To σώμα σου μετά τη γέννα έχει κουραστεί γιατί έχει φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή που κράτησε μήνες! Η επιτυχία της αποστολής είναι το μεγαλύτερο δώρο για σένα, όμως σου έχει αφήσει πίσω μερικές «βλάβες» που πρέπει να διορθώσεις. Μάθετε για τις λύσεις που προσφέρουν οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι.
Της Σοφίας Καλογήρου, μαιευτήρα, χειρουργού-γυναικολόγου
Αποχωρείτε τρισευτυχισμένη από το μαιευτήριο με το μωρό σας. Είστε επιτέλους μαμά και ανυπομονείτε να πάτε στο σπίτι σας με το νέο μέλος. Τον πρώτο καιρό δεν σας απασχολεί τίποτε, το μωρό σας μονοπωλεί κάθε σκέψη σας, ακόμα και η αϋπνία είναι ένα ευτυχές γεγονός. Όμως, στην πορεία το ενδιαφέρον για μια υγιή σεξουαλική ζωή και η ανάγκη να επανέλθει ξανά στο σώμα σας στα κιλά του και να λειτουργεί όπως πριν, γίνεται επιτακτική ανάγκη.
Χαλάρωση κόλπου, ακράτεια, ραγάδες, κυτταρίτιδα, φλεβίτιδα και σίγουρα κάποια παραπανίσια κιλά σας συντροφεύουν, όχι όλα μαζί, αλλά πολλές φορές συνυπάρχουν. Μην απογοητεύεστε, γιατί σε ό,τι έχει σχέση με τα γυναικολογικά θέματα και την επαναφορά του σώματος μετά τον τοκετό υπάρχουν λύσεις, και μάλιστα ανώδυνες…
1. Χαλάρωση κόλπου
Σε περίπτωση που ο τοκετός έχει γίνει φυσιολογικά, ο κόλπος της γυναίκας καλείται να αντεπεξέλθει στο βάρος της έλευσης του μωρού στον κόσμο. Όπως είναι φυσικό, οι ιστοί χάνουν μέρος της ελαστικότητά τους και οι μύες τεντώνουν και ατονούν. Υπάρχει αποκατάσταση;
Το ίδιο συμβαίνει και με τα τοιχώματα του κόλπου. Τέλος στα συμπτώματα της χαλάρωσης που εμφανίζουν οι γυναίκες την περίοδο μετά τον τοκετό δίνει το νέο laser της τεχνολογίας Fractional C02 . Μάλιστα, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Πάδοβα και του Σαν Μαρίνο της Ιταλίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μελέτες για τη χρήση και την αποτελεσματικότητά του με συμπεράσματα εντυπωσιακά. Ενδεικτικά, οι μελέτες έδειξαν ότι η χαλάρωση διορθώνεται σε σημαντικό βαθμό έπειτα από ένα πρωτόκολλο 3 συνεδριών.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της θεραπείας με το λέιζερ fractional C02 είναι ότι μερικές φορές το λέιζερ μπορεί να αντικαταστήσει την χειρουργική επέμβαση για τη χαλάρωση του κόλπου (πλαστική κόλπου). Επιπλέον, η μέθοδος είναι πρωτοποριακή γιατί προσφέρει ανώδυνα και ατραυματικά λύση χωρίς να προκαλεί επιπλοκές. Η επούλωση είναι πολύ γρήγορη και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά.
Η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της αμέσως μετά. Η διαδικασία είναι ασφαλής, ωστόσο είναι σημαντικό να επιλέξετε γυναικολόγο εκπαιδευμένο στην συγκεκριμένη τεχνική, καθώς γνωρίζει την ανατομία της περιοχής και τις πιθανές αντενδείξεις. Ακόμα ο γυναικολόγος θα διαπιστώσει με κλινική εξέταση αν η θεραπεία θα έχει αποτέλεσμα στη δική σας περίπτωση.
2. Ακράτεια ούρων
Εκτός από τη χαλάρωση κόλπου, ο εργώδης, φυσιολογικός τοκετός μπορεί σταδιακά, εξαιτίας της χαλάρωσης στην περιοχή, να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί όχι μόνο λειτουργικά προβλήματα αλλά και μείωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης, όλα αποτελέσματα της απώλειας ελαστικότητας των ιστών και της ατροφίας.
Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι στην ακράτεια ο σφιχτήρας μυς χαλαρώνει και αυτό μπορεί να συμβεί όχι μόνο την περίοδο μετά τον τοκετό αλλά και στην εμμηνόπαυση ή έπειτα από κάποιο ατύχημα. Σύμφωνα με μελέτες, ο μη επεμβατικός τρόπος που προσφέρει μεγάλη βελτίωση στο πρόβλημα της ακράτειας και μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε το χειρουργείο είναι η μέθοδος με τη χρήση του laser fractional C02 MonaLisa Touch.
Χάρη στο laser αποφεύγετε και τη λήψη φαρμάκων που προκαλούν πολλές παρενέργειες, χωρίς να λύνουν οριστικά το πρόβλημα αφού απαιτείται η διαρκής λήψη τους.
3. Πρόπτωση μήτρας
Έπειτα από ένα δύσκολο, πολύωρο φυσιολογικό τοκετό και πολλαπλές κυήσεις είναι απόλυτα αναμενόμενο η περιοχή του πυελικού εδάφους να χαλαρώνει, όπως και οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τη μήτρα. Στην πρόπτωση μήτρας η τελευταία προβάλλει μέσα στον κόλπο επειδή οι σύνδεσμοι έχουν χαλαρώσει και δεν μπορούν να τη συγκρατήσουν στη θέση της. Η πρόπτωση δεν είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες και ανάλογα με το βαθμό της τη συναντάμε σε 3 στάδια.
Επίσης, η πρόπτωση παρατηρείται και σε κάποιες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και σε ορισμένες που είναι παχύσαρκες ή σηκώνουν πολλά βάρη πιέζοντας την ενδοκοιλιακή χώρα. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση αλλά και με λήψη ιστορικού. Οι γυναίκες με πρόπτωση μπορεί να παραπονιούνται για αιμορραγία, δυσουρία, συχνουρία, ακράτεια, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις κ.ά. Στην πρόπτωση 2ου και 3ου βαθμού συνήθως η λύση είναι χειρουργική, ενώ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί και με λαπαροσκόπηση. Παρ’ όλα αυτά η θεραπεία που εφαρμόζουμε ποικίλει, ανάλογα με το βαθμό και τα συμπτώματα.
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι όλα τα παραπάνω θέματα μπορεί να προκύψουν μετά τον τοκετό, μπορεί και όχι. Η εμφάνισή τους εξαρτάται από την κατασκευή και το σωματότυπο της κάθε γυναίκας, τους προδιαθεσικούς παράγοντες, τα κιλά κ.τ.λ. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να συμβούν όλα μαζί. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν λύσεις που προσφέρονται πολλές φορές ανώδυνα ώστε μια μητέρα να έχει ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά της και να θυμάται ότι αυτές οι αλλαγές στο σώμα δεν ακυρώνουν τη σπουδαιότητα της κύησης και του τοκετού, δηλαδή τη γέννηση του παιδιού της!