GreenΒοηθήστε τον Άγιο Βασίλη να μη φέρει επικίνδυνα παιχνίδια…

Βοηθήστε τον Άγιο Βασίλη να μη φέρει επικίνδυνα παιχνίδια…

Λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν ένα παιδί τόσο ευτυχισμένο όσο ένα καινούργιο παιχνίδι. Και τώρα που οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών και οι μικροί μας θησαυροί έχουν την τιμητική τους, είναι φυσικό οι αγορές των δώρων μας να συνοδεύονται από ανησυχία για το κατά πόσο αυτά είναι ασφαλή σε σχέση με τα υλικά κατασκευής τους.

της Μαρίας Σαρτζετάκη

Πολεμιστές και στρατιώτες, πανέμορφες κούκλες με χιλιάδες φορέματα και αξεσουάρ, γρήγορα αυτοκίνητα, πολύβουα τρένα, σούπερ ήρωες, υπερμοντέρνα όπλα και μακριά σπαθιά, υπερσύγχρονα σπιτάκια, κουζινικά και εργαλεία…

Χιλιάδες παιχνίδια για κάθε ηλικία και για όλες τις επιθυμίες κατακλύζουν τα ράφια των καταστημάτων που πωλούν παιδικά παιχνίδια. Παιχνίδια δημιουργικά, παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, παιχνίδια πολεμικά, αλλά και παιχνίδια επικίνδυνα. Κι ενώ τα παιδιά λατρεύουν σχεδόν όλα τα παιχνίδια και τα επιλέγουν αυθόρμητα, οι γονείς θα πρέπει να τα κατευθύνουν να επιλέξουν τα κατάλληλα παιχνίδια. Και κατάλληλα παιχνίδια είναι αυτά που «τρέφουν» το μυαλό και την ψυχή των παιδιών. Που τους δίνουν χαρά και ταυτόχρονα είναι απόλυτα ασφαλή.

Πάρτε το παιχνίδι στα σοβαρά!

Η σημασία του παιχνιδιού για το παιδί είναι τόσο μεγάλη όσο και το φαγητό, η μόρφωση και ο ύπνος, γεγονός που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Οι επιστήμονες μάλιστα επισημαίνουν ότι το παιχνίδι είναι η πιο σοβαρή και σημαντική δραστηριότητα για την ομαλή και σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού, καθώς είναι το μέσο με το οποίο ανακαλύπτει τον κόσμο και μαθαίνει το περιβάλλον.

Τα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι είναι:
 • Ευνοεί την ανάπτυξη της κινητικότητας και των αισθητηριακών λειτουργιών του παιδιού.
 • Βοηθά να αναπτυχθούν οι νοητικές του ικανότητες.
 • Είναι απαραίτητο, γιατί μέσα από αυτό το παιδί μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του.
 • Χάρη στο ομαδικό παιχνίδι, καλλιεργεί την επιδεξιότητά του και την κοινωνικότητά του, καθώς ανακαλύπτει τα άλλα παιδιά, μοιράζεται τη χαρά μαζί τους, διδάσκεται πώς να συνυπάρχει σε μια ομάδα, πώς να διαπραγματεύεται, πώς να έχει το θάρρος της γνώμης του, πώς να συγκεντρώνεται και αποκτά αυτοεκτίμηση.

Τα καλύτερα & τα χειρότερα παιχνίδια

Καλύτερα παιχνίδια θεωρούνται τα δημιουργικά παιχνίδια, εκείνα που δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να χρησιμοποιήσει τη λογική και την κινητικότητά του. Αυτά είναι τα επιτραπέζια, τα μουσικά όργανα, τα εκπαιδευτικά, οι ελεύθερες κατασκευές και οι χειροτεχνίες που εξάπτουν την περιέργεια των παιδιών και ενισχύουν τη διάθεσή τους για διάφορους πειραματισμούς. Αντίθετα, στα χειρότερα παιχνίδια συγκαταλέγονται εκείνα που αλλοιώνουν τη μορφή του ανθρώπου. Κάθε είδους τέρας που διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις, τα όπλα και όλα τα παιδικά αξεσουάρ που ωθούν τα παιδιά σε βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές.

Σε αυτή την κατηγορία δυστυχώς εντάσσεται περίπου το 1/3 των συμβατικών παιχνιδιών, που περιέχουν PVC, το χειρότερο πλαστικό που έχει αποδεχθεί επιβλαβές για την υγεία και το περιβάλλον. Επίσης, άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αρσενικό και ο υδράργυρος, που κρύβονται σε πολλά παιχνίδια και μπορούν να πλήξουν το νευρικό σύστημα των παιδιών.

Διαλέξτε το «σωστό» παιχνίδι

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Παιδικό Παιχνίδι, τη διεθνή οργάνωση που συγκροτείται από ερευνητές, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, γιατρούς και γονείς, καθώς και την πρόσφατη ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούνται οι ακόλουθες προδιαγραφές στην επιλογή παιχνιδιού:

 • Τα παιχνίδια είναι απαραίτητο να ανταποκρίνονται, στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.
 • Οι φυσικές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.
 • Επιλέγουμε παιχνίδια που είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία του παιδιού, υπολογίζοντας παράλληλα και τον  ατομικό  ρυθμό ανάπτυξής του και την προσωπικότητά του.
 • Είναι προτιμότερα τα παιχνίδια που βοηθούν στην απελευθέρωση της φαντασίας του παιδιού και κεντρίζουν τη φαντασία του.

Ο δεκάλογος της σωστής επιλογής

 1. Αναζητήστε το σήμα «CE», που διευκρινίζει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.
 2. Διαβάστε τις ετικέτες των παιχνιδιών, που παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού, τις ηλικίες για τις οποίες είναι ασφαλές και για το αν απαιτείται η επίβλεψη ενός ενηλίκου.
 3. Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Για παράδειγμα, όταν ένα παιχνίδι προειδοποιεί ότι «δεν είναι για παιδιά κάτω των 3 ετών», μπορεί να περιέχει μικρά κομμάτια, που είναι δυνατό να προκαλέσουν πνιγμό.
 4. Ελέγξτε την ποιότητα. Κοιτάξτε αν είναι σωστά συναρμολογημένο, αν σπάει εύκολα, αν υπάρχουν μυτερές ή κοφτερές άκρες, σκλήθρες ή καρφιά που εξέχουν.
 5. Προσέξτε τη σταθερή κατασκευή του παιχνιδιού. Όταν αγοράζετε ένα πάνινο παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι τα μάτια, η μύτη και όλα τα μικρά τμήματά του δεν αφαιρούνται εύκολα.
 6. Σκεφτείτε την κακομεταχείριση που θα υποστεί το παιχνίδι και εξετάστε αν σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να δημιουργήσει οποιονδήποτε κίνδυνο. Τα μικρά παιδιά μπορούν να χώσουν το κεφάλι, τα χέρια ή τα δάχτυλά τους μέσα σε πιθανά ανοίγματα. Ή να βάλουν μικρά αντικείμενα στο στόμα, τα αυτιά ή τη μύτη τους.
 7. Σκεφτείτε καχύποπτα για επικίνδυνα συστατικά. Δεν μπορείτε βέβαια να ελέγξετε μόνοι σας αν τα διάφορα χρώματα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Μπορείτε όμως να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεβάφουν ή ότι δεν είναι σε σημείο που μπορεί εύκολα το παιδί να μασήσει. Όταν αγοράζετε μπογιές, μαρκαδόρους ή πλαστελίνες, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τοξικά.
 8.  Εξετάστε τη συσκευασία. Για τα παιδιά, αντικείμενο παιχνιδιού μπορεί να αποτελέσει ακόμα και το κουτί της συσκευασίας. Γι’ αυτό, πετάξτε λεπτά πλαστικά περιτυλίγματα και αφαιρέστε συρραπτικούς συνδετήρες.
 9. Η αγορά του παιχνιδιού δε μπορεί να γίνεται, κάτω από τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης. Πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού.
 10. Να απευθύνεστε σε εξειδικευμένα μαγαζιά παιχνιδιών. Αγοράζετε παιχνίδια από μαγαζιά στα οποία υπάρχουν πωλητές που μπορούν να σας καθοδηγήσουν. Αποφεύγετε να παίρνετε φτηνά παιχνίδια από πανηγύρια και πλανόδιους πωλητές. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές και είναι πιθανό να μην τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Οικολογικά παιχνίδια: η πιο σίγουρη λύση

Τα παιχνίδια πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα οικολογικά παιχνίδια αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ποιότητας για τους μικρούς μας φίλους. Πρόκειται για κατασκευές που κυκλοφορούν σε δεκάδες σχέδια, μεγέθη και ποικιλίες, όπου τηρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις που τα καθιστούν ασφαλή. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, κατασκευάζονται από οικολογικά υλικά, που σέβονται την προσωπικότητα του παιδιού στο οποίο απευθύνονται. Σέβονται επίσης και το περιβάλλον από το οποίο προέρχονται.

Γενικά, η κατασκευή των οικολογικών παιχνιδιών στηρίζεται σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και η πρώτη ύλη τους είναι το καθαρό, φυσικό ξύλο, απαλλαγμένο από χημικά πρόσθετα. Για τη συναρμολόγησή τους δεν χρησιμοποιούνται τοξικά συστατικά και τα χρώματά τους δεν περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μορφές ενέργειας, καθώς και ανακυκλωμένα υλικά ή υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν στο ελάχιστο την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Πηγή: Naturanrg#02

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code