LifeΆνθρωποιΈρευνα για τα videogames. Η Μυρτώ Καρατάσου απαντά

Έρευνα για τα videogames. Η Μυρτώ Καρατάσου απαντά

Η έρευνα

Η χρήση βιντεοπαιχνιδιών από τους εφήβους τις βραδινές ώρες επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου τους, αλλά και την απόδοσή τους την επόμενη ημέρα. Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε ομάδα 21 εφήβων, που ήταν υγιείς, χωρίς διαταραχές στον ύπνο, ηλικίας μεταξύ 15 και 20 ετών. Ο χρόνος που δαπανούσαν οι έφηβοι αυτοί σε βιντεοπαιχνίδια τις νυχτερινές ώρες και στη συνέχεια ο ύπνος τους μετρήθηκε σε ειδικό εργαστήριο ύπνου. Πράγματι τα αποτελέσματα ήταν σαφή:
Οι έφηβοι που έπαιζαν πριν κοιμηθούν παιχνίδια στον υπολογιστή ή σε μηχανές παιχνιδιών, όπως playstation, είχαν πιο σύντομο και ταραγμένο ύπνο. Η μικρή διάρκεια και η χαμηλή ποιότητα του ύπνου, με τη σειρά τους, είχαν σημαντική αρνητική επίδραση στη συγκέντρωση, προσοχή και εν γένει στην πνευματική τους απόδοση την επόμενη ημέρα.

Mε αφορμή την παραπάνω έρευνα, η Naturanrg θέλησε να κάνει τη δική της έρευνα. Έψαξε και βρήκε τους πλέον ειδικούς όπως: ψυχολόγους, συγγραφείς παιδικών βιβλίων,  παιδαγωγούς, αλλά και δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, αθλητές  για να πουν τη δική τους γνώμη.  

Τα ερωτήματα που έθεσε η Naturanrg έχουν ως εξής:

  1. Ποια είναι η δική σας άποψη πάνω στην παραπάνω έρευνα;
  2. Αυξάνουν την επιθετικότητά τους, και αν ναι, γιατί;
  3. Πώς οι γονείς θα πρέπει να δράσουν για να αποφευχθούν παρενέργειες στα παιδιά τους;

 

myrto_karatasouΜυρτώ Καρατάσου

(Πανελλαδική γραμμή 115 25 & Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς «Μαζί για το παιδί»)

Η ποιότητα του ύπνου είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες, περισσότερο όμως στην παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς συνδέεται με την αποδοτικότητα, τη διάθεση και σχετίζεται με την αφομοίωση της γνώσης. Το ερώτημα που εγείρει η στροφή στο ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της χρήσης του στην αποδοτικότητα, τη σχολική επίδοση, την επιθετική συμπεριφορά και την ποιότητα του ύπνου παιδιών και εφήβων. Αναμφισβήτητα, μία άλλη διάσταση που θα έπρεπε να επηρεάσει τους γονείς είναι το περιεχόμενο των παιχνιδιών αλλά και η πρόσβασή τους σ’ αυτά. Υπάρχουν παιχνίδια κατάλληλα για κάθε αναπτυξιακό στάδιο, στα οποία οι γονείς μπορούν να έχουν πρόσβαση και -γιατί όχι- να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους.

Πηγή: NaturaNrg #55

back_arrow

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης