LifeΕλληνικά νησιά - ερημίτες

Ελληνικά νησιά – ερημίτες

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Μόνο τα 227 κατοικούνται. Κι από αυτά, περίπου 80 έχουν πληθυσμό πάνω από 100 κατοίκους. Ελληνικά νησιά – ερημίτες 

Εμείς λοιπόν αυτό το καλοκαίρι θα σας ξεναγήσουμε σε 3 μικρά νησιά που βρίσκονται ανατολικά, νότια και δυτικά στα πελάγη μας. Έχουν μια χούφτα κατοίκους και παραμένουν ακόμη και σήμερα το 2021, αμόλυντα και καλά προστατευμένα από τη σύγχρονη ευτέλεια. Ελληνικά νησιά – ερημίτες 

Απείραχτη ομορφιά αγκυροβολημένη μεσοπέλαγα σε Αιγαίο και Ιόνιο

Σαρία: Το ορμητήριο των Σαρακηνών πειρατών

Ελληνικά νησιά - ερημίτεςΣτα Δωδεκάνησα, δίπλα στην Κάρπαθο, η Σαρία με τις αρχαίες ερειπωμένες πολιτείες κρατάει καλά κρυμμένα μυστικά και ιστορίες πειρατών. Κάποτε ήταν συνδεδεμένη με τη γειτονική Κάρπαθο και χωρίστηκε από αυτήν μέσω της διάβρωσης. Σήμερα τα δύο νησιά χωρίζει μια στενή λωρίδα θάλασσας, το “Στενό της Σαρίας”, πλάτους 100 μέτρων και βάθους 2,5 μέτρων, ο οποίος είναι απαγορευτικός για τη διέλευση σκαφών μεγάλου βυθίσματος.Ελληνικά νησιά – ερημίτες

Στο νησί μπορεί να μην κατοικούν άνθρωποι, (στην απογραφή του 2011 δήλωσαν το νησί ως κατοικία τους 22 επιστήμονες που κάνουν έρευνες για τη μεσογειακή φώκια), ζουν όμως τόσα είδη πτηνών και άγριων ζώων, ώστε αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Πράγματι, είναι σημαντικός βιότοπος και τόπος αναπαραγωγής για πουλιά και θαλάσσιους οργανισμούς. Η απόκρημνη και γαλήνια ακτογραμμή του αποτελεί αγαπημένο καταφύγιο για τις σπάνιες και ακριβοθώρητες μεσογειακές φώκιες.

Ελληνικά νησιά - ερημίτες

Δεν ήταν πάντοτε ερημικό νησί

Βλέπεις παντού ερειπωμένα μνημεία και υπολείμματα αρχαίων οικισμών. Τα ερείπια των θολωτών οικημάτων που θα βρεις στον κύριο οικισμό της Σαρίας, τα Παλάτια, μαρτυρούν ότι εδώ έζησαν Σαρακηνοί πειρατές, που λεηλάτησαν τις ακτές τον 15ο αιώνα  και έδιωξαν τους κατοίκους. Για 300 χρόνια οι Αγαρηνοί έστησαν τη δική τους καλά κρυμμένη πολιτεία. Μικρά πέτρινα, μονόχωρα θολοσκεπή σπίτια ορισμένα εκ των οποίων σε πολύ καλή κατάσταση, χτισμένα και στις δυο παρειές των λόφων που περικλείουν τον κολπίσκο, ξένα προς τα δικά μας πρότυπα. Αυτή η αρχιτεκτονική συναντάται στη Συρία, στην Ανδαλουσία και στο μικρό νησάκι της Σαρίας!

Αυτά όμως έγιναν κάποτε… σήμερα η Σαρία είναι μια ιδανική επιλογή, αν αποζητάς ελευθερία και γαλήνη. Θα απολαύσεις το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας στην παραλία, το κολύμπι σε καταγάλανα νερά ή την πεζοπορία στο εσωτερικό του νησιού.

Διαβάστε επίσης ⇒ 4 ελληνικά νησιά … όπου ο χρόνος έχει σταματήσει!

Καστός: ο ερημίτης του Ιονίου

Γνωρίζετε ποιο είναι το μικρότερο σε έκταση κατοικημένο νησί του Ιονίου; Ο Καστός, το πανέμορφο νοτιότερο νησί της Λευκάδας!

Ο Καστός είναι η μικρότερη κατοικίσιμη νησίδα των Επτανήσων. Παλαιότερα, το 1950, είχε περίπου 300 κατοίκους και δημοτικό σχολείο. Σήμερα σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 78. Γαλήνιο, πανέμορφο και ευλογημένο, το νησί αυτό αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν να περάσουν τις διακοπές τους μακριά από τους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Θα είναι αυτοί, ο ουρανός, η θάλασσα και οι φιλόξενοι κάτοικοι του Καστού. Χαμηλοί λόφοι, δαντελωτές ακτές και ελιές παντού.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ένα καλοκαίρι αφιερωμένο στην ευρωστία μας

Ένας καταπληκτικός ψαρότοπος

Ο Καστός είναι ιδανικό, ασφαλές αγκυροβόλιο και καταπληκτικός ψαρότοπος. Ο μοναδικός οικισμός του με τα πέτρινα σπίτια και τις ταβέρνες είναι χτισμένος γύρω από το λιμάνι και αποτελείται από περίπου 50 μόνιμους κατοίκους που φυσικά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται.

Οι δρόμοι είναι λιγοστοί στο νησί, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια και βέβαια με βάρκα. Κάθε κάτοικος του νησιού έχει τη δική του βάρκα, ή μικρό ταχύπλοο. Το Σαρακήνικο, ο δυτικός φυσικός όρμος του νησιού απέκτησε μικρό μώλο. Έτσι η δυνατότητα ελλιμενισμού είναι εφικτή ακόμα και σε κακοκαιρία για να μην αποκλείεται το νησί από τους ισχυρούς νοτιάδες…

Παραλίες και μονοπάτια

Οι παραλίες του είναι τα Αμπελάκια, το Φύκι, το Βάλι, η Κοιλάδα, ο Άγιος Αιμιλιανός, η Λίμνη, το Καμίνι και το Βρισίδι στα ανατολικά, που είναι προσβάσιμες και από την ξηρά. Η δυτική πλευρά του είναι απόκρημνη και δεν έχει παραλίες.

Τα μονοπάτια του νησιού περπατιούνται πολύ ευχάριστα. Η θέα από το μονοπάτι της κορυφογραμμής που πηγαίνει προς τα βόρεια είναι εξαιρετική. Επίσης ο μικρός δρόμος που ανοίχτηκε τελευταία, προσφέρει μια ευχάριστη βόλτα ανάμεσα από το καταπράσινο τοπίο που χαρίζει ηρεμία και γαλήνη. Στη θέση Καλικερίμη διατηρείται ελαιώνας με αιωνόβιες ελιές. Είναι ψηλές με φαρδύ κορμό και μεγάλες ρίζες που δείχνουν ότι πρέπει να είναι εκατοντάδων ετών. Λίγο πιο βόρεια από το λιμάνι του Καστού, στον Aγιο Αιμιλιανό, υπάρχει μια μικρή σπηλιά, η Φωκότρυπα, με 30 μέτρα περίπου βάθος και λίγη αμμουδιά στο εσωτερικό της. Από το όνομά της συμπεραίνουμε ότι στην περιοχή έβρισκαν καταφύγιο φώκιες.

Ο Καστός συνδέεται με καΐκι με την ηπειρωτική Ελλάδα. Κάθε μέρα έχει λίγα δρομολόγια από και προς την απέναντι ακτή του Μύτικα, και ένα δρομολόγιο από το Νυδρί.

Το νησί έχει φανατικούς οπαδούς που έρχονται κάθε καλοκαίρι να ζήσουν λίγες μέρες ηρεμίας και ξεγνοιασιάς σε μια ατμόσφαιρα διαφορετική, σε ένα περιβάλλον αμόλυντο και γαλήνιο ακόμα, σαν να βρίσκονται στην άκρη της γης.

Αντικύθηρα: Στο πέρασμα για την Κρήτη

Ελληνικά νησιά - ερημίτεςΈνα μικρό νησί με έκταση περίπου 20 τετρ. χλμ., θα συναντήσουμε στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Η στρατηγική του θέση μοναδική: ελέγχει το πέρασμα από το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο προς τη Δυτική Μεσόγειο. Γνωστό το νησί από το αρχαίο ναυάγιο. Εδώ βρέθηκε ο Έφηβος των Αντικυθήρων και ο πολύπλοκος μηχανισμός των Αντικυθήρων. Επίσης, στο νησί λειτουργεί κέντρο έρευνας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Οι επιστήμονες μελετούν 250 είδη πουλιών στο νησί και στα μικρά βραχόνησα κοντά στις ακτές του.

Ελληνικά νησιά - ερημίτεςΚάποτε τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο είχαν 800 μόνιμους κατοίκους. Τώρα απέμειναν κάτω από 50. Οι περισσότεροι ζουν στον Ποταμό, πρωτεύουσα και λιμάνι στη βόρεια ακτή. Το νησί συνδέεται με την Κρήτη, τον Πειραιά και τη Νεάπολη Λακωνίας. Το ταξίδι στα Αντικύθηρα έχει τη δική του γοητεία. Ήρεμη απλή ζωή, καλό φαγητό, κολύμπι, αξιοθέατα και περίπατοι σε ωραίο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένας κοινοτικός ξενώνας.  Επίσης μπορείτε να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ  στην ύπαιθρο. Προϋπόθεση ο σεβασμός στους κατοίκους του νησιού και στο φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: Naturanrg#121owww.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης