fbpx
Έρευνα: Η γενιά της Μεγάλης Εξόδου, τι επιθυμεί και τι ελπίζει;

Έρευνα: Η γενιά της Μεγάλης Εξόδου, τι επιθυμεί και τι ελπίζει;

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Life

Έρευνα: Η γενιά της Μεγάλης Εξόδου, τι επιθυμεί και τι ελπίζει; Πόσοι νέοι Ευρωπαίοι βρίσκονται μετανάστες στο εξωτερικό; Τι τους οδήγησε ως εκεί; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό; Σκοπεύουν να επιστρέψουν; Τι επιθυμούν και τι ελπίζουν;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θέτει η μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα Generation E που πραγματοποιείται από μια διεθνή ομάδα δημοσιογράφων και απευθύνεται σε Έλληνες, Ισπανούς, Ιταλούς και Πορτογάλους.

Τα πρώτα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας για τη μετανάστευση των χωρών του Νότου δείχνουν στην πλειοψηφία τους ανθρώπους που έφυγαν για εργασιακούς λόγους.
naturanrg77-inout-genia-g-Έρευνα: Η γενιά της Μεγάλης Εξόδου, τι επιθυμεί και τι ελπίζει;
Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις ιστορίες τους:

«Δεν έχω καταφέρει να ενσωματωθώ στην τοπική κοινωνία. Τα πρώτα χρόνια προσπαθούσα περισσότερο, αλλά τώρα πια δεν με ενδιαφέρει και πολύ. Ίσως σταμάτησα να προσπαθώ γύρω στο 2010-12, όταν η προπαγάνδα των τοπικών ΜΜΕ είχε στρέψει όλο τον κόσμο εναντίον των Ελλήνων (γιατί «η Ολλανδία έπρεπε να πληρώσει τους τεμπέληδες που φοροδιαφεύγουν και δεν δουλεύουν»). Τότε έζησα λίγο τι θα πει ρατσισμός. Οι Έλληνες ήταν αντικείμενο καθημερινών και συνεχών προσβολών. Κάποιοι γνωστοί μου δεν ήθελαν να λένε πως είναι Έλληνες. Εγώ προσπαθούσα να βρω τρόπο να το αντιμετωπίσω κρατώντας την ψυχραιμία μου. Δεν ήταν καθόλου εύκολο».

«Η ζωή μου έχει βελτιωθεί σε όλα τα πρακτικά και αντικειμενικά ζητήματα  και έχει επιδεινωθεί κατά κύριο λόγο συναισθηματικά. Μακριά από την υπόλοιπη οικογένειά μου, από φίλους, από τη χώρα μου, με τα καλά της και τα κακά της. Και τελικά, να έχεις το παράξενο συναίσθημα του προδομένου και του προδότη ταυτόχρονα. Προδομένος από τη χώρα και τους ανθρώπους της, και προδότης γιατί ίσως δεν προσπάθησα, δεν πάλεψα αρκετά». Ανάμικτα συναισθήματα, ανακούφιση, ασφάλεια, καταξίωση, απομόνωση, ρατσισμός και νοσταλγία.

Oι περισσότεροι, στο ερώτημα αν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και αν ναι, περίπου πότε, απαντούν απλώς «Το ελπίζω».

Η έρευνα παραμένει ακόμα ανοιχτή. Αν φύγατε τα τελευταία χρόνια για το εξωτερικό, μπορείτε  να συμμετέχετε συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει  http://www.rbdata.gr/generatione/form

Δείτε επίσης

One Response to "Έρευνα: Η γενιά της Μεγάλης Εξόδου, τι επιθυμεί και τι ελπίζει;"
  1. τρίχες κατσαρές…η μεγάλη πλειοψηφία καμία σχέση δεν έχει με σοβαρη μετανάστευση όπως παλιά…παίρνουν κάποια λεφτά απο την οικογένεια ζούν ένα διάστημα σε φίλους η συγγενείς οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν 20-30 χρόνια εκεί και ίσα που ζούν σαν φοιτητές και αφού τελειώσουνν τα λεφτά ή κάνουν δουλειές του ποδαριού ή γυρνούν πίσω απογοητευμένοι..για τους λίγους που μένουν έξω ούτε που θέλουν να ξαναγυρίσουν ελλάδα και έχουν μεγάλη πίκρα γιαυτό δεν ασχολούνται ‘οχι για τη χώρα για τους ανθρώπους της ελλάδας..η σύγκριση και τα δακρύβραχτα με τους γκασταρμπάιτερ καμία σχέση δεν έχει..δυστυχώς είμαστε σε άθλια κατάσταση σε όλους τους τομείς..κάποιοι ξεσκατώνουν ηλικιωμένους και λένε ότι δουλεύουν σε διευθυντικές θέσεις πολυεθνικών.άλλοι γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και πηγή εσόδων απο έλληνες του εξωτερικού που περιμένουν σαν κοράκια..όχι όλοι αλλά αρκετοί….δυστυχώς .Αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη στη Ελλάδα δυστυχώς θα έχουμε ασχημα ξεμπερδέματα και δεν την σώνει την κατάσταση καμία μετανάστευση και καλά…υπάρχει θέμα δικαιοσύνης στην Ελλάδα.και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πολέμου όπως παλιά ή εμφυλίου απλά κάποιοι φάγανε τρομερό χρήμα και διαλύσανε το μέλλον και όχι μόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *