εγχείρημα να γράψεις ένα βιβλίο που να απευθύνεται σε παιδιά. Να είναι πρωτότυπο, έξυπνο, αστείο που να μοιάζει με παιχνίδι και συγχρόνως να θίγει τόσο σημαντικά θέματα. Όπως η διάσωση του πλανήτη μας από χίλιες δυο καταστροφές που εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουμε προκαλέσει. Κι όμως η Ελένη Ανδρεάδη έχει καταφέρει να αγγίξει τις παιδικές ψυχές με αυτό το μοναδικό τρόπο! Και το σημαντικότερο έχει καταφέρει να εμπνεύσει με τα βιβλία της με παιδιά απ’ όλον τον κόσμο, αφού δύο πρώτα της βιβλία πουλήθηκαν στον εκδοτικό οίκο CITIC Kids, έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς της Κίνας.

Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον έγινε επαγγελματική ενασχόληση

Η ίδια, παρόλο που από μικρή αγαπούσε τη φύση, τα ζώα, τη θάλασσα, δεν φανταζόταν πως στην πορεία το ενδιαφέρον για το περιβάλλον θα γινόταν επαγγελματική ενασχόληση. Μετά από κάποια χρόνια εργασίας ως στρατηγικός σύμβουλος σε εταιρείες και οργανισμούς στο εξωτερικό, αποφάσισε να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές σ’ αυτό τον τομέα στην Αμερική.

Τα περιβαλλοντικά θέματα είναι κατεξοχήν θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, το τώρα και το αύριο, την ποιότητα ζωής μας και την δικαιοσύνη σχετικά με τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που επηρεάζονται το μέγιστο από τις αρνητικές επιπτώσεις των προβλημάτων. Το περιβάλλον δεν είναι κάτι έξω από εμάς, αφορά όλους μας, γιατί είναι το σπίτι μας και το σπίτι των παιδιών μας. Αν γνωρίζεις, για παράδειγμα, ότι η πλαστική σακούλα μιας χρήσης που παίρνεις στο σουπερμάρκετ καταλήγει στο πιάτο σου καθώς σπάει σε μικρά κομμάτια και την τρώνε τα ψάρια, πώς να σε αφήνει αδιάφορο το θέμα την ρύπανσης του πλαστικού;

Η Natura nrg, με αφορμή την έκδοση του τελευταίου βιβλίου «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, συνάντησε την κ. Ελένη Ανδρεάδη για μια όμορφη συζήτηση. 

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε τη συγγραφική σας πένα για ν’ απευθυνθείτε σε μεγαλύτερα παιδιά (10 +). Τι οδήγησε σ’ αυτή σας την απόφαση;

Η ιστορία πιστεύω πως με οδήγησε εκεί. Θέλησα να γράψω ένα μυθιστόρημα στο οποίο ένα απλό παιδί βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα γιγαντιαίο παγκόσμιο πρόβλημα που απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, την κλιματική αλλαγή, και παίρνει την απόφαση να προσπαθήσει να το επιλύσει. Στο μυαλό μου ο ήρωας αυτός έπρεπε να είναι περίπου δώδεκα χρονών για να καταφέρει να ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι, έτσι όπως το φαντάστηκα.

Το βιβλίο επίσης περιέχει περισσότερα στοιχεία για την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, όπως και απο τις φυσικές επιστήμες, που ταιριάζουν ηλικιακά σε ελαφρώς μεγαλύτερα παιδιά απο αυτά που διαβάζουν τη σειρά Πράκτορες του Πλανήτη.

Το κοινό αλλάζει, ο στόχος όμως όχι: η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι σε μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Τι μέσα χρησιμοποιήσατε αυτή τη φορά για να κάνετε τους προ-εφήβους να ταυτιστούν με την ιστορία σας;

Σκοπός μου δεν ήταν να γράψω ένα περιβαλλοντικό βιβλίο, αλλά μια συναρπαστική περιπέτεια με αφορμή αυτο το ζήτημα. Διαβάζοντας τα παιδιά πάλι θα μάθουν για το θέμα, αλλά όχι με συνειδητό τρόπο ή με διδακτισμό. Πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή είναι μέρος του μυστηρίου, χρήσιμες για την επίλυσή του, εμπειρίες του ταξιδιού και μέρος του ακατόρθωτου στόχου τους. Πάνω απο όλα ελπίζω να ταυτιστούν οι αναγνώστες με τους ήρωες, να μοιραστούν την αγωνία και τις αμφιβολίες τους για τη σημασία που μπορεί να έχουν οι δικές τους πράξεις και πρωτοβουλίες, και τελικά να διαπιστώσουν πως μπορεί κανείς να ξεπεράσει φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσκολίες και να αποκτήσει χαρά στη ζωή του υπηρετώντας ένα σκοπό μεγαλύτερο απο τον εαυτό του.

Συστήστε μας το δωδεκάχρονο ήρωά σας. Σε ποια περιπέτεια θα μπλεχτεί και ποια είναι η ουρανοκατέβατη αποστολή του;

Ο Τζάστιν είναι ένα ψηλό, κοκκινομάλλικο, ορφανό παιδί που ζει με την αινιγματική γιαγιά του. Τον βασανίζει ο νταής του σχολείου και έχει αποφασίσει πως μισεί τους υπερήρωες αφού είναι πεποισμένος πως οι κακοί πάντα κερδίζουν στην πραγματική ζωή. Ένα βράδυ λαμβάνει ένα άκρως απόρρητο γράμμα απο άγνωστο αποστολέα, ο οποίος τον καλεί να σώσει τον κόσμο απο ένα επικίνδυνο μείγμα αερίων. Αφού ανακαλύπτει πως πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, με μια παρέα αναπάντεχων φίλων θα επιχειρήσει το ακατόρθωτο ταξιδεύοντας στις άκρες του πλανήτη.

Τελικά, μπορεί ένα απλό παιδί να σώσει τον κόσμο; Και αν ναι, ποια είναι τα πιο ισχυρά όπλα του για να τα καταφέρει;

Πιστεύω πολύ στην ατομική πρωτοβουλία. Όλα ξεκινούν από εκεί, όλες οι θετικές αλλαγές που έχουν συμβεί στον κόσμο, κάποιος, κάποτε τις ονειρεύτηκε. Στο βιβλίο, ο Τζάστιν θυμάται τι του είπε η μητέρα του πριν χρόνια όταν αυτός ανακάλυψε πως ο Σούπερμαν δεν υπάρχει στα αλήθεια. Δεν χρειάζεται να είσαι Σουπερμαν για να αλλάξεις τον κόσμο, του είχε πει λίγο πριν φύγει από τη ζωή του για πάντα. «Υπάρχουν πολλοί πραγματικοί άνθρωποι που κάνουν κάθε μέρα εξωπραγματικά, εξαιρετικά πράγματα… Άνθρωποι με καλή καρδιά και θάρρος, όπως εσύ».

Η στροφή προς την αειφορία μοιάζει μονόδρομος. Τι θα λέγατε σε όσους δυσανασχετούν και αρνούνται να κάνουν «θυσίες», όπως να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες και καλαμάκια;

Θα έλεγα να νοιαστούν να μάθουν περισσότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Αυτή η αντιμετώπιση πιστεύω πως προκαλείται απο έλλειψη ενημέρωσης σε βάθος. Πολλοί θεωρούν οτι τα περιβαλλοντικά προβλήματα αγγίζουν κάποιον άλλο και όχι αυτούς. Στην πραγματικότητα, το πλαστικό που λέτε για παράδειγμα, βρίσκει το δρόμο του στην τροφική αλυσίδα, στα ψάρια, μέχρι και στο αλάτι που τρώμε. Δηλητηριάζουμε τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, και μετά απορούμε γιατί ένας στους δύο ανθρώπους θα αναπτύξουν καρκίνο στη ζωή τους. Οπότε θα έλεγα να ενημερωθούν, να καταλάβουν οτι το θέμα τους αφορά και να αλλάξουν τον τρόπο τους έστω για εγωιστικούς λόγους.

Who is who

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στις μεταπτυχιακές της σπουδές. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία.

Το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, (www.planetagents.org) με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Πρακτόρων του Πλανήτη υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και βραβεύτηκαν το 2013 ως προς την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015. Τα βιβλία της μεταφράζονται και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη: Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, Η εκδίκηση του Πουφ, Τα τέρατα των ωκεανών.

Πηγή NaturaNrg #94

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης