Άννα Νικολαΐδη - videogames

Έρευνα για τα videogames. Η Άννα Νικολαΐδη απαντά

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Παιδί, Πρόσωπα

Η έρευνα

Η χρήση βιντεοπαιχνιδιών από τους εφήβους τις βραδινές ώρες επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου τους, αλλά και την απόδοσή τους την επόμενη ημέρα. Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε ομάδα 21 εφήβων, που ήταν υγιείς, χωρίς διαταραχές στον ύπνο, ηλικίας μεταξύ 15 και 20 ετών. Ο χρόνος που δαπανούσαν οι έφηβοι αυτοί σε βιντεοπαιχνίδια τις νυχτερινές ώρες και στη συνέχεια ο ύπνος τους μετρήθηκε σε ειδικό εργαστήριο ύπνου. Πράγματι τα αποτελέσματα ήταν σαφή:
Οι έφηβοι που έπαιζαν πριν κοιμηθούν παιχνίδια στον υπολογιστή ή σε μηχανές παιχνιδιών, όπως playstation, είχαν πιο σύντομο και ταραγμένο ύπνο. Η μικρή διάρκεια και η χαμηλή ποιότητα του ύπνου, με τη σειρά τους, είχαν σημαντική αρνητική επίδραση στη συγκέντρωση, προσοχή και εν γένει στην πνευματική τους απόδοση την επόμενη ημέρα.
Mε αφορμή την παραπάνω έρευνα, η Naturanrg θέλησε να κάνει τη δική της έρευνα. Έψαξε και βρήκε τους πλέον ειδικούς όπως:  ψυχολόγους,  συγγραφείς παιδικών βιβλίων,  παιδαγωγούς, αλλά και δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, αθλητές  για να πουν τη δική τους γνώμη.

Τα ερωτήματα που έθεσε η Naturanrg έχουν ως εξής:

  1. Ποια είναι η δική σας άποψη πάνω στην παραπάνω έρευνα;
  2. Αυξάνουν την επιθετικότητά τους, και αν ναι, γιατί;
  3. Πώς οι γονείς θα πρέπει να δράσουν για να αποφευχθούν παρενέργειες στα παιδιά τους;

 

anna-nikolaidiΆννα Νικολαΐδη

(Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Παρουσιάστρια εκπομπής “ανάδειξέ το”/SBC)

Σε γενικές γραμμές η επιθετικότητα των παιδιών μπορεί να αυξηθεί παίζοντας τα βιντεοπαιχνίδια ιδιαίτερα αρκετές ώρες την ημέρα. Εξαρτάται όμως από τη συχνότητα, την ποιότητα του βιντεοπαιχνιδιού και την αφοσίωση του παιδιού. Επίσης παίζει ρόλο και η ηλικία του. Αν είναι για παράδειγμα «κολλημένο» πάνω στην οθόνη παίζοντας μανιωδώς και ο γονέας δεν το σταματάει, εκεί νομίζω υπάρχει πρόβλημα.

Πηγή: NaturaNrg #55

back_arrow

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *