GreenΕλλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης …

                        Φαίνεται πάντα αδύνατο …μέχρι να γίνει.*

                                     *Nelson Mandela

Mε αυτή τη ρήση του Nelson Mandela, παίρνουμε δύναμη και αισιοδοξούμε ότι σύντομα τα πλαστικά μιας χρήσης για τη χώρα μας θα αποτελούν παρελθόν!

logo-ellada-choris-plastika-mias chrisisΤι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όλοι μας πρέπει να ξεχάσουμε τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια και μια σειρά από άλλα είδη και να στραφούμε προς άλλες εναλλακτικές επιλογές που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Εδώ και 70-80 χρόνια χρησιμοποιούμε πλαστικά μίας χρήσης. Καθιερώθηκαν γιατί ήταν η «ευκολία» στην καθημερινότητα των ανθρώπων κι έγιναν συνήθεια και μόδα.  Πλέον αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Τόνοι πλαστικών παράγονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για τις τουλάχιστον επτά δεκαετίες που χρησιμοποιούνται, χρειάζονται 1.000 χρόνια (!) για να αποσυντεθούν…

Πλαστικά μίας χρήσης (single-use plastics), ονομάζονται τα πλαστικά  εκείνα που χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά πριν πεταχτούν ή ανακυκλωθούν. Πρόκειται για είδη, όπως πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, αναδευτήρες καφέ, μπουκάλια αναψυκτικών και νερού και οι περισσότερες συσκευασίες τροφίμων.

Γνωρίζετε ότι:

  • Παράγονται περίπου 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού κάθε χρόνο και το ήμισυ αυτών είναι μίας χρήσης! Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 10-13% των πλαστικών ειδών ανακυκλώνονται. Η φύση του αναλώσιμου πλαστικού με βάση το πετρέλαιο καθιστά δύσκολη την ανακύκλωση και πρέπει να προσθέσουν νέα παρθένα υλικά και χημικά σε αυτό. Επιπλέον, υπάρχει περιορισμένος αριθμός αντικειμένων όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακυκλωμένα πλαστικά.
  • Το πλαστικό με βάση το πετρέλαιο δεν είναι βιοαποικοδομήσιμο και συνήθως πηγαίνει σε χώρο υγειονομικής ταφής ή «βρίσκει το δρόμο του» στη θάλασσα και στους ωκεανούς. Πράγματι, το πλαστικό δεν μπορεί να βιοαποικοδομηθεί (αποσύνθεση σε φυσική ουσία όπως το έδαφος). Αντίθετα, θα αποικοδομηθεί (διασπάται) σε μικροσκοπικά σωματίδια μετά από πολλά χρόνια. Κατά τη διαδικασία της διάσπασης, απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες (πρόσθετα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση και τη σκλήρυνση του πλαστικού) που εισέρχονται στην τροφοδοσία τροφίμων και νερού.
  • Αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες κυκλοφορούν στο αίμα μας.  Και σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες διαταράσσουν το ενδοκρινικό μας σύστημα προκαλώντας καρκίνο, στειρότητα, γενετικές ανωμαλίες, μειωμένη ανοσία και πολλές άλλες ασθένειες.

⇔ δείτε: Γιατί οι ενδοκρινείς διαταράκτες (ΕΔs) βλάπτουν την υγεία; 

Η ώρα για μία Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης έρχεται!

Το προσεχές διάστημα η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργού περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, ενσωματώνει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση 9 είδη πλαστικών μίας χρήσης: δοχεία τροφίμων από φελιζόλ, ποτήρια από φελιζόλ και τα καπάκια τους, κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών, από τις αρχές Ιουλίου 2021 θα αποτελούν πλέον παρελθόν.

Μάλιστα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός, εγκαινιάζοντας την καμπάνια “Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης”, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν από το δημόσιο, 6 μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021, από τον Ιούλιο που προέβλεπε η σχετική Οδηγία.


Με αφορμή λοιπόν όλη αυτή την προσπάθεια απευθυνθήκαμε στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και συγκεκριμένα στην  κ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος, με σκοπό να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης. Ποιος θα είναι ο ρόλος του Κοινωφελούς  Ιδρύματος  Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σ’ αυτή την προσπάθεια;

Χάρη στα προγράμματα που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει από την έναρξή του το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς που ασχολούνται με το θαλάσσιο περιβάλλον και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά στη χώρα μας.

Η κ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, κατά τη διάρκεια μιας δράσης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσκάλεσε το Ίδρυμα να συνεργαστούν στην προετοιμασία της χώρας για τη μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, με αφορμή την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης». Εμείς συντονίζουμε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στην καθημερινότητά μας, τον περιορισμό του αποτύπωματός τους στο περιβάλλον και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης σε όλα τα ΜΜΕ, ενημερωτικές εκδηλώσεις, την ενεργοποίηση επιδραστικών μελών της ελληνικής κοινωνίας σε όλο το φάσμα, καθώς και την πραγματοποίηση επιλεγμένων δράσεων στο πεδίο. Παράλληλα προσκαλούνται επιχειρήσεις όλων των κλάδων να συνεργαστούν με το πρόγραμμα, εντάσσοντας τις δράσεις τους κάτω από την «ομπρέλα» του.

Μιλήστε μας για τις μέχρι τώρα δράσεις του Ιδρύματος όσον αφορά την πλαστική μόλυνση στις ελληνικές θάλασσες και στη Μεσόγειο…

Κύριος στόχος του Ιδρύματος είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τη ρύπανση και δη από πλαστικά, που αποτελεί κυριολεκτικά μια μάστιγα της εποχής μας. Αυτό το υλοποιεί με τρεις τρόπους. Σχεδιάζει και υλοποιεί δικά του προγράμματα, συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς και φορείς, ενώ υποστηρίζει οικονομικά δράσεις τρίτων σε τομείς ενδιαφέροντός του.

idryma-laskaridi-typfonas-ploio

Στον τομέα των θαλάσσιων προγραμμάτων, ένα από τα πιο φιλόδοξα είναι το “Typhoon Project”, το οποίο, με χρήση του ομώνυμου ιδιόκτητου πλοίου, καθαρίζει προσιτές αλλά και απρόσιτες ακτές της Ελλάδας σε μεγάλη κλίμακα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο «τρέχει» σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και στοχεύει να καθαρίσει το σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής στα επόμενα χρόνια.

Στον τρίτο χρόνο του φέτος, το “SeaChange Greek Islands” έχει ως περιοχή εφαρμογής δέκα μικρά νησιά των Κυκλάδων. Κορμός του είναι μια σειρά από πολυεπίπεδες δράσεις για την προστασία της θάλασσας και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία, προγράμματα citizen science για εφήβους, ενημέρωση των επιχειρηματιών και των κατοίκων, καθώς και δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθών.

Με βασική στόχευση τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης, έχει ήδη καταγράψει σημαντικές επιτυχίες, όπως τη μετατροπή της Δονούσας στο πρώτο «plastic free» νησί της Μεσογείου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για εμάς το πρόγραμμα “Fishing For Litter”, το οποίο συνεργάζεται με επαγγελματίες αλιείς για την απομάκρυνση των απορριμμάτων που «ψαρεύουν» στα δίχτυα τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αλιέων, στις περιοχές Μηχανιώνας και Καβάλας, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSEA.

katharismos akton-idryma laskaridi

Τέλος, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο χρόνια το Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον. Μέλη του είναι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινωφελή ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, think-tank καθώς και επιχειρήσεις.

Το πλοίο Typhoon, συνέχισε τις δράσεις του το καλοκαίρι με παράκτιους και υποθαλάσσιους καθαρισμούς στο Αιγαίο. Πείτε μας για τις αποστολές που ολοκλήρωσε…

Στον ένα χρόνο δράσης του, το Typhoon έχει καθαρίσει 1.319 παραλίες και έχει περισυλλέξει 118.574 κιλά απορριμμάτων, από ανοργάνωτες και απροσπέλαστες ακτές. Με πιο πρόσφατες τις Β. Σποράδες, έχει «σαρώσει» παραλίες όλης της χώρας όπως της Αττικής, των Κυκλάδων, των Κυθήρων, της Κρήτης, της Εύβοιας, της Μακρονήσου και του Αργοσαρωνικού.

draseis-idryma laskaridi

Πέραν των καθημερινών καθαρισμών ακτών, ο «Τυφώνας» λειτουργεί και ως ερευνητική βάση για επιστημονικές ομάδες που διερευνούν περιβαλλοντικά θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και με την ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει πραγματοποιήσει δράσεις με στόχο τη διερεύνηση του φορτίου από απορρίμματα στους κόλπους του Σαρωνικού και, πρόσφατα, του Θερμαϊκού. Εκεί, με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων οχημάτων (ROV), καταγράφει την έκταση της ρύπανσης στον πυθμένα της θάλασσας στις εν λόγω περιοχές. Αντίστοιχα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται για τον εντοπισμό πλαστικών σε ακτές με χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών εξοπλισμένων με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας.

Στην εποχή του Covid-19 το πλαστικό μιας χρήσης «δυνάμωσε» παγκοσμίως είτε με τη μορφή της μάσκας είτε με τα πλαστικά γάντια ή με τις ατομικές συσκευασίες των τροφίμων. Πιστεύετε ότι θα έχουμε ένα πισωγύρισμα στη μεγάλη  προσπάθεια που γίνεται για την κατάργησή του;

Με δεδομένη την προτεραιότητα στην υγεία, όντως παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η χρήση μάσκας είναι, βεβαίως, απαραίτητη για όλους. Ωστόσο, από τη θέση μας θα θέλαμε να προτρέψουμε το κοινό να κινηθεί υπεύθυνα, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενα είδη προστασίας, αλλά και να φροντίσει για την ορθή απόρριψη των ειδών μίας χρήσης – για τη δημόσια υγεία, αλλά και για το περιβάλλον.

Θέλω να πιστεύω πως οι αλλαγές που ήρθαν στην καθημερινότητά μας μαζί με τον κορονοϊό, όπως η αύξηση πλαστικού συσκευασίας, είναι προσωρινές. Ήδη τα καταστήματα καφέ δέχονται ξανά τα ατομικά επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια των πελατών τους – κι αυτό είναι ένα θετικό σημάδι. Θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αδιαπραγμάτευτη προστασία της υγείας όλων μας και στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οποία επίσης δεν χωρούν εκπτώσεις.

Εκτός από τη μεγάλη προσφορά 660.000  επαναχρησιμοποιούμενων ατομικών μπουκαλιών στους μαθητές των σχολείων μας, ποιο είναι το επόμενο βήμα σας στη μάχη κατά των πλαστικών;

mpoukalia-nerou-se sxoleia-idryma-laskaridi

Ο προγραμματισμός του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη συνεχίζεται με την εφαρμογή όλων των παραπάνω προγραμμάτων μας, τα οποία είναι μακροπρόθεσμα. Για τον αμέσως επόμενο χρόνο, σημαντική παραμένει η ενεργός συνεργασία μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το πρόγραμμα “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης”

Περισσότερες πληροφορίες για μια Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης: www.supfree.gr

πηγή: naturanrg.gr, Natura Nrg #116

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης