ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΕπικονδυλίτιδα του αγκώνα. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Επικονδυλίτιδα του αγκώνα. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Αν τον τελευταίο καιρό σάς ενοχλεί ένας μόνιμος πόνος στον αγκώνα, δυσκολεύεστε να σηκώσετε ακόμη κι ένα μπουκαλάκι νερό και κάνετε υπερπροσπάθεια για να απλώσετε το χέρι σας σε μια χειραψία, τότε μάλλον θα πρέπει να μάθετε περισσότερα για την επικονδυλίτιδα του αγκώνα.

♦του Δημήτρη Κωνσταντή, Ορθοπαιδικός χειρουργός

H επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μια τενοντοπάθεια με πόνο στον αγκώνα που αντανακλά στον πήχη και στον βραχίονα. Οφείλεται είτε σε βίαιη καταπόνηση είτε σε σταδιακή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του χεριού σε χειρωνακτικό έργο. Η ανατομική βλάβη είναι μικροσκοπική αποκόλληση ινών των εκτεινόντων τενόντων (που τεντώνουν τον καρπό και τα δάκτυλα), στον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου οστού. Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1883 από τον H.P Major ενώ απαντάται συχνότερα στην ηλικιακή ομάδα 35-50 χρόνων αλλά και σε άλλες ηλικίες εάν υπάρχει σαφής αιτία.

Στοιχεία ανατομίας για την έξω και έσω επικονδυλίτιδα

Ανατομικά, για την έξω επικονδυλιτίδα, θα λέγαμε ότι από την έξω επιφάνεια του αγκώνα ξεκινά μια ομάδα μυών που καταλήγει στο χέρι και έχει ως δράση την έκταση του καρπού και των δακτύλων. Είναι μια περιοχή του σώματος που σε χειρωνάκτες ή τενίστες υπόκειται φθορά λόγω της επανάληψης συγκεκριμένων κινήσεων του καρπού προς τα επάνω. Επειδή η πάθηση είναι συνηθισμένη στους τενίστες, αποκαλείται διεθνώς και Tennis Εlbow (νόσος των τενιστών), όμως εμφανίζεται και σε μη τενίστες.

Παρόμοια παθολογία παρατηρείται και στην έσω επιφάνεια του αγκώνα, η λεγόμενη έσω επικονδυλίτιδα ή αγκώνας του παίκτη γκολφ. Αντίστοιχα, στην περιοχή αυτήν εκφύονται μύες που έχουν δράση την κάμψη του καρπού και σαν εμφάνιση της νόσου προκαλείται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, δηλαδή τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις καρπού.

Συμπτώματα

Ξεκινά από μια απλή ενόχληση και μπορεί να φτάσει σε έντονο πόνο με κάψιμο στην έξω επιφάνεια του αγκώνα με μεγάλη δυσχέρεια σε κινήσεις του καρπού (άνοιγμα της πόρτας, άρση βάρους, χειραψία) αλλά και με ελαττωμένη δύναμη στον καρπό. Συνήθως δεν υπάρχει συγκεκριμένος τραυματισμός που να συνδέεται με την έναρξη των συμπτωμάτων. Κοινά σημεία και συμπτώματα της επικονδυλίτιδος (Tennis elbow) είναι: πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα και ασθενής δύναμη της λαβής.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι χειρωνάκτες (π.χ. ελαιοχρωματιστές) κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν την πάθηση. Οι επαγγελματίες τενίστες παρ’ ότι είναι καθημερινά σε διαρκή καταπόνηση, λόγω της σωστής τεχνικής δεν εμφανίζουν συχνά ενοχλήματα, από την άλλη οι ερασιτέχνες είναι «δυνατοί» υποψήφιοι για την πάθηση αυτή.

Κλινική Εξέταση

Η κλινική εξέταση με τη λήψη ιστορικού και έπειτα από ειδικές δοκιμασίες είναι αρκετά για τη σωστή διάγνωση και έτσι συνήθως δεν χρειάζεται καμιά απεικονιστική ή εργαστηριακή εξέταση. Παρ’ όλα αυτά, η ακτινογραφία του αγκώνα, η μαγνητική τομογραφία του αυχένα και το ηλεκτρομυογράφημα θα αποκλείσουν άλλες παθήσεις που έχουν κοινά κλινικά χαρακτηριστικά.

Θεραπεία

Η θεραπεία στην επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ανάπαυση, φάρμακα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη από το στόμα και σε επίμονες καταστάσεις τοπικά κορτικοστεροειδή σκευάσματα σε ενέσιμη μορφή.

Ανακούφιση δίνει η αποφυγή των κινήσεων που προκαλεί πόνο, η παγοθεραπεία, η χρήση ειδικού ιμάντα στην πάσχουσα περιοχή αλλά και η φυσικοθεραπεία.

Σε περιπτώσεις χρόνιας και υποτροπιάζουσας φλεγμονής τη λύση δίνει η χειρουργική επέμβαση. Γίνεται μια μικρή τομή στο σημείο έκφυσης των εκτεινόντων ή καμπτήρων μυών στην περιοχή του έξω ή έσω επικόνδυλου και επανακαθήλωση των μυών σε γειτονική θέση.

Πηγή: Natura nrg#108, www.naturanrg.gr 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code