ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΠώς θα ενισχύσεις  το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός σου;

Πώς θα ενισχύσεις  το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός σου;

Δες πώς μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου να αναζωογονηθεί, όχι μόνο τώρα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων που όλοι το παρακάναμε, αλλά κάθε εποχή, κάθε στιγμή!

♦ της Μαρίας Γκέκα

Ο όρος «τοξίνη» στο πλαίσιο των αποτοξινωτικών διαιτών περιλαμβάνει συνήθως ρύπους, συνθετικά χημικά, βαρέα μέταλλα και επεξεργασμένα τρόφιμα – τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την υγεία.

Ευτυχώς, το σώμα μας είναι καλά εξοπλισμένο για κάνει αποτοξίνωση! Το ήπαρ, τα νεφρά, το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και οι πνεύμονες. Όταν αυτά τα όργανα είναι υγιή, μπορούν να εξαλείψουν αποτελεσματικά τις ανεπιθύμητες ουσίες.

1. Aλκοόλ στο ελάχιστο

Περισσότερο από το 90% του αλκοόλ μεταβολίζεται στο ήπαρ. Τα ένζυμα του ήπατος μεταβολίζουν το αλκοόλ στην ακεταλδεΰδη, μια γνωστή χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο. Αναγνωρίζοντας την ακεταλδεΰδη ως τοξίνη, το ήπαρ την μετατρέπει σε μια ακίνδυνη οξική ένωση ουσία, η οποία αργότερα εξαλείφεται από το σώμα μας.

Ενώ μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, αντίθετα η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στη λειτουργία του ήπατος, προκαλώντας συσσώρευση λίπους και φλεγμονή.

Όταν συμβεί αυτό, το ήπαρ δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς και να εκτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες του – συμπεριλαμβανομένου του φιλτραρίσματος των βλαβερών ουσιών και της αποτοξίνωσης.

Ως εκ τούτου, η αποχή από το αλκοόλ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσουμε το σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός μας ακμαίο. Οι επιστήμονες υγείας συνιστούν να περιορίζεται η πρόσληψη αλκοόλ σε ένα ποτό ανά ημέρα για γυναίκες και δύο για άνδρες.

Καθαρίστε το ήπαρ σε 3 βήματα

2. Επαρκής ύπνος

Η διασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ είναι απαραίτητος παράγοντας για την υποστήριξη του συστήματος υγείας και φυσικής αποτοξίνωσης του σώματός μας.

Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να αναδιοργανωθεί και να επαναφορτιστεί, καθώς επίσης και να απομακρύνει τα τοξικά υποπροϊόντα αποβλήτων που έχουν συσσωρευτεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα από αυτά τα απόβλητα είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Με την στέρηση του ύπνου, το σώμα σας δεν έχει χρόνο για να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες, έτσι οι τοξίνες μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα υγείας.

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως άγχος, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή νόσο, διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία.

Θα πρέπει να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση. Εάν έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε τη νύχτα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η προσκόλληση σε ένα πρόγραμμα ύπνου και ο περιορισμός του μπλε φωτός – που εκπέμπεται από κινητές συσκευές και οθόνες υπολογιστών – πριν από το κρεβάτι είναι χρήσιμες για τη βελτίωση του ύπνου.

3.Περισσότερο νερό

Το νερό προσφέρει πολλά περισσότερο από να σβήσει τη δίψα μας. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και αποτοξινώνει το σώμα με την απομάκρυνση αποβλήτων. Τα κύτταρα του σώματος πρέπει να επιδιορθώνονται συνεχώς ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιούν τα θρεπτικά συστατικά που το σώμα χρησιμοποιεί ως ενέργεια.


Ωστόσο, αυτές οι διεργασίες απελευθερώνουν απόβλητα – με τη μορφή ουρίας και διοξειδίου του άνθρακα – που προκαλούν βλάβη αν εισέλθουν στο αίμα. Το νερό μεταφέρει αυτά τα απορρίμματα, απομακρύνοντας τα αποτελεσματικά με ούρηση, αναπνοή ή εφίδρωση. Έτσι, η διατήρηση σωστά ενυδατωμένων κυττάρων είναι σημαντική για την αποτοξίνωση.

Η επαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού είναι περίπου 4 λίτρα για άνδρες και 3 για τις γυναίκες. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη διατροφή σας, τη ζωή σας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

4. Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών

Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρείται ότι αποτελούν την αιτία πολλών προβλημάτων υγείας της σημερινής εποχής.

Η υψηλή κατανάλωση σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Αυτές οι ασθένειες εμποδίζουν την ικανότητα του σώματός μας να αποτοξινώνεται φυσικά, βλάπτοντας όργανα που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως το ήπαρ και τα νεφρά.

5.Τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρά μας από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού. Απελευθερώνονται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό από τα μιτοχόνδρια, τα οποία αποτελούν για το κύτταρο, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Στα κυτταρικά αυτά οργανίδια λαμβάνει χώρα η οξείδωση των τροφών (η μετατροπή δηλαδή της τροφής σε ενέργεια).

Το σώμα, λοιπόν, παράγει αυτά τα μόρια κατά τη διάρκεια διαφόρων λειτουργιών, όπως η πέψη. Ωστόσο, το αλκοόλ, ο καπνός, η κακή διατροφή και η έκθεση σε ρύπους μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικές ελεύθερες ρίζες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για διάφορες ασθένειες, όπως άνοια, καρδιακές παθήσεις, ασθένειες του ήπατος, άσθμα και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Υιοθετώντας μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί κανείς να βοηθήσει το σώμα του να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την περίσσεια των ελεύθερων ριζών και άλλων τοξινών που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας. Στα αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβάνονται η βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

bluenerries

Τα μούρα, το ρόδι, πολλά φρούτα, τα καρύδια, το κακάο, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και τα ποτά, όπως ο καφές και το πράσινο τσάι έχουν μερικές από τις υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

 6.Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά/προβιοτικά

Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική για τη διατήρηση του συστήματος αποτοξίνωσης του σώματος. Το πεπτικό διαθέτει σύστημα αποτοξίνωσης και απέκκρισης που προστατεύει το έντερο και το σώμα από επιβλαβείς τοξίνες, όπως οι χημικές ουσίες.
Η καλή υγεία του εντέρου ξεκινά με τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι ολιγοσακχαρίτες, δηλαδή υδατάνθρακες που έχουν 3-10 μόρια γλυκόζης ενωμένα και βρίσκονται κυρίως σε φυτά. Είναι βρώσιμα συστατικά που δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό δια της πέψης και χρησιμοποιούνται ως «τροφή» για να διεγείρουν την ανάπτυξη και δραστηριότητα των «καλών» βακτηρίων (bifidobacteria και lactic acid bacteria) στο έντερο. Μέχρι στιγμής, μόνο δύο φρουκτοολιγοσακχαρίτες συμπίπτουν πλήρως στον ορισμό των πρεβιοτικών: η ολιγοφρουκτόζη και η ινουλίνη.

Τα καλά βακτηρίδια στο έντερο μπορεί να καταστρέφονται από τη χρήση αντιβιοτικών, την κακή οδοντική υγιεινή και την ποιότητα διατροφής. Καλές πηγές πρεβιοτικών στη διατροφή μας είναι: οι τομάτες, οι αγκινάρες, οι μπανάνες, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, η βρώμη, κ.α.

7. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Το βάρος σας έχει αυξηθεί ξαφνικά κατά 1 έως 3 κιλά μέσα σε 24 έως 48 ώρες χωρίς να έχετε φάει υπερβολικά, ενώ παράλληλα νιώθετε φούσκωμα. Αναρωτιέστε τι συμβαίνει…  Μάλλον κάνετε κατακράτηση υγρών. Αυτό αν δεν υπάρχει κάποιοι άλλοι ορμονικοί λόγοι οφείλεται στην πρόσληψη αλατιού. Κι ενώ μπορεί να ακούγεται παράλογο, η αύξηση της πρόσληψης νερού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους κατά της κατακράτησης υγρών.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν καταναλώνετε υπερβολικό αλάτι και όχι αρκετό νερό, το σώμα σας απελευθερώνει μια αντιδιουρητική ορμόνη που σας εμποδίζει να ουρείτε.  Με την αύξηση της πρόσληψης νερού, το σώμα σας μειώνει την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης και αυξάνει την ούρηση, εξαλείφοντας περισσότερο νερό και απόβλητα. 

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο – που αντισταθμίζει ορισμένες επιδράσεις του νατρίου – βοηθά επίσης. Τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι: πατάτες, φασόλια, μπανάνες, σπανάκι, κ.α

 8. Ασκηθείτε

Η τακτική άσκηση – ανεξαρτήτως σωματικού βάρους – συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μειωμένο κίνδυνο πολλών παθήσεων και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Συνιστάται να κάνετε τουλάχιστον 150-300 λεπτά την εβδομάδα άσκησης μέτριας έντασης – όπως γρήγορο περπάτημα – ή 75-150 λεπτά την εβδομάδα έντονης φυσικής δραστηριότητας – όπως τρέξιμο.

shoes-running

9. Άλλες χρήσιμες συμβουλές Detox

Ορισμένες διαιτητικές αλλαγές, αλλά και πρακτικές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να υποστηρίξουν το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού σας.

– Τρόφιμα που περιέχουν θείο

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, όπως τα κρεμμύδια, το μπρόκολο και το σκόρδο, ενισχύουν την αποβολή των βαρέων μετάλλων όπως το κάδμιο.

-Χλωρέλα

 Η χλωρέλα είναι ένα πράσινο κυτταρώδες φύκι, που αποτοξινώνει τον οργανισμό «κλειδώνοντας» τα βλαβερά μέταλλα (όπως χρώμιο, υδράργυρο, μόλυβδο), τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται με φυσικό τρόπο μέσω του εντέρου. Εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, είναι αδύνατη η αποφυγή έκθεσης σε βαρέα μέταλλα, τα οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριάζουν τον οργανισμό και δυστυχώς σήμερα ανιχνεύονται παντού.

Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος ενισχύει την απέκκριση ορισμένων τοξινών, όπως τα βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων και των εντομοκτόνων. Προσθέστε φρέσκο, οργανικό κολίανδρο στη σούπα σας ή προσθέστε τον κομμένο στα γεύματά σας.

Κόλιανδρος: το υπερ-φάρμακο της φύσης

Γλουταθειόνη

 Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θείο, όπως τα αυγά, το μπρόκολο και το σκόρδο βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας της γλουταθειόνης, ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού που παράγεται από το σώμα που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτοξίνωση.

Σας ενδιαφέρει: Γλουταθειόνη το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό κατά της γήρανσης

-Φυσικά Προϊόντα καθαρισμού

Η επιλογή φυσικών προϊόντων καθαρισμού όπως ξίδι και η σόδα μπορεί να μειώσει την έκθεσή μας σε δυνητικά τοξικά χημικά προϊόντα.

-Φροντίδα του σώματος

Χρησιμοποιώντας φυσικά αποσμητικά, σαμπουάν και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μπορεί επίσης να μειώσει την έκθεσή μας σε χημικά. Προτιμήστε τα οργανικά και φυσικά καλλυντικά!

Πηγή: www.naturanrg.gr. Natura Nrg #111

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης