ιππολύτη μπάρκα - videogames

Έρευνα για τα videogames. Η Ιππολύτη Μπάρκα απαντά

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Παιδί, Πρόσωπα

Η έρευνα

Η χρήση βιντεοπαιχνιδιών από τους εφήβους τις βραδινές ώρες επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου τους, αλλά και την απόδοσή τους την επόμενη ημέρα. Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε ομάδα 21 εφήβων, που ήταν υγιείς, χωρίς διαταραχές στον ύπνο, ηλικίας μεταξύ 15 και 20 ετών. Ο χρόνος που δαπανούσαν οι έφηβοι αυτοί σε βιντεοπαιχνίδια τις νυχτερινές ώρες και στη συνέχεια ο ύπνος τους μετρήθηκε σε ειδικό εργαστήριο ύπνου. Πράγματι τα αποτελέσματα ήταν σαφή:

Οι έφηβοι που έπαιζαν πριν κοιμηθούν παιχνίδια στον υπολογιστή ή σε μηχανές παιχνιδιών, όπως playstation, είχαν πιο σύντομο και ταραγμένο ύπνο. Η μικρή διάρκεια και η χαμηλή ποιότητα του ύπνου, με τη σειρά τους, είχαν σημαντική αρνητική επίδραση στη συγκέντρωση, προσοχή και εν γένει στην πνευματική τους απόδοση την επόμενη ημέρα.

Mε αφορμή την παραπάνω έρευνα, η Naturanrg θέλησε να κάνει τη δική της έρευνα. Έψαξε και βρήκε τους πλέον ειδικούς όπως: ψυχολόγους, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, παιδαγωγούς, αλλά και δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, αθλητές για να πουν τη δική τους γνώμη.

Τα ερωτήματα που έθεσε η Naturanrg έχουν ως εξής:

  1. Ποια είναι η δική σας άποψη πάνω στην παραπάνω έρευνα;
  2. Αυξάνουν την επιθετικότητά τους, και αν ναι, γιατί;
  3. Πώς οι γονείς θα πρέπει να δράσουν για να αποφευχθούν παρενέργειες στα παιδιά τους;

Ιππολύτη Μπάρκα

(Λογοθεραπεύτρια/ ειδική παιδαγωγός /ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια γενικά προκαλούν μια υπερδιέγερση στα παιδιά, λόγω των συνεχών και γρήγορων εναλλαγών των εικόνων. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να αποφεύγονται στις μικρές ηλικίες και κυρίως τις βραδινές ώρες. Τα παιδιά αναπαριστούν στον ύπνο τους οτιδήποτε τους έχει εντυπωσιάσει είτε θετικά είτε αρνητικά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Οι ήρωες επίσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών προάγουν την επιθετικότητα, επομένως τα παιδιά έχουν ως πρότυπα φιγούρες επιθετικές και προκλητικές. Αντιθέτως, τα παραμύθια που διαβάζονται από τη μαμά ή τον μπαμπά λίγο πριν τον ύπνο δημιουργούν ένα κλίμα ηρεμίας, χαλάρωσης και ξεκούρασης. Μέσα από τα παραμύθια εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους, ο αφηγηματικός λόγος και οι γλωσσικές δεξιότητές τους.

Πηγή: NaturaNrg #55

back_arrow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *