Ένα καλοκαιρινό απόγευμα με βότανα!Καλοκαίρι. Όταν το σιτάρι έχει θεριστεί, οι πράσινοι λόφοι έχουν αλλάξει χρώματα, τα βοτάνια είναι κρεμασμένα σε σκοτεινά κελάρια για την αποξήρανσή τους …κι εμείς είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε όλες τις καλοκαιρινές ευωδιές.
♥ Της Σοφίας Τριάντου, πιστοποιημένη Βοτανολόγος sofiatriantou.gr
Γιασεμιά και νυχτολούλουδα μοσχοβολούν στους καλοκαιρινούς κήπους. Για τους ανθρώπους των πόλεων πάλι, τα καλοκαιρινά μπαλκόνια είναι προετοιμασμένα για τη βραδινή χαλάρωση.
Αυτές τις ζεστές μέρες, πολλές φορές με ρωτούν, πώς μπορώ να γευτώ ένα κρύο τσάι; Υπάρχουν στιγμές που προτιμώ να μην απογοητεύσω τους ανθρώπους που αγαπούν τα βότανα και απαντώ με έναν απλό τρόπο: Παρασκεύασε ένα τσάι ως συνήθως και το μόνο που πρέπει να αλλάξεις είναι να διπλασιάσεις τη δόση των βοτάνων. Στη συνέχεια αφήνεις το τσάι να κρυώσει για είκοσι λεπτά και το σερβίρεις σε ένα ποτήρι με παγάκια…
Όμως, υπάρχουν και στιγμές που θα κάνω την προσπάθεια να απαντήσω πως στη πραγματικότητα ένα βοτανικό ρόφημα δε το πίνουμε κρύο. Και ως μια παραδοσιακή βοτανολόγος θα προτείνω να πιούμε ένα φλιτζάνι τσάι χωρίς να αλλοιώσουμε το σώμα του, τα αρώματα και τη γεύση του. Είναι κάτι που δυστυχώς κάνει ο πάγος στα βοτανικά μας ροφήματα.
Πώς μπορώ να απολαύσω τσάι ένα καλοκαιρινό απόγευμα;
Έχουμε την τύχη να περπατάμε ανάμεσα στο μελισσόχορτο (Melissa officinalis) ή αλλιώς βάλσαμο λεμονιού. Το μελισσόχορτο είναι ένα από τα βότανα που δροσίζει το ζεστό σώμα.
Ένα φλιτζάνι μελισσόχορτο θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε τη θερμότητα από το σώμα και θα βελτιώσει και τη διάθεσή σας μετά από μια κουραστική μέρα.
Προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα σε μια μικρή πορσελάνινη τσαγιέρα. Στη συνέχεια προσθέστε ζεστό νερό (850C ) και τοποθετήστε το καπάκι της τσαγιέρας. Μετά από πέντε λεπτά σερβίρετε το έγχυμα σε ένα πορσελάνινο φλιτζάνι.
Προσθέστε στο φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, αφήστε το ρόφημα να κρυώσει για πέντε λεπτά και προσθέστε λίγες σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού.
Ένα φρέσκο κλωνάρι μελισσόχορτου, πάντα ομορφαίνει το φλιτζάνι μας.
Συνηθίζουμε τα καλοκαιρινά απογεύματα ένα έγχυμα μελισσόχορτου να μην είναι ποτέ μόνο του! Τι θα μπορούσε όμως να το συντροφεύει…
Τι θα λέγατε για ένα μπολ γιαουρτιού με καρπούζι;
Καρπούζι με γιαούρτι, αρωματισμένο με λάδι δεντρολίβανου
Ζεσταίνουμε το λάδι και το δεντρολίβανο σε ένα μικρό τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά! Για μισό λεπτό περίπου. Μεταφέρετε το κλωνάρι δεντρολίβανου σε χαρτοπετσέτα για να στραγγίξει.
Ανακατέψτε το γιαούρτι και το μέλι σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε το καρπούζι και το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ. Από πάνω ρίχνουμε το καρπούζι και θρυμματίζουμε το δεντρολίβανο. Περιχύστε 1 κ.γ. λάδι δεντρολίβανου, πασπαλίστε με μαύρο σουσάμι και φλούδες αμυγδάλου. Προσθέστε (προαιρετικά) αλάτι Μεσολογγίου.
Και μη ξεχνάτε:
Διακοσμήστε το τραπέζι σας με βασιλικό. Το άρωμά του μας χαρίζει ηρεμία και πνευματική διαύγεια.
Τρίψτε το τραπέζι σας με φρέσκα φύλλα δυόσμου, πριν σερβίρετε το απογευματινό σας! Θα αισθανθείτε τη δροσιά του!