LifeΑποδράσειςΕλληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάς

Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάς

Η Ελλάδα έχει πάνω από 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, από τα οποία μόνο τα 227 είναι κατοικημένα. Πρόκειται για φαινόμενο μοναδικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάς
Τα περισσότερα βρίσκονται στο Αιγαίο. Νησιά που μπορεί να απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές σε πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία, σε αρχιτεκτονικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά. Άλλα πλούσια σε βλάστηση, άλλα γυμνά, άλλα πολύχρωμα, άλλα κάτασπρα… Όλα πάντως λουσμένα στο γαλάζιο της θάλασσας και στο έντονο φως του ήλιου. Γεμάτα μικρά ξωκλήσια και γραφικά λιμανάκια, παραδοσιακά χωριά και όμορφες ακρογιαλιές…

της Μαρίας Γκέκα

Ανάµεσα στους πιο γνωστούς ελληνικούς προορισµούς, για τους ξένους κυρίως επισκέπτες, είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Ρόδος… Υπάρχουν όµως νησιά που συνεχίζουν να δείχνουν το αρχαίο και αυθεντικό πρόσωπο της Ελλάδας, για εκείνους που δεν αναζητούν κοινότοπες διακοπές και όσους δε θέλουν το µαζικό τουρισµό αλλά αντίθετα επιζητούν την ανόθευτη φυσική οµορφιά, την ποιητική ατµόσφαιρα, την αρχαία πολιτιστική µας κληρονοµιά.

Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάς-naturanrgΣάμος 

Η Σάμος του Πυθαγόρα, του Πολυκράτη και του Αρίσταρχου. Η φύση στάθηκε γενναιόδωρη μαζί της και την προίκισε με μοναδικές ομορφιές που ικανοποιούν στην κυριολεξία όλα τα γούστα. Ένα νησί «μύθος» ήδη από την αρχαιότητα, με πλήθος ιστορικών μνημείων όπως το Ηραίο, το μεγαλύτερο σωζόμενο ιερό αφιερωμένο στην Ήρα, αλλά και το μοναδικό στην κατασκευή Ευπαλίνιο Όρυγμα, μία σήραγγα υδραγωγείου μήκους 1.036 μέτρων, κατασκευασμένη τον 6ο αιώνα π.Χ. που θαυμάζεται μέχρι σήμερα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την κατασκευαστική της τελειότητα. Αν σας γοητεύει η ελληνική αρχαιότητα, αξίζει να την επισκεφτείτε και για τα πολλά ιστορικά σπήλαιά της. Στα σπήλαια του Κέρκη έζησε ο φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, πριν φύγει για τον Κρότωνα της Σικελίας.

Η περιήγηση στη Σάμο θα σας γεμίσει χρώματα κι αρώματα. Πυκνά δάση, πεδιάδες εύφορες, κατάφυτες από ελαιόδεντρα και αμπέλια που δίνουν τα φημισμένα προϊόντα της, λάδι και κρασί.  Το νησί συνδυάζει απόλυτα το ορεινό τοπίο των απότομων κορυφογραμμών της με τις πάμπολλες παραλίες, άλλες με άμμο, κι άλλες με ψιλό βοτσαλάκι, άλλες κοσμοπολίτικες, κι άλλες κρυφές κι απόμερες. Πανέμορφα και τα υποθαλάσσια τοπία της για τους οικολόγους και παθιασμένους δύτες. Λιβάδια της Posidonia oceanica απλώνονται γύρω απ’ όλο το νησί κατέχοντας μεγάλο μέρος της υποθαλάσσιας χλωρίδας. Στην, ούτως ή άλλως, πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα της Σάμου έρχονται να προστεθούν τα κοπάδια δελφινιών αλλά και αρκετές εμφανίσεις της μεσογειακής φώκιας που εμπλουτίζουν τη θαλάσσια ζωή.

Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάς-naturanrgAμοργός

Το νησί του φωτός και της ποίησης, η Αμοργός, απλώνεται στη μέση του Αιγαίου, κρύβοντας μέσα της απίστευτες ομορφιές. Με ξεχωριστή φύση, διαδρομές σε υψόμετρο, παραλίες με κρυστάλλινα νερά και μια ακαταμάχητα γραφική Χώρα, προσφέρεται για «ψαγμένες» διακοπές με οικολογικές εξερευνήσεις. Άλλωστε, η χλωρίδα στην Αμοργό είναι ιδιαίτερη με πολλά σπάνια ενδημικά είδη. Δεν είναι τυχαίο ότι το νησί πήρε το όνομά του από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού.

Η Αμοργός όσο μικρή κι αν δείχνει, δεν είναι για μια φορά ούτε για λίγες μόνο ημέρες. Άλλωστε, παρά τα μόλις 121 τετραγωνικά της χιλιόμετρα, είναι μακρόστενη και προσφέρεται τόσο για ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές όσο και για πολλά-πολλά χιλιόμετρα με μοτοσικλέτα. Άγριο το τοπίο, οδικές διαδρομές που κινούνται συνεχώς πάνω από τη θάλασσα σε ένα νησί με βραχώδεις και τραχιές ακτές, πολυτραγουδισμένο από ντόπιους και ταξιδιώτες. Αξέχαστο το ηλιοβασίλεμα στα Θολάρια, μοναδική η Χώρα της, από τις αυθεντικότερες των Κυκλάδων, όσο για το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας… σαν ζωγραφιά στο βράχο!

Δονούσα

Για πολλούς το πιο όμορφο μικρό νησί της Ελλάδας, η Δονούσα διατηρεί ακόμα την άγρια, ανεμοδαρμένη της φυσιογνωμία μέσα σε ένα χαρακτηριστικό πανάρχαιο, κυκλαδίτικο τοπίο. Μέσα σε μια μικρή έκταση 13,5 περίπου τ.χλμ. το τοπίο εναλλάσσεται διαρκώς. Ξανθές παραλίες, μεγάλα βράχια, πυκνόφυτα ξερορέματα, υποβρύχιες σπηλιές, μικρές κορυφογραμμές, ύφαλοι και ξερονήσια συνδυάζονται δημιουργώντας ένα πλούσιο οικοσύστημα, γεμάτο μικρές ανακαλύψεις. Η Δονούσα χαρακτηρίζεται από πολλά ακρωτήρια, όρμους και γκρεμούς που καταλήγουν στη θάλασσα.

Αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα για τα πουλιά. Ξεχωρίζει η έντονη παρουσία και το φώλιασμα στους απόκρημνους γκρεμούς του μαυροπετρίτη, ενώ στο Σκουλονήσι υπάρχει μια μικρή αποικία αιγαιόγλαρων.

Νίσυρος

Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάς

Ένα πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, όπου η λάβα, το θειάφι, τα μέταλλα και η ελαφρόπετρα του έχουν χαρίσει μια μοναδική φυσιογνωμία. Ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και τις ακτές της Μ. Ασίας, η Νίσυρος αποτελεί ένα γλυπτό των τεκτονικών δυνάμεων της φύσης. Η μορφολογία της είναι ορεινή και πετρώδης με ελάχιστα επίπεδα σημεία. Στο κέντρο του νησιού υπάρχει μια καλντέρα διαμέτρου 4 χλμ, μέσα στην οποία βρίσκεται ένας μεγάλος υδροθερμικός κρατήρας, ο «Πολυβώτης», με διάμετρο 260 μέτρων και βάθος 30 μ. Το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού είναι ιδιαίτερα εύφορο συμβάλλοντας έτσι σε μια πλούσια βλάστηση. Γύρω της υπάρχουν 4 νησάκια, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Γυαλί, ενώ ακολουθούν η Πυργούσα, η Παχιά και η Στρογγυλή.

Φολέγανδρος

Σαν ένα μικρό μαργαριτάρι του Αιγαίου όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, η Φολέγανδρος ξεμυτίζει ανάμεσα από τη Μήλο και τη Σίκινο έτοιμη να υποδεχτεί τους φίλους της ηρεμίας και της φύσης. Αν και ανήκει στην κατηγορία των μη κοσμοπολίτικων νησιών, συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η Φολέγανδρος είναι ένα απότομο και βραχώδες νησί με 600 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την αλιεία. Ο αυθορμητισμός και η ζεστασιά αυτών των ανθρώπων κερδίζουν από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη και συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα της ατμόσφαιρας που επικρατεί στο νησί.

Το άγριο τοπίο της Φολεγάνδρου, τα δαιδαλώδη δρομάκια της, η γοητευτική Χώρα που είναι μία από τις ομορφότερες κυκλαδίτικες πόλεις με τα κατάλευκα σπιτάκια να περικλείουν το Κάστρο της περιοχής, εμπνέουν τον κάθε ταξιδιώτη προσφέροντάς του αξέχαστες εικόνες. Το νησί προσφέρεται για συνεχείς περιπάτους κα περιηγήσεις από τη μια άκρη ως την άλλη. Διαθέτει απότομες αλλά πανέμορφες κρυστάλλινες παραλίες, άλλες εύκολα προσβάσιμες και άλλες όχι.

Χάλκη

Η Χάλκη αποτελεί τον ορισμό της ησυχίας, της χαλάρωσης, των περιπάτων….της απόλυτης κατάνυξης! Ένα από τα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, είναι ένας τόπος με παρθένες ομορφιές και πεντακάθαρες παραλίες. Ένας φιλήσυχος προορισμός των 300 κατοίκων με τον ένα και μοναδικό οικισμό, τον Εμποριό.

Τα τελευταία χρόνια η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί «κέντρο ειρήνης και φιλίας». Νέοι απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το νησί και διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάς

Χίος

Το νησί της μαστίχας και της άγριας τουλίπας, παρότι η μοίρα το έπληξε με μια μεγάλη πυρκαγιά, εξακολουθεί να είναι προικισμένο με την πιο πολύχρωμη, μυροβόλο άνοιξη της χώρας μας. Η Χίος είναι ένα πλούσιο νησί από κάθε άποψη. Δίπλα από τις ασιατικές ακτές, χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη ποικιλομορφία τοπίων, μία εύφορη γη και από οικοσυστήματα μέσα στα οποία ζουν πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στα βόρεια υψώνεται το δασωμένο, εντυπωσιακό όρος Πελινναίο, στα κεντρικά απλώνονται όμορφοι λόφοι με φρύγανα και ο διάσημος Κάμπος της Χίου και στα νότια επικρατεί η μεσογειακή βλάστηση με τα μαστιχόδεντρα. Η θέση της απέναντι στις ακτές της Μ. Ασίας, η γεωλογική της ιστορία, η τοπογραφία και η απομόνωσή της, οδήγησαν στην εξέλιξη μοναδικών φυτών και ζώων.

Τα ακριτικά…

Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάςΟθωνοί

Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα 3 Διαπόντια νησιά που βρίσκονται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Είναι ένα καταπράσινο νησάκι με πολλά παραδοσιακά σπίτια και εκκλησίες. Στην είσοδο του λιμανιού του νησιού υπάρχει μια πανέμορφη σπηλιά με το όνομα “Σπηλιά της Καλυψώς”, αφού και οι Οθωνοί εικάζεται ότι ήταν το νησί της Καλυψώς που κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.

Ψέριμος

Η Ψέριμος ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Κάλυμνο. Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού, περίπου 130, ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Διαθέτει όμορφες αμμουδερές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, κατάλληλες γι’ αυτούς που αναζητούν ήρεμες διακοπές και απομόνωση.

Καστελόριζο

Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάς

Η Μεγίστη, γνωστότερη με την ονομασία Καστελλόριζο, αποτελεί το νοτιανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Απέχει από τις τουρκικές ακτές μόλις 2 ναυτικά μίλια. Το επίσημο όνομα του νησιού, Μεγίστη, το πήρε λόγω του ότι είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα δεκατεσσάρων μικρών νησιών με πιο διάσημο τη Ρω.

Το νησί κυριαρχήθηκε από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και κατόπιν, το 1306, από τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου που ανοικοδόμησαν το ψηλό κάστρο του νησιού με τα υπερύψηλα διπλά του τείχη και τις πολεμίστρες, κάνοντάς το ένα από τα δυνατότερα οχυρά του Αιγαίου πελάγους. Πέρα από το σπουδαίο ιστορικό παρελθόν, το νησί προσφέρεται για μοναδικές οικολογικές εξερευνήσεις. Εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας, και της Μεσογείου, η Γαλάζια Σπηλιά. Γνωστότερο με τ’ όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη» – από τις φώκιες που κατοικούν μέσα – ξεχωρίζει για τους αμέτρητους σταλακτίτες και τα χιλιάδες αγριοπερίστερα που πετούν μέσα.

Γαύδος

Το νοτιότερο ελληνικό νησί που μυρίζει άγριο θυμάρι και διαπνέεται από χαλαρότητα όμοια με της δεκαετίας των 60’ s. Αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Στο νησί κατοικούν μόνιμα περίπου 50 άτομα, η εικόνα αυτή όμως αλλάζει το καλοκαίρι. Στη μέση του Λιβυκού πελάγους, με κρυστάλλινα γαλανά νερά, μαγευτικές παραλίες και δάση από κέδρους αποτελεί έναν παραμυθένιο προορισμό με πλούσια φυσική ομορφιά.
Η παραλία μάλιστα του Άη Γιάννη έχει αναδειχτεί ως η δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο από το Discovery Channel.

Τα «πράσινα» νησιά

Αη-Στράτης, Λειψοί, Τήλος, Παξοί, Σύμη. Νησιά με πολλές φυσικές ομορφιές, λίγους μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επιθυμία να γίνουν… «πράσινα». Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε πρόγραμμα που προβλέπει τη δημιουργία νησιών και ορεινών χωριών που θα έχουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, αφού θα καλύπτουν τις ανάγκες τους εξ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Παράλληλα, στα συγκεκριμένα νησιά θα εφαρμοστούν πιλοτικά και διάφορες καινοτομίες, όπως στους Παξούς με την αξιοποίηση του κύματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η προκήρυξη θα γίνει μέσα στον Ιούλιο και η επιλογή των δήμων ή κοινοτήτων που θα ενταχθούν σε αυτό προβλέπεται για τον Οκτώβριο. Πέρα από τον Αη- Στράτη που εδώ και αρκετό καιρό έχει επιλεγεί να γίνει το πρώτο πράσινο νησί στη χώρα μας, ενδιαφέρον για το θέμα έχουν δείξει και αρκετά άλλα μικρά νησιά και χωριά ανά την επικράτεια.

Ελληνικά Νησιά … ανόθευτης ομορφιάςΤο top 10  των ελληνικών νησιών σύµφωνα µε τη βρετανική Guardian µε βάση διάφορα κριτήρια

1  . Ως καλύτερο νεοκλασικό λιμάνι στην Ελλάδα αναδείχθηκε το λιμάνι της Σύμης. Πρόκειται για ένα λιμανάκι που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε ένα αμφιθέατρο, σε ένα κλασικό αρχαίο θέατρο, σε μια Ελλάδα, βγαλμένη από το παρελθόν.

2. Η καλύτερη θέα στην Ελλάδα δικαιωματικά αποδόθηκε στη Σαντορίνη! Οι φωτογραφίες της έχουν κατακλύσει όλον τον κόσμο. Χτισμένη στο χείλος του γκρεμού με το άπειρο σκούρο μπλε της θάλασσας και τα μοναδικά υπόσκαφα σπίτια της μαγεύει κάθε ταξιδιώτη.

3. Καλύτερο ακατοίκητο νησί αναδείχθηκε το Φαρμακονήσι. Δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα 4 τ.χ. Υπάγεται στο δήμο Λέρου. Lέγεται ότι όταν ο Ιούλιος Καίσαρας είχε απαχθεί σε μικρή ηλικία, τον είχαν κρατήσει όμηρο εκεί. Σήμερα, ο πληθυσμός του είναι 74 κάτοικοι.

4. Καλύτερο νησί για επιστροφή στην άγρια φύση αναδείχθηκε η Τήλος. Με τον οικοτουρισμό να είναι από τα δυνατά σημεία του νησιού. Aφθονία σε είδη πτηνών, κοιλάδες γεμάτες από αγριολούλουδα, πεύκα, βελανιδιές και αμυγδαλιές. Εδώ συναντάμε τα περισσότερα είδη πτηνών από κάθε άλλο μέρος της Μεσογείου.

5. Ο καλύτερος ναός σε νησί αναδείχθηκε ο ναός της Αρτέμιδος στον Να της Ικαρίας.

6.  Καλύτερο νησί για ανακάλυψη κρίθηκε ότι είναι η Γαύδος. Παραμένει αναλλοίωτη όσα χρόνια και αν περάσουν. Ευτυχώς!

7. Το νησί με το σεληνιακό τοπίο, η Μήλος. Με πάνω από 75 παραλίες, κόλποι με βότσαλα, περικυκλωμένοι από λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή και μαύρα βράχια.

8.  Το νησί της μακροζωίας, η Ικαρία, με το δυνατό ικαριώτικο κόκκινο κρασί. Ένα νησί με ποτάμια, καταρράκτες και κατοίκους που έχουν το μυστικό τους για να ζουν πολύ. Kοιμούνται κατά τη διάρκεια της μέρας και δουλεύουν τη νύχτα.

9.  Καστελόριζο, το μικρότερο κατοικημένο νησί της Ελλάδας, με τις πανέμορφες παραλίες και τα πεντακάθαρα νερά.

10. Ιθάκη! Μάλλον ο προορισμός μετράει και όχι το ταξίδι! Μακριά από το μαζικό τουρισμό των γειτονικών νησιών, η πυκνή βλάστηση, τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αρχαιολογικά μνημεία και η σκιά του Οδυσσέα κατέταξαν την Ιθάκη ως ιδιαίτερο προορισμό διακοπών.

Πηγή: NaturaNrg #40

Sas-endiaferei_arrow

Άνοιξη. Η ελληνική φύση στα καλύτερά της!

Mushroom hunting: Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού!

Το τέλειο πικνίκ

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code