ΟικογένειαΕνσυναίσθηση: «υποχρεωτικό μάθημα» στα σχολεία της Δανίας

Ενσυναίσθηση: «υποχρεωτικό μάθημα» στα σχολεία της Δανίας

Για μία ώρα κάθε εβδομάδα, τα σχολεία της Δανίας κάνουν κάτι διαφορετικό από όλα τα άλλα: οι μαθητές ηλικία 6-16 ετών διδάσκονται υποχρεωτικά την ενσυναίσθηση.

Ως ενσυναίσθηση ορίζουμε την δεξιότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου: μπορούμε δηλαδή να δούμε τον κόσμο με τα μάτια του και σταματάμε να τον κρίνουμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε την διαφορά ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και στην συμπόνια. Πρόκειται για την συναισθηματική στάση που μας κάνει να «μπαίνουμε στη θέση του άλλου», που επιτρέπει να βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις για να βοηθήσουμε ένα άτομο ή για να κατανοήσουμε ακόμη και τις πιο αλλόκοτες για εμάς πράξεις του.

Οι μαθητές στη Δανία, λοιπόν, μαθαίνουν να ακούν τον απέναντί τους, ενώ παράλληλα μοιράζονται ένα κέικ. Το μάθημα ονομάζεται Klassens tid και αυτό που διδάσκονται ουσιαστικά τα παιδιά είναι η προτεραιότητα στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό. Η διαδικασία αυτή βοηθά όχι μόνο στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των παιδιών αλλά και στη διαμόρφωση ενηλίκων με υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης.

paidia-agori-koritsi-agapi-sxoleio

Μαθαίνουν από μικρή ηλικία να προσεγγίζουν τους ανθρώπους, τον κόσμο και τις προκλήσεις του, με μια πιο σφαιρική και διαλλακτική αίσθηση.

Για να προσθέσετε σε αυτές τις σημαντικές βάσεις φθάνουν τα βιβλία της ψυχολόγου Jessica Joelle Alexander, η οποία στοχεύει σε ευτυχισμένα παιδιά και γαλήνιους γονείς.

gynaika-Jessica Joelle Alexander-syggrafeas
Η Jessica Joelle Alexander είναι συγγραφέας του bestselling βιβλίου “The Danish Way of Parenting”

Στη Δανία, λέει ο συγγραφέας, το εκπαιδευτικό σύστημα – τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο – είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση του παιδιού σε όλες τις πτυχές του. Αυτό σημαίνει κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, ικανότητα συνεργασίας, σχολικά αποτελέσματα, ευεξία.

Δείτε ακόμη: Εσείς ενθαρρύνετε τα παιδιά σας;

“Ο στόχος είναι να μάθουμε να δουλεύουμε μαζί σε ‘εμάς’ και όχι σε ‘εγώ’ … Η νέα δανική μέθοδος για την εκπαίδευση των παιδιών είναι ένα χρήσιμο βιβλίο: δείχνει με απλό τρόπο, με παραδείγματα, συγκρίσεις και προτάσεις, πώς να ξεκινήσετε μια νέα πορεία της εκπαίδευσης, τα παιδιά μας θα κερδίσουν στην ηρεμία. Και εμείς οι ενήλικες “.

πηγή: www.naturanrg.grNatura Nrg T. 102

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης