LifeΈνα Μουσείο αντάξιο της Ακρόπολης

Ένα Μουσείο αντάξιο της Ακρόπολης

Ιούνιος 2009. Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες και πολλές περιπέτειες, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του. Χωρίς δισταγμό, η παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα και ο διεθνής τύπος το ανέδειξαν σε ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, ενώ οι επισκέπτες του έχουν ξεπεράσει ήδη το 1.300.000.  

κείμενο – συνέντευξη: Απόστολoς Στάικος, φωτογραφίες του Nίκου Δανιηλίδη

Εάν δεν ανήκετε σε εκείνους που το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου χρόνου θαύμασαν από κοντά τις Καρυάτιδες και τη ζωοφόρο του Παρθενώνα, η “Natura energy” σας ξεναγεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, αναδεικνύοντας την οικολογική του δόμηση και τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα.
Το αρχιτεκτονικό ύφος του μουσείου είναι απλό, στιβαρό και μινιμαλιστικό. Έργο υψηλής τεχνολογίας, οικονομικό ενεργειακά, φιλικό προς τον επισκέπτη.

Το Κτίριο

Το μουσείο βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα, στην ιστορική συνοικία Μακρυγιάννη. Ο τελευταίος όροφος του Μουσείου, η διάσημη πια αίθουσα του Παρθενώνα, προσφέρει πανοραμική θέα της Ακρόπολης και της σύγχρονης Αθήνας.
Το μουσείο αιωρείται πάνω από έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες θεμελίωσής του. Οι εκθεσιακοί του χώροι καλύπτουν μια έκταση σχεδόν 15.000 τ.μ, ενώ περιβάλλεται από κήπο επτά στρεμμάτων, όπου έχουν φυτευτεί δέντρα που συναντούσε κάνεις στην αρχαιότητα.
Το μουσείο εκτείνεται στο ισόγειο και σε τρία επίπεδα. Ο επισκέπτης ξεκινά από την αίθουσα των Κλιτύων που βρίσκεται στο ισόγειο, συνεχίζει με την αίθουσα των αρχαϊκών εκθεμάτων στο α΄ επίπεδο, ενώ η ξενάγηση κορυφώνεται στο γ΄ επίπεδο, στην αίθουσα του Παρθενώνα. Το αρχιτεκτονικό ύφος του μουσείου είναι απλό, στιβαρό και μινιμαλιστικό.
Τα τρία κύρια υλικά κατασκευής του είναι το γυαλί για τις προσόψεις, το σκυρόδεμα για τον πυρήνα και τις κολώνες και το μάρμαρο για κάποια δάπεδα. Οι κολώνες της ανατολικής και δυτικής πρόσοψης και της Αίθουσας του Παρθενώνα έχουν κατασκευαστεί από ανοξείδωτο χάλυβα. Η γυάλινη περιβολή του παρέχει το ιδανικό φως για μια έκθεση γλυπτικής και δεν «κόβει» τη θέα προς την Ακρόπολη.

View-of-the-Museum,-eastern-facade1Οι Καινοτομίες

Έργο υψηλής τεχνολογίας, οικονομικό ενεργειακά, φιλικό προς τον επισκέπτη. Αυτοί είναι οι τρείς άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η κατασκευή και η λειτουργία του μουσείου. Ο βιοκλιματικός του σχεδιασμός εξασφαλίζει σωστές συνθήκες φωτισμού και θέρμανσης, ενώ η αντισεισμική του οχύρωση, το κρατά όρθιο και δυνατό, ακόμη και αν σεισμός 10 ρίχτερ χτυπήσει την Αθήνα.
Η μεγάλη γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα που ‘‘βλέπει’’ απευθείας στον Ιερό Βράχο, είναι στην ουσία μια ‘‘γυάλινη καμινάδα’’ που φιλτράρει τις βλαβερές ακτινοβολίες και εκμεταλλεύεται το φυσικό φωτισμό. Επιπλέον, λειτουργεί θερμομονωτικά και κάνει οικονομία στον κλιματισμό. Όταν η θερμοκρασία έξω φθάνει τους 40 C, στην αίθουσα η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 24. Το γυάλινο κέλυφος της αίθουσας είναι κατασκευασμένο από γυαλί με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ώστε να μην έχει πράσινη απόχρωση και το φως να εισέρχεται καθαρό, με απόλυτα διαυγή θέα προς τα έξω και κυρίως προς την Ακρόπολη.
Το μουσείο δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για να μειωθούν οι ηχοανακλάσεις που είναι κουραστικές για τους επισκέπτες, τοποθετήθηκε ηχοαπορροφητικό υλικό πίσω από τα κάθετα τοιχώματα από προκατασκευασμένο μπετόν με τρύπες ώστε η ομιλία π.χ. ενός ξεναγού να γίνεται χωρίς ηχώ, με καθαρότητα ήχου.

Ανθεκτικό σε πιθανό σεισμό

Πέρα από το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, το μουσείο έχει θωρακιστεί και στην πιθανότητα μιας μεγάλης φωτιάς. Ειδικά πυράντοχα φράγματα, ενσωματωμένα στο κτήριο και αόρατα στους επισκέπτες, θα πέφτουν σε περίπτωση πυρκαγιάς από το ταβάνι, χωρίζοντας σε πυροδιαμερίσματα τους τεράστιους χώρους και εμποδίζοντας την εξάπλωση της φωτιάς. Οι πυρίμαχες πόρτες θα μπλοκάρουν και θα ανοίγουν οι εξωτερικές πόρτες διαφυγής.

View-of-glass-windows-to-archaeological-excavation-Museum-ground-floor1Τα εκθέματα

Το νέο μουσείο χτίστηκε για να αναδείξει τέσσερις χιλιάδες αρχαιότητες που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή ως το Μεσαίωνα. Είναι πραγματικά δύσκολο να ‘‘χωρέσει’’ μέσα σε λίγες λέξεις ο αρχαιολογικός θησαυρός που εκτίθεται στο δημιούργημα των Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη. Ας προσπαθήσουμε, ξεκινώντας από την αίθουσα του Παρθενώνα που αποτελεί και το πιο γνωστό τμήμα του μουσείου σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ορθογώνια γυάλινη αίθουσα, που έχει απόκλιση 32 μοίρες από το υπόλοιπο κτίριο, ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον αρχαίο ναό. Γύρω από τον πυρήνα της αίθουσας, ο οποίος έχει τις διαστάσεις του σηκού του Παρθενώνα, έχει τοποθετηθεί η μαρμάρινη ανάγλυφη ζωοφόρος του ναού. Από τους σωζόμενους λίθους της ζωοφόρου, 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και 40 στην Αθήνα.

Τα γλυπτά έχουν τη θέση που είχαν στην αρχαιότητα

Ο τρόπος παρουσίασης των γλυπτών στην Αθήνα, ενισχύει ακόμη περισσότερο το αίτημα επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών που έχει διατυπώσει η Ελλάδα. Στο μουσείο της Ακρόπολης τα γλυπτά βρίσκονται στη θέση που κατείχαν στην αρχαιότητα, επιτρέποντας στον επισκέπτη να κατανοήσει το ενιαίο σύνολο. Αντίθετα, το Βρετανικό Μουσείο έχει τη ζωοφόρο ανάποδα, τοποθετημένη προς τα μέσα. Επίσης, έχει χρησιμοποιήσει τα άλλα γλυπτά του Παρθενώνα διακοσμητικά για να συμπληρώσει το χώρο.

CaryatidsErechtheionCreditNikosDaniilidisΚατεβαίνοντας στο α΄ επίπεδο

Ο επισκέπτης βρίσκεται στο δάσος των κιόνων, ανάμεσα σε δεκάδες αρχαϊκά αγάλματα. Ο παις του Κριτίου, η Σανδαλίζουσα Νίκη, ο Πεπλοφόρος, ο Μοσχοφόρος, και οι Αρχαϊκές κόρες είναι μερικά από τα πιο γνωστά. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εξώστη γνωρίζουμε από κοντά τις 5 από τις 6 καρυάτιδες, που στην αρχαιότητα κοσμούσαν το Ερέχθειο. Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αγαλμάτων στον κόσμο με ζωγραφιστή ‘‘επιδερμίδα’’ προσφέροντας έτσι μια ‘‘έγχρωμη’’ εικόνα της αρχαιότητας. Ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος των αρχαίων δεν ήταν λευκός, αλλά πολύχρωμος και ζωντανός.

Antenor-Kore1Στο ισόγειο

Μας περιμένει η αίθουσα των Κλιτύων, όπου εκτίθενται  αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για επιτραπέζια σκεύη και αγγεία συμποσίου, μαγειρικά σκεύη, αρωματοδοχεία, καλλυντικά και κοσμήματα, καθώς και παιδικά παιχνίδια. Το νέο μουσείο αποτελεί ένα έργο-σταθμό παγκόσμιας ακτινοβολίας που παρουσιάζει για πρώτη φορά στο σύνολό του την ιστορία της Ακρόπολης. Το νέο μουσείο ‘‘συνομιλεί’’ με τον ιερό βράχο και προσκαλεί τον επισκέπτη να θαυμάσει τα μοναδικά έργα τέχνης.
Να κατανοήσει την ιστορία της Ακρόπολης ως πολιτικού, θρησκευτικού και αρχιτεκτονικού συμβόλου της Αρχαίας Αθήνας.
Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν επισκεφθεί το νέο πολιτιστικό κόσμημα της σύγχρονης Αθήνας. Αν δεν έχετε ακόμη βρεθεί στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάντε ένα βήμα προς τον πολιτισμό και μπείτε με το δεξί στο 2010.
Info: Ωράριο Λειτoυργίας: 8 πμ – 8 μμ
(εκτός Δευτέρας και επίσημων αργιών)
Τιμή εισιτηρίου: 5 Ευρώ
Τηλ. Επικοινωνίας: (210) 9000900,
Τηλ. Σωματείου Ξεναγών: (210) 3220090
Το Μουσείο διαθέτει 2 καφέ- εστιατόρια, Ιματιοθήκη, 2 πωλητήρια (βιβλία, κοσμήματα, δώρα). Το Μουσείο δεν διαθέτει πάρκινγκ. Μετακινήστε με το μετρό (Σταθμός Ακρόπολη)

photo-proedrouΔημήτρης Παντερμαλής

Ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης απαντά σε 4 ερωτήματα του/ της Natura Energy.

– κ. Πρόεδρε, εκτιμάτε πως το μουσείο σέβεται το περιβάλλον, και με ποιον τρόπο;

Δίχως αμφιβολία, το μουσείο της Ακρόπολης αγκαλιάζει το φυσικό περιβάλλον που το φιλοξενεί. Ο σχεδιασμός, τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής του, καθώς και η καθημερινή του λειτουργία έχουν ως βάση τη φιλικότητα προς τον επισκέπτη και προς το περιβάλλον. Μπορώ να αναφερθώ σε πολλά παραδείγματα, θα πω όμως δύο λόγια για τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο νέο μουσείο δημιουργήσαμε τις ιδανικές συνθήκες θέασης, χρησιμοποιώντας το φυσικό φως για να αναδείξουμε τα εκθέματα. Η προσέγγιση αυτή είναι ορθή ιστορικά και αισθητικά, αλλά ταυτόχρονα συμβάλει στη σημαντική μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Στις δύο μεγάλες αίθουσες, ανάβουμε τα φώτα μόνο όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

– Πώς έχετε αξιοποιήσει τον περιβάλλοντα χώρο;  

Σταδιακά δημιουργούμε ένα άλσος γύρω από το μουσείο που αναζωογονεί την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε φυτέψει 150 ελιές, αρκετές  από τις οποίες είναι υπεραιωνόβιες. Φτιάξαμε ακόμη ένα δεύτερο κήπο με αρωματικά φυτά της αρχαιότητας, ενώ η οδός Μακρυγιάννη πεζοδρομήθηκε, με αφορμή την κατασκευή του μουσείου. Στον πεζόδρομο πλέον, έχουν φυτευτεί τέσσερις σειρές δέντρων. Ακόμη το μουσείο δεν προωθεί τη χρήση του αυτοκινήτου για αυτό και δεν διαθέτει πάρκινγκ για τους επισκέπτες. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε στάση του Μετρό.

– Εφαρμόζετε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης;

Ανακυκλώνονται όλα τα υλικά, όπως χαρτί και πλαστικό από τα εκδοτήρια εισιτηρίων, τα καφέ – εστιατόρια, τα δύο πωλητήρια, καθώς και τις διοικητικές υπηρεσίες. Εκτιμούμε πως ένα μουσείο του 21ου αιώνα, πρέπει να δείχνει με πράξεις το σεβασμό του προς στο περιβάλλον.

– Πότε θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται στα θεμέλια του μουσείου;

Υπολογίζουμε πως στα τέλη του 2010 θα μπορέσουν οι επισκέπτες του μουσείου να θαυμάσουν και την αρχαία γειτονιά που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής. Εκτιμώ πως θα πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία που θα γοητεύσει τους επισκέπτες.

Πηγή: NaturaNrg #03

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης