Απέναντι σε μία σοβαρότατη διεθνή ενεργειακή κρίση βρίσκονται εθνικές οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά και η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα μονοπωλεί καθημερινά τις αιτίες για την απίστευτη εκτίναξη του κόστους ενέργειας. Ενεργειακή κρίση: φταίει η στροφή στην πράσινη ενέργεια;
Πολλοί που κατηγορούν ψευδώς τις πολιτικές καθαρής ενέργειας και κλίματος για τη σημερινή ενεργειακή κρίση, σκοπίμως ή όχι, απομακρύνουν τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ενόχους, επισημαίνει ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ σε ένα άρθρο για τους Financial Times. Αυτή η κρίση είναι μια έντονη υπενθύμιση της μη βιωσιμότητας του τρέχοντος ενεργειακού συστήματος που κυριαρχείται από ορυκτά καύσιμα. Ενεργειακή κρίση: φταίει η στροφή στην πράσινη ενέργεια;
Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που βιώνουμε οφείλεται πρωτίστως σε γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των χωρών που παράγουν ορυκτά καύσιμα. Αρκεί να θυμηθούμε ανάλογες ενεργειακές κρίσεις με τα ορυκτά καύσιμα στο παρελθόν, στις δεκαετίες του ’70, ’80 και ‘90.
Το πιο σοκαριστικό, όμως, είναι ότι με το επιχείρημα ότι το φυσικό αέριο είναι το μεταβατικό καύσιμο προς μία πράσινη οικονομία, επιχειρείται όχι μόνο να συγκαλυφθεί η ευθύνη της ενεργειακής κρίσης από τις χώρες που αποτελούν τις μεγάλες παραγωγούς ορυκτών καυσίμων. Την ίδια στιγμή δημιουργείται τεχνηέντως και μία στρεβλή εικόνα, ότι δήθεν η στροφή προς την πράσινη ενέργεια είναι εκείνη που τελικά πυροδοτεί την ενεργειακή κρίση.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Εξετάζοντας την κατάσταση στη χώρα μας βλέπουμε ότι το 66,5% της ενέργειας που καταναλώνεται σήμερα στην Ελλάδα προέρχεται από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Έτσι, ο όρος ενεργειακή εξάρτηση είναι μάλλον ήπιος, πιο ειλικρινές θα ήταν να μιλάμε για ενεργειακή και εθνική υποτέλεια. Είναι, μάλιστα, διπλή υποτέλεια: και στα ξένα γεωπολιτικά/οικονομικά συμφέροντα, και στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αφού το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι βέβαια δικός μας, αλλά δυστυχώς, ως κακής ποιότητας, είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος. Δικές μας είναι όμως και η αιολική ενέργεια, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια: Καθαρές, φθηνές και αστείρευτες πηγές ενέργειας.
Πηγή: Naturanrg129o, www.naturanrg.gr